SRBIN UTERAO STRAH U KOSTI ŠPANSKOJ POLICIJI: Igor Rus se na suđenju pojavio nasmejan, odmah ga stavili u kavez VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/ LaComarcaTeVe

bio hladnokrvan i smiren

SRBIN UTERAO STRAH U KOSTI ŠPANSKOJ POLICIJI: Igor Rus se na suđenju pojavio nasmejan, odmah ga stavili u kavez VIDEO

Crna Hronika -

Suđenje državljaninu Srbije Igoru Vaclaviću (38) poznatijem kao Igor Rus zbog pokušaja ubistva dva farmera 2017. godine, počelo je danas u Španiji.

Španski mediji su preneli da sudnica u kojoj je predviđeno saslušanje nije dovoljno bezbedna za tako opasnog zatvorenika, zbog čega je napravljena oklopna kabina kojoj je Igor svedočio. Kabina je, inače, koštala 7.000 evra, providna je i ima mali mikrofon, koji optuženi ne može da dodirne, a može da komunicira sa advokatom i prevodiocem kroz otvorene rupe u zidovima bunkera.

Igor Rus se na suđenju pojavio obučen u plavi kaubojski prsluk, lagani džemper i crnu jaknu, a nosio je patike. U zgradu suda stigao je nasmejan i okružen agentima specijalnih jedinica španske policije. Tokom svoje izjave pred sudom bio je hladan i smiren, u skladu sa ličnošću koja ga karakteriše i o čemu je svedočeno tokom njegovog boravka u zatvoru i u psihološkoj analizi kojoj je podvrgnut. U njima je upozoravao na svoj narcizam i svoju opasnost.

foto: Printscreen Youtube/ LaComarcaTeVe

Pred sudom je dao izjavu, ali nije želeo da odgovara na sva pojedinačna pitanja. On je opisao kako se odvijala pucnjava na dva farmera usred planine, kao i kako je dospeo u ovaj deo Španije bežeći iz Italije.

Na pitanje da li su ga farmeri na koje je pucao napali, Igor Rus je odgovorio da nisu.

foto: Printscreen Youtube/ LaComarcaTeVe

- Da su me napali ili samo dodirnuli sada ne bi sedeli ovde, ubio bih ih. Oni su sada živi jer nisam želeo da ih ubijem - ispričao je Srbin pred španskim sudom i dodao da je počeo da puca na njih tek kad su se približili kolibi u kojoj se krio.

On je objasnio da nije želeo da ih ubije, već samo da ih uplaši. Kako je rekao, dve puške koje je imao kod sebe doneo je iz Italije, odakle je pobegao nekoliko meseci ranije. Inače, tamo je ubio dve osobe zbog čega ga u toj zemlji čeka doživotna kazna.

Objasnio je da je ušao u Španiju 21. septembra 2017. i da se poslednjih dana novembra te godine sakrio u predelu planina Teruel, u okolini Albalate del Arzobispo gde se i dogodio pokušaj ubistva dva farmera.

foto: Printscreen Youtube/ LaComarcaTeVe

Tamo se krio u seoskim kućama odakle je krao hranu, piće i odeću. Naoružan, opremljen mobilnim telefonima i računarima, Igor Rus primenio je vojne tehnike za opstanak i odmah počeo da povećava broj ubistava u svom kriminalnom dosijeu.

Devet dana nakon pokušaja ubistva dva farmera, ubio je dvojicu pripadnika španske civilne garde i stočara na jednoj farmi. Nekoliko sati kasnije, uhapšen je kada je doživeo nesreću sa vozilom u kojem je pobegao.

Igora Rusa čeka doživotna robija u Italiji, a prete mu i skoro 23 godine zatvora zbog pokušaja ubistva dva farmera, kao i ilegalnog posedovanja oružja.

Za nekoliko meseci, najverovatnije na proleće, počeće suđenje za trostruko na farmi gde se očekuje da će takođe biti osuđen na doživotnu robiju.

(Kurir.rs/ FOTO: Printscreen Youtube/LaComarcaTeVe)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track