GRUPA "AMERIKA" UBIJALA ZA DB! Likvidirali političare, generale, mafijaše... Članu koji je cinkario ODSEKLI GLAVU, šef klana RASKOMADAN i bačen u Dunav?!
Foto: Privatna Arhiva

MAFIJA

GRUPA "AMERIKA" UBIJALA ZA DB! Likvidirali političare, generale, mafijaše... Članu koji je cinkario ODSEKLI GLAVU, šef klana RASKOMADAN i bačen u Dunav?!

Crna Hronika -

Pripadnici kriminalne grupe "Amerika" radili su devedesetih godina za službe Državne bezbednosti Srbije i Crne Gore, za koje su obavljali prljave poslove, za koje služba nije želela da angažuje svoje pripadnike, kaže za Kurir bivši operativac DB Božidar Spasić.

Podsetimo, godinama unazad spekulisalo se da su vođe ozloglašenog klana blisko sarađivale sa službom i za njene potrebe izvršavale likvidacije. O njihovim kriminalnim aktivnostima i brutalnim ubistvima pred policijom je 2001. svedočio i bivši pripadnik klana, pod pseudonimom Srećko, ali je godinu dana kasnije brutalno ubijen i obezglavljen u Budimpešti.

foto: EPA

Hapšenje u Beogradu

U subotu su u Beogradu uhapšeni vođa kriminalne grupe "Amerika" Veselin Raičević Meda (57), kao i trojica muškaraca osumnjičenih da su učestvovali u švercu dva kilograma heroina iz Bugarske.

Istraga u toku Saslušani u tužilaštvu Veselin Raičević Meda, kao i njegovi saradnici Aleksandar Stević (41) i turski državljani Imrli Alili (60), zvani Merlin, i Ashim Jusufi (52) saslušani su juče u Višem tužilaštvu u Beogradu. - Oni se sumnjiče za trgovinu dva kilograma heroina, saslušani su i tužilaštvo je predložilo da im bude određen pritvor. Čeka se odluka sudije - kaže sagovornik Kurira.

Veselin Raičević Meda rođeni je brat čuvenog Vojislava Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, koji je važio za osnivača klana "Amerika". On je nestao 1997, a o njegovoj sudbini se ništa ne zna već 22 godine. Spekulisalo se da je njegovo telo raskomadano i bačeno u Dunav.

foto: Marina Lopičić

- Grupa "Amerika" dobila je ime po Voji Amerikancu, a ne zbog toga što su imali veze sa obavljanjem poslova na teritoriji SAD. Posle raspada jugoslovenske tajne službe, na tlu Srbije su delovale srpska i crnogorska tajna služba. Tada je i doneta odluka da se kriminalci angažuju za prljave poslove i prikupljanje novca od droge i drugih krivičnih dela za potrebe službe i države.

Neobična praksa Vođa klana ne dolazi po heroin

Božidar Spasić kaže za Kurir i da je neobično to što je vođa klana uhapšen na primopredaji dva kilograma heroina. Podsetimo, drogu je bugarska državljanka navodno unela u Srbiju, odakle je turski državljanin koji je uhapšen zajedno sa Raičevićem autobusom doneo do Beograda. Droga je bila skrivena u drvenom panelu. - Neverovatno je da klan i njegove vođe dođu da preuzmu dva kilograma heroina. Moguće je da je taj heroin trebalo da bude poklon za probu od neke kriminalne grupe iz inostranstva i da je trebalo da bude uvod u dalje zajedničko poslovanje - kaže Spasić, koji sumnja i da je ovu pošiljku i hapšenje namestio neko ko je učestvovao u primopredaji.

Božidar Spasić objašnjava i zbog čega je DB angažovao ljude iz kriminalnog miljea:

- Napravljen je tim kriminalaca koji je u svakom trenutku mogao da bude angažovan.

Međutim, Spasić kaže da smatra da grupa "Amerika", koja se dovodi u vezu sa 20 nerešenih ubistava tokom devedesetih, među kojima su likvidacije policijskih generala Radovana Stojičića Badže i Boška Buhe, vlasnika FK Železnik Jusufa Juse Bulića, funkcionera JUL Zorana Todorovića Kundaka, kao i brojnih kriminalaca, nije bila jača od nekada moćnog "zemunskog klana".

Nisu bili svemoćni

- Nisu bili toliko svemoćni, nisu mogli da izvedu sva ta ubistva kao grupa ili pojedinci a da ne budu uhapšeni. Toliko ubistava, a da niko nije pao, znači ili da je neko stajao iza njih, ili da to oni nisu uradili. Osim toga, da nisu bili tako moćni, svedoči i činjenica da im je vođa ubijen na način na koji je ubijen - zaključuje Spasić.

foto: Printscreen

Podsetimo, osim Veselina Raičevića, kao vođe grupe "Amerika" pominju se i Mileta Miljanić Majk, Ivan Delić, Zoran Jakšić i Željko Maksimović Maka. Makinoj grupi, podsetimo, sudilo se za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, ali su prvostepenom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud, oni oslobođeni optužbi. Ponovljeno suđenje nije počelo do današnjeg dana, jer pripadnici grupe nisu dostupni pravosuđu.

(Kurir.rs/Danijela Jovanović/foto Marina Lopičić, Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track