HRVATSKA USTUPILA SLUČAJ Milošu Simoviću će se za pokušaj ubistva Kalinića suditi u Beogradu ISPALIO JE DVA HICA U LEĐA I POBEGAO
Foto: MUP Srbije

uskoro zakazivanje ročišta

HRVATSKA USTUPILA SLUČAJ Milošu Simoviću će se za pokušaj ubistva Kalinića suditi u Beogradu ISPALIO JE DVA HICA U LEĐA I POBEGAO

Crna Hronika -

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pripadnika nekadašnjeg "zemunskog klana" Miloša Simovića za pokušaj ubistva svog "kolege" Sretka Kalinića pre deset godina u okolini Zagreba u Hrvatskoj. Sada se još samo čeka da Viši sud zakaže prvo ročište.

Suđenje se, iz bezbednosnih razloga, s obzirom na to da i optuženi i oštećeni važe za "opasne osobe", koji su već za druga krivična dela osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, najverovatnije neće održavati u Palati pravde, već u zgradi Specijalnog suda, navode Novosti.

Sretko Kalinić
foto: Beta

Istragu o pokušaju ubistva Kalinića još pre deset godina je sprovelo hrvatsko tužilaštvo i podiglo optužnicu, a onda su predmet u skladu sa sporazumima o saradnji dveju zemalja ustupili Srbiji, s obzirom na to da se i Kalinić i Simović nalaze u zatvoru u Srbiji.

Ova dvojica "zemunaca" su se pod lažnim imenima tokom 2010. godine skrivala u Zagrebu, pošto je Srbija za njima raspisala Interpolovu poternicu zbog umešanosti u ubistvo premijera Zorana Đinđića i niza drugih ubistava. Početkom juna te godine, otišli su na obližnje jezero Rakitje da roštiljaju i tamo su se sukobili. Simović je tad u Kalinića s leđa ispalio dva hica i pobegao, misleći da ga je ubio. Ovaj je, iako teško ranjen, uspeo da se dotetura do jednog šetača i zatraži pomoć, nakon čega se srušio. Hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu, gde je operisan i spasen. Kad se probudio iz kome, hrvatskim policajcima je ispričao ko je i ko je na njega pucao.

Simović je za to vreme krenuo ka Srbiji i posle dva dana na njega je naišla patrola srpske granične policije. Videli su čoveka kako mokar izlazi iz Dunava i priveli ga. Ispostavilo se da je reč o članu "zemunskog klana" za kojim se godinama traga.

Inače, Simović je na jednom od kasnijih suđenja u Specijalnom sudu ispričao da ga je Kalinić ubeđivao da se vrate u Srbiju, žive u šumi i jure svedoke saradnike. Pošto to nije hteo, navodno mu je zapretio da će proći kao Cvetko Simić, koji je krio "zemunce" i počeo da otkopčava torbu. Simović je kazao, da je video da će ga tad ubiti, pa je izvukao pištolj i pucao u Kalinića.

Takođe, Simović je ispričao i da je Sretko Kalinić ranije ubio Cvetka Simića, a zatim njegovo telo raskomadao i bacio u zagrebačko jezero Jarun, jer je bio u vezi sa Simićevom ženom. Tu priču Kalinić je u sudnici žestoko negirao, tvrdeći da je Simović sve to izmislio.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nemanja Nikolić

Dugačak spisak zločina

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana". Oni su, prethodno, 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja. Ovaj dvojac je osuđen na po 30 godina robije zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića. Ista kazna im je izrečena i u postupku koji se je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva. Kalinić je oslobođen optužbi za pokušaj bekstva iz pritvora u Specijalnom sudu, 7. februara 2012. godine.

(Kurir.rs/Večernje novosti, S.J.Matić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track