ŠARANOVIĆI I BOJOVIĆI U SUKOBU DO ISTREBLJENJA: Mafijaška krvna osveta, bombe i rafali odneli 13 života!
Foto: Marina Lopičić, Profimedia, Privatna Arhiva

RAT PORODICA TRAJE DECENIJU

ŠARANOVIĆI I BOJOVIĆI U SUKOBU DO ISTREBLJENJA: Mafijaška krvna osveta, bombe i rafali odneli 13 života!

Crna Hronika -

Oko za oko: Krvavi okršaj dve porodice počeo je 2009. i, za razliku od ostalih
kriminalnih obračuna srpsko-crnogorskih klanova, čiji je motiv borba za prevlast na narko-tržištu, ovaj sukob ima sasvim drugačiju pozadinu

Krvavi rat do istrebljenja između porodica Radonjić i Šaranović, sa jedne strane, i Luke Bojovića i ljudima bliskim njimu, sa druge strane, počeo je pre tačno 10 godina, u leto 2009. Do danas, odneo je najmanje 13 života. Obe strane, smatraju upućeni, imale su isti motiv - osvetu!

Sve je počelo 27. jula 2009. Tog dana nestao je Slobodan Radonjić, sin Danila Radonjića.

Lavina zločina

- Dani, meseci, godine su prolazili, a on nije pronađen. Veruje se da je ubijen odmah posle nestanka, ali kako je ubica uspeo da sakrije telo, nije poznato ni danas. Ostale su bez dokaza spekulacije da je poslednji put viđen kako ulazi u automobil prijatelja Luke Bojovića Luke Đurovića. Za razliku od svih drugih obračuna kriminalnih grupa, koje gotovo uvek imaju isti motiv - prevlast na tržištu narkotika ili zauzimanje i držanje pod kontrolom teritorije, ovaj se već deceniju vodi iz potpuno drugog razloga - krvne osvete - kaže sagovornik Kurira.

Brutalno... Dragoslav Miloradović likvidiran 2018. u Beogradu
Brutalno... Dragoslav Miloradović likvidiran 2018. u Beogradufoto: Damir Dervišagić, Aleksandar Jovanović Cile

Slobodanov nestanak podstakao je njegovog oca Danila da preko kuma Branislava Šaranovića, nekadašnjeg vlasnika kazina „Slavija“, pokuša da prikupi informacije o otmici i stupi u kontakt sa otmičarima. - Krenuli su u potragu i dan pošto su navodno došli do određenih informacija, 8. oktobra 2009, na Dedinju je ubijen Branislav Šaranović. Dvojica napadača sačekala su ga u blizini zgrade u kojoj je živeo i sa skutera u njega ispalila preko 20 hitaca - podseća sagovornik.

Upravo likvidaciju nekrunisanog kralja kocke na Balkanu mnogi smatraju prekretnicom koja je pokrenula lavinu ubistava iz osvete. Posle njegove brutalne likvidacije Šaranovićev rođeni brat Slobodan dao je oglas u crnogorskoj štampi i poručio ubicama i njihovim pomagačima da ih neće progoniti i da će ih bogato nagraditi ukoliko mu otkriju ko je naručio ubistvo njegovog brata.

foto: Privatna Arhiva

- Zaklinjem se svojom čašću i imenom da ću direktnim izvršiocima ubistva moga brata Branislava ne samo oprostiti nego, evo, ovako javno garantovati svojom glavom i životima moje uže porodice da ih neću prijaviti policiji niti progoniti na bilo koji drugi način, ukoliko se odluče da mi povere tačnu i proverljivu informaciju: ko je prvi s njima kontaktirao, na koji način su angažovani, ko ih je isplatio, ko je pravi nalogodavac tog posla, odnosno u čije ime i za čiji račun su to uradili? Za opisanu informaciju biće im isplaćena novčana nagrada u iznosu od šest cifara u evrima - poručio je, između ostalog, Slobodan Šaranović nakon ubistva mlađeg brata. Navodno, nagrada nije uručena, ali je on za ubistvo odgovornim smatrao Luku Bojovića.

Brat za brata

Dve godine kasnije, 8. septembra, ubijen je i kum njegovog brata Danilo Radonjić, a Luka Bojović je 2012. uhapšen u Španiji. - Kad je 29. aprila 2013. u centru Beograda, dok je nosio doručak svom ocu, pokojnom direktoru beogradskog zoo-vrta Vuku Bojoviću, ubijen rođeni brat Luke Bojovića Nikola, istražiteljima je bilo jasno u kom smeru treba krenuti. Kao ubica uhapšen je a potom i osuđen Saša Cvetanović iz Vranja, zvani Pit Bul. Međutim, na optužnici se, kao naručilac i finansijer našao Slobodan Šaranović. Nije osuđen jer je i sam ubijen pre okončanja postupka, ali je sud utvrdio da je Nikolinu likvidaciju naručio zato što je Luku smatrao odgovornim za ubistvo svog mlađeg brata - objašnjava sagovornik Kurira.

Kad je ispred zgrade u kojoj je živeo u Budvi l2. marta 2017. likvidiran i sam Slobodan Šaranović, mnogi su odahnuli verujući da je lanac osvete prekinut. Međutim, mir na ulicama nije dugo trajao, ubistva su nastavljena.

Crna sudbina

NOSAČI NIKOLINOG KOVČEGA

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ubijeni Dragoslav Miloradović i Rade Rakonjac na sahrani ubijenog brata Luke Bojovića nosili su Nikolin kovčeg. Zajedno s njima kovčeg je nosio i Filip Korać, jedan od najbližih Lukinih saradnika. Koraćevo ime pominjano je tokom suđenja za ubistvo Nikole Bojovića, jer je navodno i on bio na spisku za odstrel Slobodana Šaranovića.

UBISTVA ŠARANOVIĆEVIH LJUDI

27. jul 2009.

Nestao je sin Danila Radonjića Slobodan. O njegovoj sudbini do danas se ništa ne zna, ali je navodno poslednji put viđen kad je ulazio u auto Luke Đurovića, vođe barske grupe i saradnika Luke Bojovića.

foto: Vijesti.me

7. oktobar 2009.

Branislav Šaranović (66), bivši vlasnik kazina „Slavija“ i rođeni brat Slobodana Šaranovića, ubijen je u Ulici neznanog junaka na Dedinju u Beogradu. Na njega su, navodno, pucala dvojica napadača u trenutku kad je izašao iz kola. Ispalili su 20 metaka i pobegli motorom.

foto: Dan

8. septembar 2011.

U Zemunu su ubijeni Danilo Radonjić i njegov telohranitelj Dženan Ramović. Napadači su pucali sa skutera, izrešetali automobil u kom su bili, a potom pobegli.

foto: vijesti.me Savo Prelević

12. mart 2017.

Slobodana Šaranovića su u budvanskom naselju Dubovica nepoznate ubice sačekale ispred kuće i iz kola u pokretu u njega zapucale iz dva oružja. Šaranović je samo tri meseca ranije pušten iz pritvora.

foto: Privatna Arhiva

27. septembar 2017.

Jugoslav Cvetanović, rođeni brat Saše Cvetanovića, osuđenog za ubistvo Nikole Bojovića, likvidiran je u Vranju. Posle ubistva Pit Bul je javno, za govornicom Specijalnog suda, čestitao Luki što mu je ubio brata.

foto: MUP

5. februar 2018.

Ubijen je u Zaplanjskoj ulici u Beogradu Dalibor Despotović, koji je nekada radio u obezbeđenju Slobodana Šaranovića, i navodno je on 2010. planirao da ubije Luku Bojovića.

UBISTVA LUKINIH LJUDI

foto: Privatna Arhiva

29. april 2013.

U centru Beograda Saša Cvetanović ubio je mlađeg brata Luke Bojovića Nikolu. Brutalno je ubijen u Ulici carice Milice kad je krenuo da odnese doručak bolesnom ocu. Njegovo ubistvo Šaranović je navodno Cvetanoviću platio 30.000 evra.

30. septembar 2013.

U saobraćajnoj nesreći stradao je Luka Đurović, jedan od najbližih Lukinih saradnika. Život je izgubio kad je njegova prijateljica izgubila kontrolu nad „poršeom“, sleteli su u jarak kod kotorskog tunela. Mnogi i danas ne veruju da je Đurovićeva smrt samo slučajnost.

foto: Aleksandar Jovanović

1. april 2014.

Ubijen je Rade Rakonjac, prijatelj Luke Bojovića još iz perioda kad su zajedno bili u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi. Ubijen je dok je sedeo u bašti jednog beogradskog lokala.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

28. maj 2018.

Dragoslav Miloradović, kum i najbolji prijatelj Luke Bojovića, koji je navodno preuzeo brigu o njegovoj porodici posle njegovog hapšenja u Španiji, ubijen je dok je sedeo ispred auto-perionice u Beogradu.

foto: Privatna Arhiva

19. jun 2018.

Siniša Milić, saradnik Luke Bojovića i šef obezbeđenja Filipa Koraća, raznet je u eksploziji u blizini Autokomande. Sumnja se da je raznet jer ubice nisu mogle da dođu do Koraća.

foto: Marina Lopicic

28. jul 2018.

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović, koji je pred sudom u Srbiji branio Luku, a u postupku za ubistvo njegovog brata zastupao porodicu, ubijen je ispred ulaza u zgradu.

Kurir.rs/ekipa kurira Foto: Marina Lopičić,Profimedia,Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track