SRBIJA PUNA PEDOFILA: U registar za tri godine upisana 96 predatora!
Foto: Profimedia

Zabrinjavajući statistički podaci

SRBIJA PUNA PEDOFILA: U registar za tri godine upisana 96 predatora!

Crna Hronika -

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija vodi registar osoba koje su pravosnažno osuđene za silovanje i seksualno uznemiravanje maloletnika, a od ukupnog broja upisanih, njih 37 već je odslužilo kazne

U Srbiji od 2015. godine postoji registar pedofila, u kojem trenutno ima čak 96 osoba pravosnažno osuđenih zbog silovanja i seksualnog uznemiravnja maloletnika. Od ukupnog broja registrovanih pedofila, njih 37 već je odslužilo zatvorske kazne i nalaze se na slobodi.

Registar pedofila je u Srbiji počeo da se vodi 2013. posle donošenja Marijinog zakona, nazvanog po maloj Mariji Jovanović, koju je 2010. silovao i ubio komšija Mladen Ogulinac. Za evidentirane pedofile ne postoji mogućnost ublažavanja kazne niti uslovnog otpusta, niti njihovi zločini zastarevaju.

Ozbiljna brojka

Brojka od bezmalo 100 registrovanih pedofila za tri godine je zabrinjavajuća, a pretpostavlja se da je broj seksualnih predatora koji haraju Srbijom dosta veći.

- To je ozbiljna brojka. Verujem da su policija i tužilaštvo postali ažurniji, čim je tako veliki broj pedofila osuđen, ali znam da toga ima mnogo više nego što statistika kaže, jer mnoge žrtve ne prijave seksualno zlostavljanje iz straha, sramote ili nekog trećeg razloga - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Mala Marija po kojoj je zakon dobio ime
Mala Marija po kojoj je zakon dobio ime

Kako navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), ovaj registar sadrži brojne podatke o osobama koje su pravosnažno osuđene za neko krivično delo protiv polne slobode prema maloletnicima, ali on, po zakonu, u našoj zemlji nije javan, što znači da javnost ne zna imena osuđenih pedofila, odnosno ne zna ko su ti ljudi, gde žive i kako izgledaju. Međutim, podaci o pedofilima iz registra dostupni su sudu, tužiocu i policiji, ukoliko ih zatraže.

Imaju propisane obaveze

- U registru piše ime i prezime osuđenog, njegov matični broj i adresa, kao i podaci o zaposlenju. U registru se nalazi i fotografija osuđenog, kao i informacije od značaja za fizičko prepoznavanje, DNK profil i podaci o krivičnom delu i kazni na koju je osuđen - objašnjavaju iz Uprave i dodaju da registrovani pedofili po izlasku iz zatvora moraju da poštuju određena pravila ponašanja.

Monstrum koji je ubio i silovao Mariju Jovanović
Monstrum koji je ubio i silovao Mariju Jovanovićfoto: Kurir Štampano

- U obavezi su da se posle izdržane kazne do 15. u mesecu jave policiji i UIKS, odnosno povereničkoj kancelariji koja sprovodi i kontroliše posebne mere iz Marijinog zakona. Ukoliko to ne čine, poverenik je dužan da o tome obavesti sud. Osim toga, obavezni su i da posećuju profesionalna savetovališta i ustanove. Posle isteka svake četiri godine od početka primene posebnih mera, sud odlučuje o potrebi njihovog daljeg sprovođenja, do 20 godina od isteka kazne - navode iz UIKS.

Mišljenje kriminologa Registar da bude javan Kriminolog Dušan Davidović smatra da bi registar pedofila ipak trebalo da bude javan. - Resocijalizacija pedofila je do sada davala loše rezultate, a reč je o ljudima sa teškim poremećajima u ponašanju. Većina pedofila i silovatelja, kada izađe, ponovi delo i procenat povratnika je kod njih veći nego kod imovinskog kriminala. Dugo je vođena polemika među kriminolozima kako stati na put takvim ljudima, da li ih kastrirati hemijski ili hirurški, a javni registar je jedan od vidova zaštite i dece i roditelja. Svako treba da zna ko je pedofil, ko je patološki tip, tako će se više voditi računa i biti na oprezu. Ova informacija je jedan vid zaštite - kazao je Davidović.

Psihološki profil Emocionalno nezrele osobe Psihijatar Ivica Mladenović kaže da je veoma teško prepoznati pedofila jer je neretko reč o ljudima koji su dobro uklopljeni u društvo, pa čak su i hiperinteligentni. - Ono što je zajedničko svima je da su nezreli, pre svega emocionalno. Kod njih postoji problem u sferi seksualnosti, jer su za razliku od ljudi koji imaju polnu zrelost, ostali na nižem stupnju razvoja. Oni uzbuđenje postižu samo sa decom, i to neretko veoma malom. Uzbuđenje se može postići samo gledanjem slika i filmova, ali i u neposrednom kontaktu - objašnjava psihijatar i nastavlja: - Reč je o ljudima čiji je problem nastao tokom psihosocijalnog razvoja, imali su probleme u porodici, u odnosu s roditeljima, a neretko su i sami bili zlostavljani i žrtve pedofila u detinjstvu - kaže Mladenović.

Šta predviđa Marijin zakon x Pedofilima je zabranjeno da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletnici (vrtići, škole, parkići) x Obavezni su da idu u profesionalno savetovalište i ustanove x Moraju da obaveštavaju poverenika o promeni adrese boravišta ili radnog mesta x U slučaju putovanja, moraju da o tome obaveste MUP i poverenika, i da ostave adresu na kojoj će boraviti, kao i kontakt osobe kod koje će biti x Prestanak obavljanja javne funkcije i radnog odnosa koji se odnosi na rad s maloletnicima x Državni i drugi organi i pravna lica ili preduzetnici koji rade s maloletnicima dužni su da zatraže podatak da li je osoba koju treba da zaposle upisana u registar

Države u kojima je registar pedofila javan: - Belgija - Norveška - Makedonija - Poljska - SAD

Kurir.rs/ D.Stamenković-J.Ivić/ Foto: Ilustracija Profimedia, Kurir, privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track