SUĐENJE ZA UBISTVO BLAŽA ĐUROVIĆA: Advokati tvrde da su tragovi barutnih čestica nelegalno veštačeni!
Foto: Dragana Udovičić, Privatna Arhiva

viši sud u beogradu

SUĐENJE ZA UBISTVO BLAŽA ĐUROVIĆA: Advokati tvrde da su tragovi barutnih čestica nelegalno veštačeni!

Crna Hronika -

Branioci Nemanje Ivanova i Darka Veskovića, koji su optuženi za ubistvo navodnog pripadnika kavačkog klana Blaža Đurovića, zatražili su danas u nastavku suđenja da iz dokaza izuzme izveštaj o veštačenju tragova koji su pronađeni u zapaljenom "BMW X5", a koji su prema stavu tužilaštva, koristile ubice tokom zločina.

Osim što osporavaju činjenicu da su ovi dokazi predloženi tek nedavno, a ne još na pripremnom ročištu, advokati odbrane smatraju da su ispitivani nezakonito. Kako su naveli, u pitanju su rukavica i deo tamne tkanine koji su pronađeni u zapaljenom "BMW", a sa kojih su navodno izolovan tragovi barutnih čestica.

- Te dokaze niko od nas svih ovde nikada nije video, niti se oni nalaze u sudskom depozitu. Zahtev za veštačenje tragova uputila je policija, koja na to nema pravo jer nije učesnik u postupku. U trenutku kada suđenje već uveliko traje, takav zahtev odnosno naredbu mogao je da uputi samo sud. Predlažem da zbog svoje nezakonitosti ovi dokazi budu izdvojeni iz spisa ili da zbog toga što nisu blagovremeno predloženi da taj dokaz bude odbijen- navela je branilac Darka Veskovića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

Ona je takođe predložila sudu da Nacionalni kriminalističko-tehnički centar (NTKC) koji je, kako je navela, protiv zakonito sporovodio veštačenje po nalogu MUP, bude izuzet iz daljeg postupka, kao i da mu se onemogući ispitivanje pronađnog materijala.

- Osim zbog očigledne pristrasnosti, izuzeće predlažem i zbog nezakonitog postupanja i neovlašćenog rukovanja i manipulisanja dokazima. Ne može NTKC koji je prethodno nelegalno veštačio sada da isto veštači po naredbi suda i d atako samo legalizuje svoju nelegalnu radnju - navela je Dobričanin Nikodinović.

Ona je napomenula da je već obaveljeno veštačenje i skidanje barutnih čestica, kao i da je taj dokaz kompromitovan.

- Zbog toga se ta metoda ne može ponoviti jer na taj način može doći do podmetanja nezakonitog dokaza - kazala je Dobričani Nikodinović.

Sud je međutim, odbio predlog za izuzeđem NTKC, dok će o predlogu za izuzeminajem izveštaja o veštačenju naknadno odlučivati.

Zamneik tužioca Saša Drecun je naveo da su ovi dokazi tek nedavno pribavljeni, kao i da zbog toga nisu mogli da budu predloženi na pripremnom ročištu.

Podsetimo, dve nedelje nakon ubistva Blaža Đurovića, koji je izrešetan u sačekuši ispred svoje kuće na Dušanovcu, policija je u Beogradu uhapsila Nemanju Ivanova, dok je Vesković uhapšen u Hrvatskoj u aprilu prošle godine i oko tri meseca kasnije izručen Srbiji.

Ivanov je ranije osuđivan zbog prebijanja Vladana Veličkovića u hotelu "Majdan", kog je potom ubio Stanko Buhanac.

(Kuirir.rs/I. Milićević, Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja