PLAĆENE UBICE IZ KOLUMBIJE ČEKALE NA METU: Planirali likvidacije u Crnoj Gori i regionu, poziv stigao iz Hrvatske!
Foto: Shutterstock

PLAĆENICI

PLAĆENE UBICE IZ KOLUMBIJE ČEKALE NA METU: Planirali likvidacije u Crnoj Gori i regionu, poziv stigao iz Hrvatske!

Crna Hronika -

Huan David Kaseido Bandoha i Hose Aleksander Kostana Kasa, koji su uhapšeni u Nikšiću, pripremali likvidacije članova klanova u ovoj zemlji i u regionu

Kolumbijci Huan David Kaseido Bandoha i Hose Aleksander Kostana Kasa, koji su uhapšeni u Nikšiću zbog sumnje da su u Crnu Goru došli kako bi za račun zaraćenih klanova izvršili likvidacije, na saslušanju su navodno tvrdili da ne znaju koga je trebalo da ubiju, preneli su crnogorski mediji!

foto: AP/Darko Vojinović

Podsetimo, Kolumbijci su uhapšeni sa Goranom Brajovićem u Nikšiću, a sumnja se da su iz ove južnoameričke zemlje došli kako bi pripremili i isplanirali izvršenje nekoliko likvidacija ne samo u Crnoj Gori nego i u zemljama regiona. Policija veruje da su oni povezani sa zaraćenim kavačkim i škaljarskim klanom.

- Ne znamo ko je trebalo da bude meta. Od nepoznate osobe iz Hrvatske dobili smo poziv da dođemo tu, a rečeno nam je da ćemo više informacija dobiti kada stignemo - navodno su ispričali osumnjičeni Kolumbijci:

foto: printscreen Proto thema, Printscreen Star.gr, Privatna Arhiva

- Nakon četiri meseca isti ljudi su nam dali nalog da uđemo u Crnu Goru, gde će nas sačekati kurir i dati nam instrukcije za planirane likvidacije - preneli su mediji iskaz Kolumbijaca, koji su pristali da sarađuju s nadležnim organima. Specijalni tužilac u Crnoj Gori Saša Čađenović rekao je da su Kaseido Bandoha i Kostana Kasa u Crnu Goru prešli preko planina između ove zemlje i Bosne i Hercegovine.

- U zemlju su ušli ilegalno, a za 25.000 evra trebalo je da ubiju pripadnika crnogorskog klana. Oni su plaćeni da izvrše više ubistava u nekoliko zemalja - kazao je Čađenović i objasnio da se sumnja da su Kolumbijci bili deo međunarodne organizovane grupe koja je trebalo da ubija na teritoriji Crne Gore i drugih država:

foto: corfupress fonos, Screenshot, Vijesti.me

- Grupa je formirana krajem 2019. i deluje na teritoriji Crne Gore, Hrvatske, Austrije i Turske.

Kako je rečeno u Specijalnom tužilaštvu, drugi pripadnici organizacije obezbeđivali su Kolumbijcima hranu i novac za troškove boravka.

- Oni su mesecima bili u Splitu, a krajem jula su prebačeni na granicu sa BiH, gde su ilegalno prešli. Putovali su do Trebinja, a onda preko planina ušli u Crnu Goru - navode mediji.

Nije prvi slučaj

Južnoafrikanac angažovan da ubije „škaljarca“

Ovo nije prvi slučaj da su u ratu crnogorskih klanova angažovani strani plaćenici kako bi izvršavali likvidacije. Prema pisanju medija, u maju 2015. u Kotoru je uhapšen državljanin JAR Gregori Majkl Ferarsi iz Johanezburga. - On je prvo rekao da je bio angažovan da ubije „škaljarca“ Gorana Đuričkovića, kao i da je ovo ubistvo, ali i likvidaciju njegovog kuma Saše Markovića, organizovao „čovek iz Kotora koji živi u Starom gradu“. Kasnije je na suđenju negirao to i rekao da je izjavu potpisao pod pritiskom inspektora - navode mediji i podsećaju da je Feraris nedavno odslužio kaznu zatvora od pet godina, na koju je osuđen.

Kako je istraga utvrdila, Kolumbijci su letom iz matične zemlje došli u Istanbul. - Odatle su putovali u Bukurešt, Budimpeštu i na kraju Beč, da bi sredinom marta došli u iznajmljeni stan u Splitu. U njemu su proveli četiri meseca pre nego što su krenuli ka Crnoj Gori.

Kurir.rs/Jelena Ivić

Foto AP/Darko Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track