VELJINI PAJTOSI SE UGLEDAJU NA ČUMETA I BAGZIJA! Oni bi da dobiju status SVEDOKA SARADNIKA, možda im i uspe
Foto: Starsport©, Dado Đilas, Profimedia

SVE ZA SLOBODU

VELJINI PAJTOSI SE UGLEDAJU NA ČUMETA I BAGZIJA! Oni bi da dobiju status SVEDOKA SARADNIKA, možda im i uspe

Crna Hronika -

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, tačnije nekoliko njih koji su uhapšeni prošle sedmice, nude saradnju Tužilaštvu za organizovani kriminal u cilju dobijanja statusa okrivljenog-svedoka saradnika. Ukoliko se tako nešto dogodi, onda će oni biti u rangu prvog svedoka saradnika u Srbiji Ljubiše Buhe Čumeta, u prosecu koji se vodio protiv "zemunskog klana za ubistva, iznude, otmice i druga teška krivična dela, kao i Miladina Suvajdžića zvanog Đura Mutavi i Dejana Milenkovića Bagzija, koji su status svedoka saradnika dobili u predmetu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Veljko Belivuk
foto: AP/Darko Vojinović

Nenad Stefanović je objasnio proceduru koju bi oni morali da prođu radi dobijanja statusa saradnika tužilaštva, iako još uvek nije poznato da li će ove nagodbe biti postignute i sa koliko osoba.

On očekuje da pojedini pripadnici Belivukove grupe dobiju ovaj status, ukazujući da se on mahom primenjuje da dokazivanje teških krivičnih dela, za koja se i ova grupa tereti, a među kojma su teško ubistvo, otmice, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga...i druga.

Stefanović ukazuje da javni tužilac pri svom izboru ovakvog svedoka iz redova pripadnika organizovane kriminalne grupe pre svega vodi računa o dva zakonom predviđena uslova.

Prvi je da nije lice za koje već postoji osnovana sumnja da je organizator grupe, a drugi je značaj iskaza za tog svedoka za otkrivanje, dokazivanje ili sprečavanje drugih dela iste grupe, koji preteže nad posledicama krivičnog dela koje je on izvršio.

- Pre zaključenja sporazuma o svedočenju, tužilac će pozvati okrivljenog da u roku koji ne može biti duži od 30 dana, samostalno i svojeručno, što detaljnije, istinito opiše sve što zna o krivičnim delima povodom kojih se vodi postupak, kao i o drugim teškim krivičnim delima - ukazuje Stefanović, koji je i zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Sporazum sa okrivljenim-saradnikom, kako je dodaje, mora između ostalog da sadrži sporazum o vrsti i meri ili rasponu kazne ili druge sankcije koja će mu biti izrečena, ili o oslobođenju od kazne ili o obavezi javnog tužioca da odustane od krivičnog gonjenja okrivljenog u slučaju davanja iskaza na glavnom pretresu (suđenju).

Sa druge strane okrivljeni saradnik ima obavezu da okrivljeni u potpunosti priznaje krivično delo, da daje iskaz o svemu što mu je poznato o krivičnom delu i da ništa ne prećuti.

On će biti upozoren da se ne može pozivati na pogodnost oslobođenja od dužnosti svedočenja i oslobođenja od dužnosti odgovaranja na pojedina pitanja.

Stefanović ukazuje da bi u slučaju Belivukove grupe, ukoliko do sporazuma dođe o njemu odlučivao sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda).

- Nakon toga bi se na tog okrivljenog svedoka saradnika primenile odredbe Zakona o programu zaštite saradnika koji uredjuje uslove i postupak za pružanje zaštite i pomoći svedoku saradniku koji su usled davanja iskaza ili obaveštenja značajnih za dokazivanje u krivičnom postupku izloženi opasnosti po život, zdravlje, fizički integritet, slobodu ili imovinu - napomenuo je Stefanović.

Podsećanja radi, prvi svedok saradnik u Srbiji bio je Ljubiša Buha Čume, u prosecu koji se vodio protiv "zemunskog klana za ubistva, iznude, otmice i druga teška krivična dela".

Ljubiša Buha Čume je 2003. godine zvanično postao svedok - saradnik. On je 18. novembra te godine saslušan u novom svojstvu, što je usledilo posle predloga krivičnog veća Specijalnog suda da mu se dodeli status svedoka. Ceo slučaj je proglašen službenom tajnom, Buha se izjašnjavao o svemu onome o čemu je pričao kao optuženi. Prema pisanjima Novosti tada, govorio je o ubistvu premijera Zorana Đinđića, ali i o nizu drugih krivičnih dela koja su obuhvaćena zajedničkom optužnicom.

Ljubiša Buha Čume
foto: Dado Đilas

U tom procesu status svedoka saradnika dobili su i optuženi - Miladin Suvajdžić i Dejan Milenković Bagzi, koji su za razliku od Buhe ušli u progam zaštite svedoka.

Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi, svedok je saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Prošle godine mediji su objavili da je nekadašnji on promenio identitet i sklonjen su u Ameriku.

Miladin Suvajdžić

Dejan Milenković Bagzi dobio je 2006. godine status svedoka saradnika. On je status svedoka saradnika dobio u predmetu za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića i na suđenju pripadnicima kriminalnog zemunskog klana, odlučilo je tada sudsko veće sudije Marka Kljajevića.

Dejan Milenković Bagzi
foto: Profimedia

Kurir.rs / Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track