SEĆATE LI SE USKOKOVIĆA I NJEGOVIH STANOVA: Nekadašnjem direktoru EDB, njegovim ćerkama i unucima trajno oduzeti novac i nekretnine! Ostali bez 3 kuće, 3 stana i lokala na Vračaru
Foto: Dado Đilas, Arhivska fotografija

pravosnažna presuda posle višegodišnjeg postupka

SEĆATE LI SE USKOKOVIĆA I NJEGOVIH STANOVA: Nekadašnjem direktoru EDB, njegovim ćerkama i unucima trajno oduzeti novac i nekretnine! Ostali bez 3 kuće, 3 stana i lokala na Vračaru

Crna Hronika -

BEOGRAD - Nekadašnjem direktoru Elektrodistribucije Beograd (EDB) Branislavu Uskokoviću posle višegodišnjeg postupka, pravosnažnom odlukom suda, trajno je oduzeto više od 62.000 evra, a od njegovih ćerki i unuka tri kuće, tri stana i lokal na Vračaru, jer je utvrđeno da su proistekli iz krivičnog dela za koje je Uskoković osuđen.

Uskoković je 2013. godine pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, kojom je pribavio protivpravnu imovinsku korist, nakon čega je pokrenut postupak za trajno oduzimanje njegove imovine i imovine sa njim povezanih trećih lica.

Sada je Apelacioni sud u Beogradu doneo rešenje prema kojem se pravosnažno i trajno od Uskokovića i njegovih ćerki i unuka oduzeto: 62.174,78 evra, kuća u Petrogradskoj ulici, lokal u Makenzijevoj ulici od 87 kvadratnih metara, kuća u Topolskoj ulici, stan u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu od 88,77 kvadratnih metara, kuća - lokal u Darvinovoj ulici od 147,26 kvadratnih metara, stan u Kičevskoj ulici od 75 kvadratnih metara, kao i stan u Molerovoj ulici u površine 57 kvadratnih metara.

Upravljanje trajno oduzetom imovinom je povereno Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, navodi se u odluci suda koja je danas objavljena.

Odlukom Apelacionog suda pravosnažno je odbijen zahtev tužilaštva da mu se oduzmu 15.000 evra i 35.700 evra, kao i od supruge, kćerki, zetova i unuka sredstva kod Podgoricke banke u iznosu od 16.555,62 evra.

Odbijeno je i trajno oduzimanje nektretnina: samostalna zanatska radnja Jupiter čisto u Kalenićevoj ulici u Beogradu, udeo u akcionarskom društvu Naša sloga u Kovinu, kuća i tri zgrade u Bulevaru kralja Aleksandara površine 4 ara i 83,30 kvadratnih metara, privredno društvo Cotto-antico u Beogradu, kuća sa lokalom u ulici Baje Sekulića korisne površine 524,64 kvadratnih metara, stan u ulici Baba Višnjina površine 131 kvadratnih metara, i privredno društvo Jupiter higijena u Beogradu.

foto: Dado Đilas, Arhivska fotografija

Do ove odluke Dirkecija je upravljala privremeno oduzetom imovinom Uskokovića davanjem u zakup pomenutih nekretnina za koje je mesečno ubirala više hiljada evra. Odluka suda je doneta u skladu za Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Beogradski Okružni sud je prvobitno osudio Uskokovića 2006. na devet godina zatvora, ali je Vrhovni sud poništio presudu oktobra 2008. i vratio postupak na novo suđenje.

Protiv Uskokovića i nekoliko njegovih saradnika optužnica je bila podignuta maja 2003. godine, ali je na kraju na optuženičkoj klupi ostao sam jer je jedan optuženi umro, drugi je oslobođen, a protiv ostalih je postupak zastareo.

Na tri godine zatvora pravosnažno je osuđen 2013. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja