PRLJAVE ZNAČKE! ŠTA SE DEŠAVA SA SRPSKIM POLICAJCIMA? Prelaze s druge strane zakona i postaju DILERI
Foto: Kurir/ M.S.

DVOJICA "PALA" U TOKU NEDELJE

PRLJAVE ZNAČKE! ŠTA SE DEŠAVA SA SRPSKIM POLICAJCIMA? Prelaze s druge strane zakona i postaju DILERI

Crna Hronika -

Samo u toku ove nedelje dvojica pripadnika MUP-a, od kojih je jedan donedavno bio u Službi za prikrivene islednike, dok je drugi sindikalni funkcioner, uhapšena su sa većim količinama narkotika, a kako je do sada utvrđeno, tu drogu trebalo je da distribuiraju širom Srbije.

Prvo je pao Valjevac Jovica B. (37), do pre tri meseca zaposlen u elitnoj Službi za kriminalističko-obaveštajne poslove i prikrivene islednike, u čijem je "fordu" u utorak, na autoputu kod Velike Plane, zaplenjeno 58 kilograma marihuane zapakovane u 47 paketa. Tri dana kasnije lisice na ruke stavljene su Slaviši B., pomoćniku komandira u policijskoj ispostavi u Kragujevcu, ali i funkcioneru Sindikata srpske policije, koji se sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe od koje je oduzeto 100.000 tableta ksalola.

Šta je ovu dvojicu pripadnika MUP-a, sa karijerama iza sebe, ali i sa izgledom da i dalje napreduju, nateralo da se okrenu drugoj strani zakona, trebalo bi da bude utvrđeno u narednom periodu. Ono što je izgledno je da su u slučaju Jovice B. njegove kolege nedavno primetile da nešto ne štima u njegovom radu, pa je iz SKOPI-ja premešten u Sektor za vanredne situacije.

"Do Jovičinog premeštaja u Sektor za vanredne situacije navodno je i došlo zbog sumnje da u poslednje vreme njegov rad u SKOPI nije bio samo obaveštajne i isledničke prirode, nego da je počeo i da sarađuje sa svojim kontaktima iz kriminalnog miljea, te da je praktično napravio svoju mrežu dilera droge. Usledio je intenzivan operativni rad pripadnika MUP-a na proverama i prikupljanju dokaza, pa je tako Jovica i pao prilikom prevoza ove količine marihuane nabavljene na području Preševa, a koja je, po dosadašnjim saznanjima, trebalo da bude rasturena na području Aranđelovca i Lazarevca", priča pouzdani izvor "Blica" blizak istrazi.

I dok se istražuje koliko su prethodni kontakti pomogli Jovici B. u krijumčarenju marihuane sa juga u centralni deo Srbije da samostalno krene u posao, njegov kolega Slaviša B. radio je za šefa kriminalne grupe. Šta je tačno bio njegov zadatak predmet je istrage - da li je imao aktivnu ulogu u prevozu i distribuciju lekova za smirenje, ili je možda trebalo "samo" da im olakša kada ih zaustavi policija, i pozove se na svoj položaj i značku.

"Posao svakog policajca je da se bori protiv kriminala. Njegova zaduženja nisu bila direktno da organizuje akcije hapšenja, ali je zbog položaja imao dosta uvida u rad kolega. Da li je nešto odavao ljudima sa one strane zakona, detaljno će se ispitati", kaže izvor upoznat sa istragom.

Postupke ove dvojice pripadnika MUP-a, tačnije njihovu saradnju sa ljudima iz kriminogenog sveta, kriminolog Dobrivoje Radovanović komentariše kao "nešto što nije od juče".

"Saradnja policije sa narko-dilerima veoma je česta u svetu, pa i kod nas. Nažalost, ima policajaca koji ne znaju da naprave tu liniju dokle i operativno obrađuješ kriminalce, pa imaš kontakte sa njima, a odakle počinješ da radiš sa njima ili za njih", navodi kriminolog Radovanović i podseća da imamo i slučaj "Jovanjica" i nedopustivu saradnju službi bezbednosti sa osumnjičenima za proizvodnju marihuane.

Za borbu protiv tih prljavih policajaca, prema njegovom mišljenju, neophodno je nekoliko stvari.

"Važno je da unutrašnja kontrola bude nedodirljiva, da ne postoji niko ko može da im naredi koga smeju da istražuju a koga ne. Moraju da imaju vrlo široka ovlašćenja, da kontrolišu šefove policije. Osim toga, mora postojati dobra selekcija u MUP-u. A tu nije važna samo bezbednosna procena prilikom prijema u MUP, već psihološka provera koliko je neko sklon kriminalu, i na kraju ljude koji se bore protiv kriminala morate platiti da se ne bi okrenuli na drugu stranu", objašnjava Radovanović i dodaje da bi policajce, za koje se dokaže da su se bavili kriminalom, trebalo drastičnije kazniti od običnog čoveka, upravo iz razloga što je on(a) taj čiji zadatak je bezbednost svih građana Srbije.

Ovo nije prvi slučaj sa spornim narkoticima u koji je uključen policajac iz Valjeva, jer je 2013, dok je bio inspektor Odseka za suzbijanje kriminaliteta PU Valjevo, bio svedok u procesu protiv svog nadređenog Dejana Subotića i kolege Milana Ćulafića, koji su uhapšeni zbog primanja mita od dilera i uzimanja heroina iz kase zaplena valjevske policije.

Optužnica ih je, naime, teretila da su iz kase zaplene izvadili zaplenu od četiri kilograma heroina, isekli kese, uzeli kilogram i pustili ga na ulicu preko svojih dilera. Prilikom disciplinskog i sudskog postupka protiv Subotića i Ćulafića, međutim, jedan od policijskih inspektora, koji je takođe bio svedok, ispričao je da je Jovica, a ne Subotić, video da radi sve ono za šta je potom teretio svog bivšeg šefa: "Seče kesu sa zaplenjenim heroinom i sve fotografiše", naveo je tada.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je pre dve godine pravosnažno osudio Subotića na osam, a Ćulafića na sedam i po godina zatvora jer su, kako je navedeno u presudi, primali mito od dilera droge, kao i zbog prodaje kilograma zaplenjenog heroina za 12.000 evra. Ćulafić se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, a Subotić, koji je nakon 2016. kada je otpušten iz policije kratko radio kao advokat pre nego što je upućen na izdržavanje kazne, napustio je Srbiju, posle čega mu se gubi svaki trag.

"Ukoliko je to uradio, zaslužuje najstrožu kaznu", komentar je Lazara Ranitovića, predsednika SSP, čiji predsednik Regionalnog centra je osumnjičeni Slaviša B., i dodaje da "ovaj slučaj ne treba vezivati za sindikat".

On apeluje da svi policajci za koje se dokaže da su učestvovali u korupciji ili u trgovini drogom budu najstrože kažnjeni.

"Među zaposlenima u MUP-u, kojih je 40.000, garantujem da je 99,99 odsto poštenih ljudi. Nažalost, svuda ima kukolja", konstatuje Ranitović.

I dok sagovornici naglašavaju da je jedan od načina da se smanji kriminal među pripadnicima MUP-a kaznena politika, saznanje da će biti osuđeni na drastičnije kazne od običnog građanina, slučaj nekadašnjeg pripadnika Žandarmerije Miloša Veličkovića, nažalost ukazuje da u praksi nije baš tako.

Naime, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno ga je osudio na godinu dana zatvora zbog dilovanja droge, a kod njega je prilikom hapšenja u junu 2016. nađeno 510 tableta MDMA mase 202,65 grama. Interesantno je da je prvom presudom Višeg suda u Beogradu Veličković bio osuđen na četiri godine zatvora. Apelacioni sud je u leto 2019. tu presudu poništio i predmet vratio na ponovljeno suđenje, na kome je osuđen na dve i po godine zatvora. Na tu presudu žalili su se i branioci i tužilaštvo, a konačnom odlukom Apelacioni sud je za godinu i po dana smanjio i tu zatvorsku kaznu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track