SPECIJALNI SUD: Presuda za ubistva i Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2. aprila
Foto: Profimedia

ZAVRŠNICA SUĐENJA

SPECIJALNI SUD: Presuda za ubistva i Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2. aprila

Crna Hronika -

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 2. april objavljivanje presude Milošu Delibašiću i ostalim optuženima za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine, pošto je okončano ponovljeno suđenje koje je počelo u januaru.

U završnici sudenja tužilaštvo je tražilo najstrože kazne, a odbrana mahom oslobađajuće.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu u završnoj reči da Delibašića osudi na 30 godina zatvora za podstrekivanje na ubistvo, a za zločinačko udruživanje još 12 godina zatvora, s obzirom da ga smatra jednim od organizatora kriminalne grupe uz pokojnog Slobodana Šaranovića.

Za Ratka Koljenšića i Slavišu Novakovića, koji su u bekstvu, tužilaštvo je predložilo da budu osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo i po četiri za zločinačko udruzivanje.

Za Sašu Cvetanovića kao direktnog izvršioca ubistva Nikole Bojovića tužilaštvo je tražilo 30 godina zatvora, a za Gorana Bojovića koji je promenio prezime u Maletić četiri godine zatvora zbog zločinačkog udruživanja.

Miloš Vojnović je ranije prema sporazumu o svedočenju sa tužilastvom, priznao da je on ubio Vidakovića.

Prema tom sporazumu biće osuđen na 10 i po godina zatvora.

Prvu prvostepenu presudu ukinuo je početkom decembra prošle godine Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

U ovom slučaju za ubistvo Bojovića optuženi su Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić, a Slaviša Novaković je optužen za pomaganje Vojnoviću u Vidakovićevom ubistvu.

Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i Šaranović.

Osim Delibašića i Bojanića, svi ostali optuženi za ubistva su ukinutom presudom bili osuđeni na višedecenijske kazne zatvora.

Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.

Protiv Šaranovića, optuženog da je zajedno s Delibašićem organizovao ovu grupu, postupak je obustavljen zbog smrti jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi.

Koljenšić je nedostupan pravosudnim organima Srbije i živi u Crnoj Gori, koja ne želi da ga izruči Srbiji, a Slaviša Novaković je u bekstvu.

Miloš Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazumom sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud, a prema kome u zamenu za priznanje ubistva i svedočenje u procesu treba da bude osuđen na minimalnu kaznu zatvora za krivično delo teško ubistvo - od 10 i po godina.

On je govori o svom kriičnom delu ali i o ulozi Delibašića, ali mu tokom prvog suđenja sud u tom delu nije poklonio veru i oslobodio Delibašića. Zbog toga je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponavljanje suđenja, nakon kojeg je Delibašić ponovo uhapšen i vraćen u pritvor.

Goran Bojanić se tereti da je bio pripadnik ove organizovane kriminalne grupe grupe.

Prema tvrdnjama tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistva je bio, pokojni Šaranović, prema kojem je postupak obustavljen jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi ispred svoje kuće.

Šaranović je zajedno s Delibašićem, kako sumnja tužilaštvo, iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu.

Luka Bojović je u španskom zatvoru od februara 2012. godine, gde izdržava kaznu od 18 godina zbog nezakonitog arsenala oružja koje je kod njega pronađeno u Valensiji.

Koljenšić je u Crnoj Gori i brani se sa slobode. Ta država vodi svoju istragu povodom ovih ubistava, pošto nije Srbiji izručila Koljenšića i Šaranovića.

Delibašić je 2016. godine, nakon višegodišnjeg suđenja, zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođen optužbi da je učestvovao u pljacki zalatare "Izrael dajmond centar", u Kolarčevoj ulici u Beogradu 2008. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track