OŠTETILI BUDŽET UTAJOM POREZA I PRANJEM NOVCA: U Kraljevu uhapšene tri osobe zbog lažiranja dokumenata o kupovini robe
Foto: Shutterstock

kriminal

OŠTETILI BUDŽET UTAJOM POREZA I PRANJEM NOVCA: U Kraljevu uhapšene tri osobe zbog lažiranja dokumenata o kupovini robe

Crna Hronika -

BEOGRAD - U Кraljevu su, po nalogu zamenika Višeg javnog tužioca, uhapšene tri osobe zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje u iznosu od 8,2 miliona dinara, kao i krivična dela pranje novca i zloupotreba položaja odgovornog lica, sopštila je danas Poreska uprava.

Jedan od osumnjičenih je, u periodu od novembra 2017. do decembra 2018. godine, kao odgovorno lice preduzeća iz Skorice nabavio sirovu kožu na crnom tržištu, a zatim je u poslovnim knjigama evidentirao lažne ulazne račune o navodnoj kupovini sirove kože od dve firme u ukupnoj vrednosti od 44,7 miliona dinara i sa iskazanim PDV-om od 7,4 miliona dinara, sa ciljem da PDV, sadržan u tim računima, neosnovano iskoristi kao prethodni porez sa pravom na odbitak, navodi se u saoptenju.

foto: Dado đilas

Iz Poreske uprave navode da je na taj način umanjio poresku obavezu PDV za navedeni iznos.

Takođe, osumnjičeni je lažno prikazao nabavku sirove kože i od fizičkog lica koje nije poljoprivredni proizvođač, praveći pri tom lažne otkupne listove sa iskazanom PDV nadoknadom i tako neosnovano iskoristio pravo na korišćenje prethodnog poreza kao PDV nadoknade u iznosu od 706.909 dinara.

Osumnjičenim licima je odredjena mera zadržavanja do 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Кraljevu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track