Najnovije vesti

BAHATA VASPITAČICA IZ ZVEČANSKE MESECIMA MUČILA DECU: Snimljena kako baca bebu, a sada su isplivali i DRUGI UŽASI
Foto: Screenshot

detalji sa suđenja

BAHATA VASPITAČICA IZ ZVEČANSKE MESECIMA MUČILA DECU: Snimljena kako baca bebu, a sada su isplivali i DRUGI UŽASI

Crna Hronika

Suđenje Đurđiji Alempijević (23), bivšoj negovateljici iz Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, počelo je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zbog optužbi za zapuštanje i zlostavljanje dece.

Prema optužnom predlogu, Alempijevićevoj se na teret stavljaju krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Prvo, na taj način što je kao medicinska sestra grubo zanemarila svoju dužnost zbrinjavanja i vaspitavanja na taj način što je zapuštala maloletna lica o kojima je dužna da se stara na taj način što im nije uključivala televizor, nije puštala iz kreveca, nije davala igračke, a jedno dete koje je počela da presvlači ostavila nekoliko minuta samog na dasci za presvlačenje visokoj 1,2 metra.

foto: Ana Paunković

Drugo, na teret joj se stavlja isto krivično delo jer je, prema optužnom predlogu, jedno N. N. dete u prolazu ošamarila nakon čega je nosila dvogodišnjeg M. N., i to za nadlanicu, grubo i neprimereno tako ga unela u prostoriju i nosila sve do krevetića, pa ga zatim samo jednom rukom, takođe grubo, bacila u krevet. Sve to vreme neprestano je gledala u mobilni telefon. Zatim je fotografisala drugo dete koje je bilo u krevecu pored, što je zabranjeno pravilima stacionara.

Na početku suđenja Đurđiji je uručen optužni predlog jer, kako je rečeno, nije mogao da joj bude uručen poštom. Ona nije tražila dodatni rok za pripremu odbrane, već je rekla da ju je sa svime upoznao branilac.

- Neću iznositi odbranu u ovom krivičnom postupku, a razloge će vam pojasniti moj branilac - rekla je Alempijevićeva.

Zamenica javnog tužioca predložila je da se sasluša okrivljena, kao i da se ispitaju svedoci Maja Jelić (majka deteta smeštenog u Centru i autorka snimka koji je osvanuo na društvenim mrežama) i Zoran Milačić (direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj), kao i da se ima uvid u ugovor o radu Alimpijevićeve u Centru i uvid u snimak.

Advokat Alimpijevićeve rekao je da smatra da nije izvršeno navedeno krivično delo "jer ono mora da ima posledicu, a u ovom slučaju nije bilo zapuštanja dece".

- Nemamo bliže podatke o deci i njihovom broju žrtava, a sporan je i identitet oštećenog M. N. - rekao je advokat, predlažući da se video-snimak izbaci iz spisa predmeta "jer je nezakonito pribavljen i da je u ovoj ustanovi zabranjeno tajno snimanje".

Advokat je dodao da se protivi tome da snimak bude u predmetu jer se na njemu, osim oštećene, "nalaze i maloletna lica". Tužilaštvo se usprotivilo ovom predlogu advokata, uz reči da video-snimak kao dokaz nije nezakonit, a "imajući u vidu da postoji i svedok koji potvrđuje verodostojnost snimka".

Kako bi pokušao da ukaže na to da radnje koje se Đurđiji stavljaju na teret "nisu zanemarivanje deteta", advokat ih je pročitao nekoliko, međutim tada ga je zamenica javnog tužioca pitala zašto je izostavio da se okrivljenoj na teret stavlja da je ostavila dete na pultu visokom 120 centimetara.

Punomoćnik oštećenog dečaka M. N. rekao je da je saglasan sa dokaznim predlozima tužilaštva, kao i da se pridružuje krivičnom gonjenju okrivljene.

- Nije do kraja utvrđeno kome je fotografije maloletnika Đurđija slala nakon što ih je fotografisala. Predlažem da se te informacije zatraže od mobilnog operatera. Takođe, iz spisa predmeta nisam utvrdio da li je oštećenog M. N. pregledao lekar, te iz tog razloga ne mogu da opredelim oštetni zahtev - rekao je punomoćnik dečaka koji se vidi na spornom video-snimku.

Naredno ročište zakazno je za 26. decembar, kada bi trebalo da govore svedoci.

Kako je rekao ranije direktor Centra u Zvečanskoj Zoran Milačić, Alimpijevićeva je u ovoj ustanovi bila na praksi i apsolvent je na Višoj medicinskoj školi u Zemunu, kao i da je radni odnos započela u aprilu. Otkaz joj je uručen u avgustu.

(Kurir.rs/Blic/M.B.)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...