ŽANDARM OSLOBOĐEN! Očajna majka: Rankovog ubicu    stići će božja kazna!
Foto: MUP

Presuda zbog prebijanja na protestu SRS

ŽANDARM OSLOBOĐEN! Očajna majka: Rankovog ubicu stići će božja kazna!

Crna Hronika -

Nikica Ristić nije kriv za smrt Ranka Panića, koji je brutalno pretučen tokom mitinga Srpske radikalne stranke zbog hapšenja Radovana Karadžića u julu 2008.

Viši sud u Beogradu oslobodio je juče krivice nekadašnjeg pripadnika niške žandarmerije Nikicu Ristića (41), koji je optužen da je brutalno pretukao Ranka Panića tokom protestnog mitinga Srpske radikalne stranke, održanog zbog izručenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu 29. jula 2008. godine.

umro pre 11 godina
umro pre 11 godinafoto: MUP

Sudija Bojan Mišić je u obrazloženju presude rekao da su saslušani brojni svedoci i da nije utvrđeno da je Ristić taj koji je naneo povrede Ranku Paniću. Članovi sudskog veća presudu su doneli jednoglasno.

Nema dokaza

- Panić je povrede možda zadobio na skupu, ali to nije sigurno, niti je sigurno da su mu ih zadali pripadnici MUP, niti da je on osoba koja se vidi na snimku. Da bi neko bio osuđen, moraju se utvrditi prave činjenice, a sud to ovde nije uspeo. Sumnja je u ovom slučaju ostala. Zlatno pravilo u krivičnom postupku je da ako je krivično delo pod sumnjom, donosi se odluka u korist okrivljenog. Tu kompromisa nema, niti remija kao u šahu - rekao je Mišić i potom se obratio majci Ranka Panića, koja je sedela u publici:

očajna majka
očajna majkafoto: Kurir

- Majko, pretrpeli ste nenadoknadiv gubitak. Svi saosećaju sa vama, ali naša profesionalna dužnost je da utvrdimo sve činjenice. Nema u sudnici nikoga ko ne saoseća s vama i s vašim bolom. Nadam se da će onaj koji je to učinio vašem sinu isto proći - kazao je Mišić.

Majka pokojnog Panića u suzama je slušala presudu, a negodovala je dok je izlazila iz sudnice, očigledno razočarana presudom.

Ristić nije komentarisao presudu
Ristić nije komentarisao presudufoto: Kurir

- Pravda je spora, ali dostižna. Neka ih stigne božja pravda. Moj sin je preživeo rat u Hrvatskoj, nikada nikome nije naudio, ali ga je Srbija ubila - kazala je Panićeva majka.

Teške povrede

Protesti održani 2008. počeli su zbog hapšenja begunca Radovana Karadžića, koji je kasnije izručen Haškom tribunalu. Prve demonstracije počele su u noći između 21. i 22. jula, da bi se kobnog 29, kada je Panić povređen, u Beogradu okupilo više desetina hiljada građana koji su bili protiv hapšenja bivšeg predsednika Republike Srpske na mitingu podrške Radovanu Karadžiću. Podsetimo, Panić je primljen u Urgentni centar dan posle protesta, a preminuo je 15. avgusta 2008. godine. Lekari su utvrdili da je zadobio teške povrede prilikom udarca u stomak, zbog čega mu je puklo debelo crevo.

Svedočila nevenčana supruga Rekao je da ga je udario žandarm

Tokom postupka koji je vođen protiv Ristića, pred sudom je svedočila Mirjana Vujičić, nevenčana supruga Ranka Panića, koja je pričala o događajima nakon protesta. - Kući je došao posle ponoći. Rekao mi je da su bili neredi, ali nije izgledao da mu nešto fali. U toku noći me je probudio, žalio se na bolove u stomaku. Tražio mi je nešto protiv bolova. Tada mi je rekao da je primio udarac od žandarma - ispričala je Vujičićeva.

(Kurir.rs/ J.Spasić-J.Ivić/ Foto:MUP, Kurir )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track