Najnovije vesti

MIKA ALEKSIĆ SASLUŠAN U TUŽILAŠTVU: Još 5 devojaka prijavile su ga za zlostavljanje
Foto: Dado Đilas

novi detalji

MIKA ALEKSIĆ SASLUŠAN U TUŽILAŠTVU: Još 5 devojaka prijavile su ga za zlostavljanje

Crna Hronika
14:16h

Miroslav Mika Aleksić, učitelj glume, saslušan je danas u tužilaštvu po prijavama još pet devojaka koja su ga naknadno prijavile za seksualno zlostavljanje.

Aleksić je danas saslušan na nove okolnosti slučaja, odnosno u slučajevima svih devojaka i žena koje su se naknadno javile i optužile ga za seksualno zlostavljanje.

Ovo je drugo saslušanje Aleksića pred tužiocem. Prvi put, on je saslušan u januaru kada je pred višim javnim tužilaštvom negirao optužbe da je napastvovao glumicu Milenu Radulović i ostale učenice u svojoj školi.

Milena Radulovic
foto: Ana Paunković

Prema nezvaničnim saznanjima, bilo pitanje da li će samozvani profesor glume danas biti saslušan jer je njegov advokat Zoran Jakovljević naveo da Aleksić ima zdravstvene probleme zbog kojih nije u stanju da da izjavu, odnosno "visok šećer".

Kako će dalje teći slučaj koji je zgrozio Srbiju

Osim Aleksića, saslušanje je zakazano za još dve oštećene koje su učitelja glume naknadno prijavile. Prema rasporedu koji za sada postoji, svi preostali svedoci devojaka koje su optužile Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje trebalo bi da budu saslušani do početka sledeće nedelje.

Očekuje se, prema tvrdnjama našeg dobro obaveštenog izvora, da svakoga dana izjave u tužilaštvu daju dve do tri osobe.

- Sve to trebalo bi da bude završeno do sledeće nedelje, iako se gotovo svakoga dana javljaju novi svedoci - otkriva izvor našeg lista.

Nakon što ova faza bude završena, uslediće ispitivanje svedoka odbrane, odnosno onih ljudi koje su Miroslav Mika Aleksić i njegov advokat pozvali da svedoče u njegovu korist.

Zoran Jakovljević advokat, Zoran Jakovljević
foto: Ana Paunković

- Njegov advokat govorio je kako će Mika imati 200 svedoka. Ne zna se da li je to tačno ili je to još jedan njegov manevar i pokušaj da ostavi utisak i uplaši drugu stranu - navodi izvor.

Nakon što i svedoci odbrane budu saslušani, tužilac će doneti odluku o tome da li je potrebno veštačenje Aleksića i devojaka. U to vreme trebalo bi i da istekne 30 dana pritvora nakon čega se odlučuje hoće li pritvor biti ukinut ili produžen. Zbog uznemirenja javnosti i mogućnosti da utiče na svedoke on bi mogao da ostane u pritvoru.

Koliko će vremena biti potrebno da se podigne optužnica, tek ćemo videti, ali dobro upućeni kažu da prema nekim optimističnim procenama, to može da se dogodi za najmanje dva meseca.

Aleksić, kojeg je do sada osam devojaka prijavilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje, izneo je svoju odbranu pravdajući se da ništa od onog što su žrtve rekle nije tačno.

- Negirao je sve šta mu se stavlja na teret. Rekao je da ništa nije tačno i da ne zna zašto su one sve to rekle - ispričao je izvor nakon saslušanja.

Preti mu kazna do 15 godina zatvora

Za krivično delo koje se Aleksiću stavlja na teret propisana je kazna zatvora preko deset godina, odnosno kazna zatvora preko pet godina za krivično delo sa elementima nasilja ili mu je presudom prvostepenog suda izrečena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, a način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. Osumnjičenom Aleksiću se stavlja na teret izvršenje osam krivičnih dela silovanja iz člana 178 stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ i pet krivičnih dela nedozvoljene polne radnje iz člana 182 stav 3 u vezi sa stavom 1KZ u vezi sa članom 178 stav 1 KZ i dva krivična dela iz člana 182 stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ u vezi s članom 181, stav 2 KZ.

Brani se impotencijom

Odbrana Miroslava Aleksića najverovatnije će se zasnivati na tvrdnji da je Aleksić impotentan. Ipak, pravni stručnjaci ističu da mu to neće biti od velike pomoći jer je Krivični zakonik Republike Srbije već predvideo ovakve slučajeve.

Kako se nezvanično saznaje, nekoliko devojaka je iskazima navelo da je Aleksić prilikom navodnih brutalnih seksualnih nasrtaja imao problem sa održavanjem erekcije i da ni u jednoj prilici nije uspeo da doživi vrhunac. Advokat Zoran Jakovljević je pokušao da iskoristi te činjenice, navodeći da će se odbrana Aleksića bazirati na informaciji da mu je pre nekoliko godina odstranjena prostata, te da on zbog toga "nije mogao da počini silovanje".

Jakovljević je rekao da bi zbog te informacije "svima sve trebalo da bude jasno".

Ipak, otkrivanje ove informacije iz Aleksićevog zdravstvenog kartona neće mu nimalo pomoći u slučajevima za koji je osumnjičen, jer Krivični zakonik drugačije definiše čin silovanja nego što je to slučaj u svakodnevnom govoru.

Kako je objasnio advokat Svetozar Vujačić, Krivični zakonik Republike Srbije definiše silovanje kao "obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica".

- To u praksi znači da nije neophodno da dođe do polnog odnosa da bi neko bio optužen za silovanje, već se osoba može fizički primorati na seksualne radnje - ističe advokat Vujačić.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...