Najnovije vesti

ZAVRŠNA REČ TUŽIOCA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Ubila ga država zbog sukoba sa Slobom i Mirom! Znali su svaki njegov korak, čak i kad ženu uhvati za ruku!
Foto: EPA, AP

kraj suđenja

ZAVRŠNA REČ TUŽIOCA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Ubila ga država zbog sukoba sa Slobom i Mirom! Znali su svaki njegov korak, čak i kad ženu uhvati za ruku!

Crna Hronika

Zamenik tužioca za organizovani kriminal, Milenko Mandić izjavio je danas u završnoj reči pred presudu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije na Uskrs 1999., da iza likvidacije novinara stoji tadašnja državna vlast!

 

On je tokom svog izlaganja naveo da je ubistvu Ćuruvije prethodio njegov sukob sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, njegovom suprugom Mirjanom Marković kojoj je čak poručio da će zbog "politike koju vodi da visi na Terazijama", ali i donošenje Zakona o javnom informisanju na osnovu kog je konfiskovana imovina novina čiji je vlasnik bio, i zaključio da je reč o političkom ubistvu. Prema njegovim tvrdnjama, u vreme ubistva tadašnja vlast se grčevito borila za opstanak i Ćuruviju videla kao opasnost po njihov ostanak na čelu države, kako zbog njegovih medijskih istupa, tako i zbog političkog delovanja.

 

- Država i tadašnja vlast su ga nadzirali, pratili svaku njegovu komunikaciju, svaki korak. U svakom trenutku su znali da li je kod kuće, s kim je razgovarao na ulici, da li je svoju ženu uhvatio za ruku. Na kraju mu uzeli život - rekao je Mandić.

 

- Državni vrh je odlučio da se ubije Slavko Ćuruvija, a porota je bila cela vlada - kazao je Mandić.

 

On je naveo da je tadašnja vlast, preko medija stvarala ambijent da se pokojni novinar predstavi kao izdajnik koji izaziva i poziva na bombardovanje Srbije. Kako je naveo, to je rađeno zbog toga što je otvoreno pisao protiv Miloševićevog režima a s druge strane održavao je kontake sa opozicijom i ukazivao da će tadašnji predsednik "pošto je završio sve ratove, početi da ubija u Srbiji".

 

U detaljnoj analizi tadašnjih političkih prilika Mandić je citirao pismo Ćuruvije tadašnjoj vlasti u kom je naveo da se "vlast spojila sa kriminalom, da se ljudi ubijaju na ulici, da je društvu nametnut strah od policije i moćnika".

 

- Ćuruvija nije imao neprijatelje, osim vlasti. On je bio najistaknutija tačka odbrane opozicije. Želja Slobodana MIloševića da ima potpunu kontrolu svih medija, kako bi sačuvao vlast i legitimitet doveli su do ovoga - rekao je Mandić pred Specijalnim sudom u Beogradu.

 

On je naveo i da smatra da su optuženi bivši pripadnici Državne bezbednosti Radomir Marković, MIlan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak krivi i da su postupali kao organizovana kriminalna grupa, koja je osim Ćuruvije nameravala da ubije i druge koji su se suprotstavljali tadašnjoj vlasti.

 

- Državna bezbednost ga je pratila ne kako su naveli u odbranama, da bi dokumentovali njegove kontakte, već da bi ga ubili - rekao je tužilac, ali on danas nije predložio kazne koje traži za optužene već će to učiniti na sledećem ročištu, u januaru.

 

Složili se odbrana i tužilac: Sudsko veće nije pristrasno

 

Sudija Snežana Jovanović pred početak iznošenja završnih reči pozvala je tužioca, ali i odbranu da se zbog javnih napada na sudsko veće izjasne da li sumnjaju u to da je veće u vođenju postupka pristrasno. Obe strane saglasile su se da sumnje u pristrasnost nema i da bi u suprotnom tražili izuzeće.

 

- Prvi put se čini mi se slažem sa tužiocem. Čini mi se da to što niko ne može da utiče na vas, ovde predstavlja problem za nekoga i da ste zbog toga predmet hajke - rekla je advokat Zora Dobričanin Nikodinović. Optuženi Radomir Marković, koji je doveden iz Zabele rekao je veruje u sud i državu, i da ga je sramota zbog svega što se dešava.

 

 

Kurir.rs

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...