EKSKLUZIVNO! NAČELNIK UKP ZA KURIR! Kako je Petar spašen od kidnapera! Zlikovci su dečaka krili u šumskoj kući BEZ STRUJE I VODE!
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

DEJAN KOVAČEVIĆ O podvigu operativaca

EKSKLUZIVNO! NAČELNIK UKP ZA KURIR! Kako je Petar spašen od kidnapera! Zlikovci su dečaka krili u šumskoj kući BEZ STRUJE I VODE!

Crna Hronika -

Prvi čovek Uprave kriminalističke policije poručio da za MUP nema nerešivih slučajeva, kao i da će svim silama braniti bezbednost dece i svih građana

Zahvaljujući munjevitoj akciji srpske policije, koja je upotrebila sve raspoložive resurse, Petar Mitrović (13) iz Stare Pazove za manje od 24 sata spasen je iz ruku otmičara i vraćen u roditeljski dom.

U potrazi za dečakom učestvovao je i načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Dejan Kovačević, koji je od prvog trenutka bio s kolegama na terenu.

foto: Zorana Jevtić

Munjevito hapšenje

- Mnogo je lep osećaj danas biti pripadnik MUP. Moram da iskažem lično zadovoljstvo što smo uspeli da za manje od 24 sata dečaka pronađemo živog, zdravog i bez povreda. Zahvaljujući predanom i napornom radu kompletnog MUP, urađen je sjajan posao, i ja se svima zahvaljujem i želim da ih pohvalim zbog predanog rada. Još jednom smo dokazali da za nas nerešivih slučajeva nema i da ćemo svim silama braniti bezbednost svih građana Srbije i naše dece - kaže za Kurir prvi čovek UKP.

foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

On otkriva i da je iskusnim operativcima vrlo brzo bilo jasno da se u ovom slučaju ne radi o nestanku, već o otmici, a na to ih je naveo razgovor otetog Petra sa starijim bratom.

- Utvrdili smo da poruke nije pisao on i upravo taj podatak naveo nas je na sumnju da je njegov telefon u posedu drugih osoba. Iz sata u sat smo sužavali broj osoba na koje smo sumnjali. Broj je u nekom trenutku bio izuzetno sužen i u prvi mah smo priveli dva lica, a onda i ostale - objašnjava načelnik UKP, ne želeći da otkriva detalje operativnog rada zbog postupka koji tek sledi pred nadležnim tužilaštvom i sudom.

foto: Zorana Jevtić

Opkolili otmičare

Kada je otkrivena moguća lokacija na kojoj je Petar, pripadnici UKP morali su da prođu put dug pet ili šest kilometara kroz šumu i nepristupačan teren, i to u noćnim uslovima, a da ostanu neprimećeni.

- Do te lokacije teško je doći i danju. Prostor je bio nepristupačan, bilo je mračno, prolazili smo kroz predeo žbunja i šume. Kad smo prišli objektu, u njemu nije bilo struje, niti se videlo bilo šta. Pripadnici UKP su opkolili objekat i dečak je pronađen živ, zdrav i nepovređen - kaže Kovačević.

Kuća strave u kojoj su držali otetog dečaka
Kuća strave u kojoj su držali otetog dečaka foto: Printscreen Youtube/RTS

Ugrozili bezbednost dečaka LAŽNA VEST DA JE DETE PRONAĐENO OTEŽAVALA POSAO

Ono što im je u noći potrage otežavalo posao bila je vest da je dete pronađeno, iako on u tom trenutku i dalje nije bio u rukama policije.

- To da je dete pronađeno, ta vest koja se pojavila oko 22 sata apsolutno je bila netačna. Dete je pronađeno u 23.45 časa, odgovorno tvrdim. Nemam ideju ko je mogao da plasira takvu vest ako to ja i moji najbliži saradnici nismo znali, a mogla je da proizvede negativne posledice, koje su mogle da ugroze i život deteta. Uvek se morati staviti u ulogu onoga koga isleđujete i prema kome nastupate. Šta bi se, recimo, desilo da je izvršilac otmice u tom trenutku odlučio da se reši dečaka, da ga je ubio i bacio u Dunav - zaključuje Kovačević.

Kurir.rs/J. Spasić Foto: Zorana Jevtić/privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja