Najnovije vesti

ORGANIZACIJA RADA TUŽILAŠTVA TOKOM VANREDNOG STANJA: Zagorka Dolovac donela obavezna uputstva!
Foto: privatna arhiva

republičko javno tužilaštvo

ORGANIZACIJA RADA TUŽILAŠTVA TOKOM VANREDNOG STANJA: Zagorka Dolovac donela obavezna uputstva!

Crna Hronika

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac je dana 16. i 17. marta 2020 godine donela opšta obavezna uputstva kojima je naloženo jedinstveno sprovođenje određenih mera i organizacije procesa rada u javnim tužilaštvima Republike Srbije za vreme trajanja vanrednog stanja koje je proglašeno odlukom Vlade Republike Srbije od 15. marta 2020 godine.

Republički javni tužilac je naložila da se za vreme trajanja vanrednog stanja u javnim tužilaštvima u Republici Srbiji rad organizuje na način da se u predmetima koji ne trpe odlaganja i u kojima je potrebno preduzimanje hitnih mera propisanih posebnim zakonima, u predmetima pojačane društvene opasnosti, u pritvorskim predmetima kao i u predmetima u kojima je preduzimanje radnji vezano za rok, radnje preduzimaju bez odlaganja i u skladu sa striktnom primenom zakona.

Takođe, naloženo je hitno postupanje prema licima za koje postoji osnov sumnje da su izvršila krivično delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz člana 248 Krivicnog zakonika Republike Srbije, ukazujući posebno na okolnost da nepostupanje po rešenju nadležnih organa Ministarstva zdravlja kojim je nekom licu naložen zdravstveni nadzor nad zaraznom bolešcu COVID-19, kao i mera ograničenja kretanja, odnosno mera kućne izolacije, predstavlja radnju izvršenja ovog krivičnog dela za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Republički javni tužilac je posebno naložila hitno postupanje u predmetima u kojima postoji osnov sumnje da je neko lice izvršilo krivično delo Izazivanje panike i nereda iz člana 343 Krivičnog zakonika.

Javnost se obaveštava da je javnim tužilaštvima naše zemlje donošenjem ovih opštih obaveznih uputstava naložena takva organizacija rada i postupanja kojim se mora obezbediti optimalna reakcija organa krivičnog gonjenja na situaciju na teritoriji mesne i stvarne nadležnosti javnog tužilaštva.

Republičko javno tužilaštvo će nastaviti sa pažljivim praćenjem nivoa javne bezbednosti i suzbijanja svih oblika kriminaliteta, a posebno onih kojima se ugrožava zdravlje i bezbednost građana Republike Srbije.

Tekstovi obaveznih uputstava u celosti mogu se naći na Internet prezentaciji Republičkog javnog tužilaštva na adresi www.rjt.gov.rs.  

(Kurir.rs/ foto privatna arhiva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...