Najnovije vesti

ZVER JOŠ U KAVEZU! Zemunski egzekutor Sretko Kalinić (47), koji je PRIZNAO 8 UBISTAVA sam u ćeliji, šeta samo sa crvenim beretkama
Foto: YouTube prtscr / RTV

maksimalno obezbeđenje

ZVER JOŠ U KAVEZU! Zemunski egzekutor Sretko Kalinić (47), koji je PRIZNAO 8 UBISTAVA sam u ćeliji, šeta samo sa crvenim beretkama

Crna Hronika
10:56h

Sam je u ćeliji. Bavi se sportom, dosta trenira i čita. Nije se mnogo fizički promenio. Nije mnogo mišićav, više je žilav. Voli da čita...

Egzekutor zemunskog kriminalnog klana, čovek koji je sejao smrt po beogradskom asfaltu, jedan je od najčuvanijih zatvorenika u Srbiji. Sretko Kalinić (47), zvani Zver i Beli, koji je osuđen na 30 godina zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića (48) i 40 godina zbog zločina zemunskog klana, služi kaznu u požarevačkoj „Zabeli“, a zbog bezbednosti je smešten sam u ćeliju. Kalinić je jedan od najčuvanijih zatvorenika u Sedmom paviljonu „Zabele“, u koji je prebačen pre skoro pet godina, a u šetnje ide isključivo sam.

Kalinić i Spasojević
Kalinić i Spasojević foto: Printscreen Facebook

- Bavi se sportom, dosta trenira i čita. On je bio jedan od najboljih atletičara u Hrvatskoj pre rata. U zatvorskom dvorištu, koje je veličine košarkaškog igrališta, puno trči, a trenira i u sobi. Nije se mnogo fizički promenio. Nije mnogo mišićav, više je žilav. Voli da čita. Sada sam mu odneo tri knjige koje je tražio. U posetu mu dolazi porodica, a on se psihički dobro drži - rekao je dobro upućen izvor iz zatvora.

Kako saznajemo, pre pandamije koronavirusa, Kalinić je imao pravo da ide u šetnju kada i pripadnici „crvenih beretki“ Nenad Bujošević Rambo i Branko Berček, ali je to ukinuto posle vanrednog stanja.

Nenad Bujošević Ramo
Nenad Bujošević Ramo foto: Printscreen Facebook

Kalinićeva odbrana podnela je Evropskom sudu za ljudska prava predstavku kojom traži da se utvrde povrede njegovih prava tokom postupka za ubistvo premijera Zorana Ðinđića. Kalinićev branilac Slavko Petrić precizirao je da je predstavkom tražio utvrđivanje povrede prava na pravično suđenje i povrede prava na odbranu, a to bi, kako je istakao, ako bi bilo usvojeno, u Srbiji bio osnov za podnošenje vanrednog pravnog leka - zahteva za zaštitu zakonitosti.

Lično ubio osam ljudi?!

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio mu je kaznu od 40 godina robije zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela, koje je počinio kao pripadnik zemunskog klana. Sud je utvrdio da je bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

On je ukazao na to da je pomenuta predstavka podneta pre 2015. godine, a da je u međuvremenu obavešten da je slučaj preuzelo Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava, koje u prvom stepenu raspravlja samo o veoma važnim pitanjima i tumačenjima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

foto: Privatna Arhiva

- Predstavka je podneta jer je smo dokazali da on kritičnog dana nije bio ispred zgrade Vlade Srbije (gde je premijer ubijen), već na drugom mestu. To je, pored ostalog, potvrdio tokom suđenja vozač tramvaja na liniji broj 9, koji čak tog dana nije vozio svoju liniju, nego po zameni. Kalinić nikada nije rekao ko je pucao u premijera, jer nije bio prisutan - naglasio je branilac.

Gađao Jocu Amsterdama pločicom u CZ-u

Kalinić je više puta do sada i u pritvoru dokazao da je spreman na sve. Pokušao je da pobegne iz pritvora u Centralnom zatvoru, a Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, gađao je pločicom koju je odvalio iz svog kupatila u ćeliji dok su ovog sprovodili stražari. U njegovoj ćeliji su pre nekoliko godina pronađeni žilet i konopac koji je ispleo od iscepane majice, rekao je naš izvor.

Kalinić se, u trenutku atentata na premijera Đinđića, prema optužnici nalazio u „pasatu“, ispred zgrade Zavoda za fotogrametriju, iz koje je pripadnik JSO Zvezdan Jovanović Zveki pucao na Đinđića. Trebalo je da on, kako se navodi, pruža vatrenu podršku ako dođe do oružanog okršaja.

Kalinića je, posle sedam godina bekstva, ranio Miloš Simović 8. juna 2010. u Zagrebu. Kod njega su nađena dva lažna hrvatska pasoša, a interesantno je da se čoveku koji ga je našao posle pucnjave predstavio pravim imenom! Prevezen je u zagrebačku bolnicu sa dva metka u grudima, ali nije odmah uhapšen jer u Hrvatskoj nije bio na poternici. Srbiji je izručen 25. avgusta 2010. kao prvi hrvatski državljanin koji je predat po Sporazumu o međusobnom izručenju osumnjičenih državljana između Srbije i Hrvatske.

(Kurir.rs / Alo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track