POTRAGA ZA UKRADENIM BLAGOM U TOKU: Srbin pobegao s ukradenim dijamantima?
Foto: Printskrin Jutjub

pink panteri

POTRAGA ZA UKRADENIM BLAGOM U TOKU: Srbin pobegao s ukradenim dijamantima?

Crna Hronika -

Policija traga za Draganom Mladenovićem, koji je zajedno sa četvoricom Hrvata i još jednim Srbinom ukrao nakit vredan tri miliona dolara iz Duždeve palate u Veneciji

Iako je hrvatska policija uhapsila četvoricu Hrvata i jednog Srbina za koje se sumnja da su kao članovi bande Pink Panteri iz Duždeve palate u Veneciji ukrali nakit vredan preko tri miliona dolara, ukradeni dragulji još nisu nađeni, a sumnja se da su oni ostali kod Srbina Dragana Mladenovića, za kojim se i dalje traga.

Hrvatska policija je 7. novembra uhapsila Vinka Tomića, organizatora spektakularne pljačke nakita iz kolekcije šeika Hamada bin Abdulaha el Tanija, kao i Vladimira Đurkina, Želimira Grbavca, Zvonka Grgića i Srbina Gorana Petrovića (54), dok se za Srbinom Draganom Mladenovićem i dalje traje.

Dijamanti i platina

- Istragom je utvrđeno da su uhapšeni Hrvati i Srbi bili deo međunarodne bande kradljivaca nakita Pink Panteri. Oni su filmsku pljačku izveli 3. januara, a istraga je pokazala da su par dijamantskih minđuša i broš od platine i rubina iz šeikove privatne kolekcije ukrali iz trećeg pokušaja - navode hrvatski mediji.

Naime, policija je uspela da rekonstruiše čitavu filmsku akciju Pink Pantera.

- Kradljivci su u Duždevu palatu prvi put došli u decembru 2017. Tada je Tomić pokušao nasilno da otvori staklenu vitrinu s nakitom, dok su ga Grgić i Đurkin skrivali da ga ne snime kamere. Međutim, njihovo sumnjivo ponašanje primetili su stražari iz palate, pa su zamolili sve posetioce da napuste izložbu. Lopovi su po svoj plen ponovo došli 2. januara 2018. Za otvaranje vitrine ponovo je bio zadužen Tomić, dok su ga Grgić i Đurkin zaklanjali. Tada su sa njima bili i Srbi - Perović i Mladenović, koji su čuvali stražu. Međutim, ni iz drugog puta nisu uspeli da se dočepaju dragulja - prenose hrvatski mediji.

Pink Panteri su 3. januara konačno uspeli da ostvare svoju nameru, a pored Tomića, glavnu ulogu u pljački sada su imala i dvojica Srba.

Pobegli s plenom

- Kamere su snimile Tomića, obučenog u svetlu odeću i sa kačketom, kako nonšalantno obilazi i razgleda nakit u vitrinama. Potom se vidi kako svi posetioci napuštaju izložbeni prostor, osim Tomića i Dragana Mladenovića, koji je čuvao stražu. Dok je Mladenović čuvao stražu u palati, drugi Srbin je stražario ispred. Tomić je uspeo da otvori vitrinu, a trebala mu je svega 31 sekunda da nakit strpa u džep i napusti objekat - navode mediji i dodaju da je Tomića i Mladenovića na Pjacale Romi čekao pomagač, koji ih je s plenom odvezao u "pasatu" zagrebačkih registracija.

- Policija nakon hapšenja nije pronašla ukradene minđuše i broš, pa se sumnja da je vredan nakit preuzeo Mladenović, za kojim se još uvek traga. Ne isključuje se da je nakit već prodat na crnom tržištu - navode izvori.

(Kurir.rs/D.Stamenković - J.Spasić/Foto:Youtube Printscreen)

Organizator saslušan Nudi jemstvo od 50.000 evra

Organizator pljačke Vinko Tomić saslušan je u hrvatskom tužilaštvu i čeka da bude izručen Italiji. On je na saslušanju rekao da ne poseduje nikakvu imovinu i da je nezaposlen, ali je uprkos tome ponudio jemstvo od 50.000 evra. - Nemam novčana sredstva, ali pare može da sakupi moja porodica - navode hrvatski mediji i dodaju da se on protivi ekstradiciji Italiji.

Imali krticu u palati Žena pomogla Pink Panterima

Italijanska policija sumnja da su uhapšeni Hrvati i Srbi spektakularnu pljačku izveli zahvaljujući tome što su imali pomagača u Duždevoj palati. - Sumnja se da im je pomogla žena koja je zaposlena u palati. Sumnja se da je ona ostavila vitrinu lagano odškrinutu kako bi lopovi bez problema mogli da je otvore i pobegnu pre nego što se aktivira alarm. Žena je inače Venecijanka i privedena je na saslušanje - navode mediji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track