NESTALI MILICA I STEFAN SE PREPALI POSLE SUSRETA SA DIVLJOM SVINJOM: Upalili vatru u kolibi, umalo se ugušili u dimu!
Foto: MUP

Srećan kraj

NESTALI MILICA I STEFAN SE PREPALI POSLE SUSRETA SA DIVLJOM SVINJOM: Upalili vatru u kolibi, umalo se ugušili u dimu!

Crna Hronika -

Bojan Životijev, lovac iz Despotovca, koji je pronašao Stefana Rusova i
Milicu Mirjanić, kaže da su njih dvoje bili presrećni kad su ih ugledali

Sa suprugom i drugom priključio sam se potrazi za nestalim planinarima. Posle duže i organizovane potrage, videli smo kolibu i svetlo u njoj. Otvorili smo vrata i tu ugledali dvoje mladih, a prvo što sam ih pitao bilo je da li su dobro. Kroz osmeh su rekli da je sve kako treba.

Ovo za Kurir kaže lovac Bojan Životijev iz Despotovca, koji je u nedelju nakon višesatne potrage prvi došao do Milice Mirjanić (20) i Stefana Rusova (27), koji su nestali u subotu u podnožju planine Beljanice kod Despotovca.

Agonija od 40 sati

U potragu za dvoje mladih bili su uključeni pripadnici MUP, Gorska služba spasavanja Srbije, meštani, rođaci i prijatelji. Agonija je trajala 40 sati. Znalo se da su Milica i Stefan otišli autom, a u nedelju oko 17.30 je prvo nađeno vozilo, a dva i po kilometra dalje, na visoravni Brezovica, bili su i momak i devojka.

- Kad sam ušao u kolibu, bili su presrećni. Rekli su da im se zaglavio auto, jer je na putu bilo snega, a oni nisu imali lance na točkovima. Izašli su iz kola da potraže sklonište - priča lovac, koji je tragao po koordinatama GSS, i nastavlja:

- Objasnili su da su naišli na kolibu i da su ušli. Videli su da u njoj ima brašna i mesnog nareska i bili su sigurni da mogu s tom hranom da izdrže dva dana, pa nije bilo razloga za paniku. Pokušali su da zapale i vatru, međutim, prostorija se zadimila, te nisu mogli da spavaju unutra.

Bojan Životijev
foto: Privatna Arhiva

Životijev kaže da su mladić i devojka spavali napolju u vreći za spavanje. - S njima je bio i njihov pas. Kako su objasnili, u jednom trenutku su se jako uplašili jer su ugledali divlje svinje i čuli zavijanje vukova. Kad su uperili lampu u svinje, one su otišle - kaže Životijev i dodaje da su ih Stefan i Milica prvo zamolili da nađu signal za mobilni da se jave roditeljima.

Loša navigacija

Dušan Starinac, pripadnik GSSS, objašnjava da su se Milica i Stefan oslonili na navigaciju i prilično nespremni krenuli u planinu, kao i da ih je navigacija vodila putem koji nije prohodan za automobile.

Milica Mirjanić, Stefan Rusov, potraga
foto: Gorska služba spašavanja Srbije GSSS

- Šuma je gusta, te nije bilo šanse da se auto vidi iz vazduha. Napravili smo plan kretanja i taj put koji je najgori i koji su oni izabrali je bio u planu tek pošto pregledamo logične putanje. U tom delu visoravni je bila gusta magla, a i šuma, te se iz vazduha ništa nije videlo, sve i da su upalili vatru i davali bilo kakve signale, ne bismo ih videli - kaže Starinac.

Milica Mirjanić, Stefan Rusov, potraga, izgubljeni
foto: Printscreen

Saveti za planinare

Ne idite sami, javite se i nosite mapu

Dušan Starinac iz GSS objašnjava da na planinu nikad ne treba ići sam, pogotovo ako niste dovoljno iskusni.

- Ako se odlučite za tako nešto, obavezno recite svojima gde idete. Nemojte se oslanjati samo na navigaciju, uvek imajte rezervnu mapu, odnosno tačno isplaniranu putanju kretanja - objašnjava planinar i dodaje da, ukoliko vam se desi slična situacija, ostanete u kolima, jer vas je tako lakše naći, a i bezbedni ste. - Mada, kad se desi da se izgubite, najbolje je da se vratite istim putem, jer pred njima je bilo još oko 15 kilometara lošijeg puta i dubljeg snega. Makar i peške, uvek je bolje vraćati se, nikako ići napred kad ne znate šta vas čeka - kaže Starinac.

Jelena Rafailović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track