02:02

BRUTALNE METODE LIKVIDIRANJA VELJE NEVOLJE: Kriminalistička grupa UBIJALA po ugledu na džihadiste! (KURIR TELEVIZIJA)

SUROVO

BRUTALNE METODE LIKVIDIRANJA VELJE NEVOLJE: Kriminalna grupa UBIJALA po ugledu na džihadiste! (KURIR TELEVIZIJA)

Crna Hronika -

Akcijom "Otimač" država je uspela da skloni ubice i kriminalce sa ulica i time je jasno pokazala da je spremna da se bori protiv organizovanog kriminala, ocenjuju stručnjaci nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Poručuju i da građani treba da se osećaju bezbedno i sigurno u svojoj zemlji.

Borba države protiv mafije do sada je odvela 25 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa - iza rešetaka. Oni koji još nisu tamo su pobegli i treba ih, kažu nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti, tražiti u okruženju - Republici Srpskoj, Crnoj Gori, ali i na Kosovu.

- Ovde se radi o veoma opasnoj i surovoj bandi i grupi koja je, po onim snimcima koje smo videli, primenjivala metode koje su koristili džihadisti u Iraku ili koje primenjuju karteli u Meksiku ili drugim latinoameričkim zemljama u kojima se vodi borba oko droge - kaže Božidar Spasić, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti.

Najteže će biti dokazati povezanost kriminalaca sa državnim strukturama. Iznutra je, ocenjuju stručnjaci, prisluškivan i predsednik Aleksandar Vučić - i to 1.572 puta. Motiv je, kažu, ozbiljan i opasan.

- Svi smo mi naslućivali da se iza toga kriju neke krupnije stvari. Prisluškivanje nikada nije samo radi sebe nego je uvek u cilju neke druge akcije. Sad već vidimo grupisana mišljenja da se radi o pokušaju državnog udara i čak i o pripremi atentata na predsednika Vučića. Ima već prilično faktora koji ukazuju na to, a ima i dokaza - navodi Ljuban Karan, bivši oficir Kontraobaveštajne službe.

Na to, smatraju sagovornici Kurir televizije, ukazuje i činjenica da je u rejonu Šapca i Loznice zaplenjen do sada najveći arsenal oružja - 21 duga cev. Između ostalog, i snajper koji se koristi za likvidaciju. Očekuje se adekvatna reakcija tužilaštva.

-Mi želimo da državni tužilac shvati ovo odnosno da bude jasno da ovakve stvari više ne mogu da se tolerišu. U situaciji gde vam je sistem bio paralisan gde su te dve ili tri kriminalne grupe uspele da uđu u sam vrh vlasti, na taj način su paralisali i ono što je najmoćnije oružje tužilaštva, a to je policija - kaže Darko Trifunović, direktor Insituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

U narednim akcijama država planira da se obračuna i sa mlađim organizovanim kriminalnim grupama - naslednicima Velje Nevolje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track