Najnovije vesti

VEŠTAČENJE ĆE POKAZATI DA LI JE TRAGEDIJA KOD ALEKSINCA MOGLA DA SE IZBEGNE? Devojčica (4) posetila oca u zatvoru, pa poginula
Foto: Sonja Spasić

AUTOMOBIL JE USMRTIO

VEŠTAČENJE ĆE POKAZATI DA LI JE TRAGEDIJA KOD ALEKSINCA MOGLA DA SE IZBEGNE? Devojčica (4) posetila oca u zatvoru, pa poginula

Crna Hronika

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu naložiće saobraćajno veštačenje kako bi se utvrdilo ima li odgovornosti vozača "sitroena" iz okoline Ražnja starog 26 godina, koji je 13. septembra oko 16.10 časova na putu Aleksinac – Ražanj kod sela Vukašinovac naleteo na četvorogodišnju devojčicu M.K. iz Mataruške Banje i umsmrtio je na licu mesta.

Protiv vozača je podneta krivična prijava uredovnom postupku zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja kako bi se u istrazi otvorila mogućnost da se obavi ovakvo veštačenje a u OJT Aleksinac su pristigla i ostala potrebna dokumenta.

"Predmet je kompletiran. Došla je krivična prijava, došao je obdukcioni zapisnik i uskoro će biti zakazano saslušanje vozača nakon čega će biti naloženo saobraćajno veštačenje. Tim veštačenjem će se utvrditi da li je za vozača bila predvidiva ili nepredvidiva prepreka da, iz vozila koje je parkirano nepropisno pored puta, na kolovoz dete sa leve strane vozila izađe samo četvorogodišnje dete bez nadzora. Od tog veštačenja će zavistiti da li u pomenutom događaju ima uopšte krivice vozača", kažu za "Blic" u Osnovnom javnom tužulaštvu u Aleksincu.

Prvi nalazi istrage pokazali su da je automobil "reno 5", u kojem je bila devojčica, bio parkiran pored puta tako da je samo zadnji točak 20 centimetara bio na kolovozu.

Majka devojčice je sa desne strane "renoa" izašla da drugo dete odvede u wc dok je i vozač automobila - stric oca devojčice M.K., takođe izašao na kratko iz vozila.

U jednom trenutku devojčica M.K., koja je ostala sama u automobilu, nekontrolisano je izašla iz vozila na kolovoz sa leve strane kada je na nju je naleteo "sitroen" i usmrtio je na licu mesta.

Prema prvim nalazima istrage, vozač se automobilom kretao magistralnim putem drugog reda, brzinom od između 60 i 70 kilometara na čas - a dozvoljeno je 80 kilometara na čas pa će se u daljem postupku utvrditi da li je mogao da reaguje u takvoj situciji i izbegne naletanje na dete, ili pak ima odgovornosti što je dete ostavljeno bez nadzora u automobilu.

U krvi vozača "sitroena" nije pronađen alkohol ali je od njega uzeta radi provere i njegova krv na analizu. Prvi nalazi ukazivali su da je vozač kočio tek posle naletanja na dete pa je od presudne važnosti da se veštačenjem utvrdi u kojem trenutku je devojčica izašla iz automobila i da li je vozač, koji se kretao ispod ograničenja brzine, imao vremena da je uoči i zakoči.

Prema rečima bake Radice, devojčica je kobnog dana sa majkom i stricem otputovala za Niš u posetu svom ocu koji se nalazi na odsluženju kazne u tamošnjem Kazneno-popravnom zavodu. Stravična nesreća u ataru sela Vukašinovac desila se prilikom njihovog povratka kući.

"Išla je da poseti oca, da ga vidi i zagrli. Mnogo su se voleli. U povratku, kada su stali da naprave kraći predah, Marta je ostala u automobilu i rekli su joj da ne izlazi napolje. Kako su mi preneli, ona je, međutim, ipak uspela da otključa vrata i sa leve strane izleti na kolovoz. U tom trenutku je naišao automobil i mojoj devojčici nije bilo spasa. Nema je, nema više bakinog čeda", jecajući je ispričala nakon nesreće Radica.

Ona je tada rekla da vozača koji je usmrtio njihovu mezimicu ne krivi za tragediju.

"Nesreća nas je zavila u crno, i nas i porodicu tog čoveka u automobilu koji je naleteo na nju. Rekoše da je i on bio sa decom. Sigurno mu nije lako", rekla je ona tada.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track