VUKOLIĆ TVRDI DA NIJE KRIV Počelo suđenje za paljenje ambasade SAD 12 godina od događaja
Foto: Youtube Printscreen

stradao čovek

VUKOLIĆ TVRDI DA NIJE KRIV Počelo suđenje za paljenje ambasade SAD 12 godina od događaja

Crna Hronika -

U Višem sudu u Beogradu danas je, posle više od 12 godina od događaja, počelo suđenje petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu.

Na današnjem suđenju odbranu je izneo prvooptuženi Slobodan Vukolić, koji se izjasnio da nije kriv.

Vukolić je u to vreme bio je načelnik Uprave policije Beograda i rukovodio je štabom koji je osnovan zbog mitinga "Kosovo je Srbija".

On je detljano opisao situaciju i dešavanja tokom tog dana i večeri, navodeći da nije imao ovlašćenja za upravlja policijom, budući da je imao svoje nadređene.

U nastavku suđenja, koje je zakazano za 17. i 18. septembar, Vukolić će odgovarati na pitanja sudije, a potom će obrane izneti i ostali optuženi.

Pored Vukolića za krivično delo "teško delo protiv opšte sigrunosti", terete se tadašnji načelnik beogradske policije Stevan Bjelić, načelnik Uprave policije MUP-a Srbije Mladen Kuribak, Zoran Rašković - tadašnji načelnik Odeljenja za operacije u komandi žandarmerije, koji je te noći bio Vukolićev zamenik i tadašnji komandant žandarmerije u Kraljevu Bojan Marković.

Oni su pored pomenutog krivičnog dela bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud tokom potvrđivanja optužnice zaključio da "nema mesta optužbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog sudenja, početkom 2019. godine pravoznažno je oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića, koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track