VELJU NEVOLJU ŠTITIO ALEKSANDAR PAPIĆ, SVE VREME BILI NA VEZI PREKO SKAJA! Snimljeni Papićevi dolasci u Veljin bunker u Humskoj
Foto: Mondo/Stefan Stojanović, Printscreen

ČOVEK IZ SENKE - brat nekadašnjeg šefa u SBPOK

VELJU NEVOLJU ŠTITIO ALEKSANDAR PAPIĆ, SVE VREME BILI NA VEZI PREKO SKAJA! Snimljeni Papićevi dolasci u Veljin bunker u Humskoj

Crna Hronika -

Kontroverzni biznismen, blizak rođak Gorana Papića, pružao zaštitu organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, a dubina njihovog odnosa je nešto što treba ispitati

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, kome je u subotu određen pritvor zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je ubijala, švercovala drogu i reketirala, imao je leđa i zaštitu i od Aleksandra Papića. Papić je čovek koji godinama važi za moćnika i nekoga ko je praktično iz senke pomagao Belivuku, redovno su se konsultovali u zajedničkim prljavim poslovima!

Pomagao u reketiranju

Oni su, kako saznajemo iz obaveštajnih krugova, bili u redovnoj komunikaciji. Papić je preko Skaja komunicirao s Belivukom i tokom njegovog boravka u Crnoj Gori kod Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, što je prethodilo hapšenju. Dubina odnosa Belivuka i Papića je svakako nešto što treba ispitati.

Goran Papić
Goran Papić foto: Printscreen

A o tome da je Papić štitio Veljka Belivuka svedoče i, kako saznajemo, brojni snimci sigurnosnih kamera sa stadiona FK Partizan u Humskoj u Beogradu, na kojima je zabeleženo kako Papić ulazi u Belivukove prostorije, takozvani bunker. Takođe, Papić je, kako se sumnja, Belivukovom klanu navodno pomagao u reketiranju investitora i vlasnika kompanija, a više puta je urgirao i da se Belivukovi ljudi, koji su hapšeni u policijskim akcijama, puste na slobodu.

Poslovne afere

Aleksandar Papić je, inače, kontroverzni biznismen za kog se vezuju određene poslovne afere i potpuno je nejasno i netransparentno poreklo njegove imovine. Brat je Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOK, ali i kum bivšeg ministra policije.

- Pre oko tri meseca Interventna jedinica zaustavila je kolonu Belivukovih žestokih momaka, a kod njih je tom prilikom nađeno automatsko oružje. Kriminalci su uhapšeni, ali je Papić preko svojih veza urgirao da se oni ekspresno puste iz pritvora - navodi portal 24 sedam, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih struktura.

Veljko Belivuk, mafija
foto: Kurir

Hapšenjem stavljena tačka

Portal navodi i da je Belivuk, zahvaljujući zaštiti brata bivšeg čelnika u MUP i kuma bivšeg ministra unutrašnjih poslova, reketirao, otimao imovinu, zlostavljao, pretio i uništavao biznise mnogim građanima, među kojima je i vlasnik kompanije koja se bavi organizovanjem klađenja i igara na sreću. - Taj čovek je posvedočio da je prvo dobio poziv od Aleksandra Papića, koji mu se predstavio kao čovek iz policije i kum tadašnjeg ministra policije. On je tražio od žrtve da se sastane s njim i Veljkom Belivukom kako bi se dogovorili o iznosu reketa i preuzimanju obezbeđenja nad kockarnicom. Ipak, sastanak je pomeren posle promene u rukovodstvu policije i odlaska Papićevih ljudi, a sve nakon prijave ovog privrednika. Mesecima su stizale pretnje, ali je hapšenjem Belivuka na sve stavljena tačka - piše portal 24 sedam.

Kako dalje navode, za ime Aleksandra Papića, čoveka koji je povlačio konce i iz senke rukovodio Belivukovom ekipom, nije čulo mnogo ljudi.

- Oni koji su upoznati pričaju da je po gradu išao sa obezbeđenjem, rotacijama i ljudima sa značkama. Poznat je i po neisplaćivanju obaveza po osnovu zakupa za brojne ugostiteljske lokale koje je iznajmljivao, a neki od tih lokala su baš u okolini Partizanovog stadiona. Takođe, Papić je vlasnik kompanije čiji su računi u blokadi od 2016. godine. Ipak, pored blokade, njegova kompanija je kupila jedan hotel u Srbiji. Ostala je nepoznanica kako je kompanija s računom u blokadi došla do novca za kupovinu hotela - navodi se na pomenutom portalu.

O sumnjivim poslovima Aleksandra Papića ranije je pisao i Ekspres. Ovaj list se bavio poslovima kompanije koja se bavi programiranjem i računarskom opremom, a vezuje se za Papićevo ime.

Računi u blokadi

- Radi se o privrednom društvu iz Beograda koje se formalno vodi na drugu osobu. Poslovanje kompanije je do 2017. bilo skromno, a u toj godini se beleži rast sa 87 miliona na 154 miliona. Još je neverovatniji rast prihoda u 2018, kada nivo prihoda dostiže iznos od 1,7 milijardi dinara, skoro 15 miliona evra - pisao je ranije Ekspres.

Kako su naveli, rast prihoda je posledica nekoliko profitabilnih ugovora s državnim institucijama i brojnim uplatama u vidu naplate usluge posredovanja i konsaltinga, opet za poslove s državnim institucijama.

- Pored rasta prihoda, koji je 2018. 11 puta veći nego 2017, još neverovatnije zvuči podatak da je u toj godini preko računa kompanije registrovan priliv od 3,3 milijarde dinara. Gde i kako je preusmeren gotov novac, zasad nije poznato, osim toga da novca na kraju 2019. više nije bilo, jer se kompanija od novembra te godine nalazi u blokadi - piše Ekspres.

Aleksandar Vulin
foto: Beta

Aleksandar Vulin

Nema organizovanog kriminala bez neke veze sa državom

Ministar policije Aleksandar Vulin rekao je juče „da ne može biti organizovanog kriminala, a da nema neke veze sa državom i da nema neke veze sa policijom, BIA, pravosuđem, sa nekim ljudima koji mogu da donesu odluke ili bar daju informaciju kada se nešto sprema“.

- Videćemo ko su bili ti ljudi. U ovoj grupi koju smo uhapsili ima aktivnih zatvorskih čuvara, baš kao što ima i bivših policajaca. Samo na tom prvom uzorku možete da vidite da ima onih koji su bili delovi države, koji su na neki način mogli da pomognu i učestvuju u radu ove kriminalne grupe - rekao je Vulin i dodao da sudeći po tome što prilikom hapšenja nije bilo otpora, policijska akcija nije bila provaljena.

- Pripadnici grupe nisu znali da će se desiti hapšenje tada kada se desilo i bili su više nego zbunjeni. Oni su se spremali za neki sukob s policijom, neki su se pripremali i da napuste zemlju, pripremali su se da izbrišu dokaze i unište i ono što je preostalo.

Veljko Belivuk, mafija, hapšenje
foto: MUP

Druga faza

Kreće finansijska istraga

Aleksandar Vulin je u emisiji na RTS juče rekao da se istraga o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka nastavlja. - MUP i BIA nastavljaju sa istragom. Počinje finansijska istraga, proveravaćemo imovinu svakog od njih. Svi ovi ljudi će morati da objasne poreklo svoje imovine, da objasne kako su došli do određene pokretne ili nepokretne imovine. Ako hoćete kriminalce ozbiljno da udarite, udarite ih po onome zbog čega postoje i zbog čega rade, njihov jedini interes su novac i otimanje. Ovo je hobotnica. Sad ispitujemo svaki krak - istakao je Vulin.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track