PRAVDA ZA MILUTINA! Cvetković (87): Provalnik je hteo da me ubije, morao sam da pucam u njega! ČITAJTE U KURIRU
Foto: Privatna arhiva

DEBATA O NUŽNOJ ODBRANI POSLE PUCNJAVE U LEBANU

PRAVDA ZA MILUTINA! Cvetković (87): Provalnik je hteo da me ubije, morao sam da pucam u njega! ČITAJTE U KURIRU

Crna Hronika -

Milutin Cvetković (87), penzionisani policajac iz Lebana koji je uhapšen jer je pucao na provalnika, pušten je iz pritvora po nalogu Višeg tužilaštva u Leskovcu, uz izrečenu meru zabrane napuštanja boravišta. Deda Milutin je u noći između petka i subote iz pištolja teško ranio Dalibora S. (34), koji je pokušao da ga opljačka. Dalibor je prebačen u bolnicu i nalazi se u kritičnom stanju.

Deka Milutin, koji je više puta nagrađivan zbog požrtvovanog rada u policiji, za Jugmediju objasnio je da ga je uhvatio prvi san kada mu je lopov s podignutom sekirom u rukama i fantomkom na licu iskočio iznad glave.

Ne odvajam se od pištolja

- Žena je čvrsto spavala, a ja sam poskočio iz fotelje. Rekao mi je da je čuo da imam puno para i ako mu ih odmah ne dam, ode glava i meni i ženi. Bio sam pribran i pokušao sam da razgovaram s njim - ispričao je deka i objasnio da se njegova supruga veoma uplašila i vrištala.

Provalnika, koji je mislio da je novac u sobi u kojoj su oni, ubedio je da ne viče i da sačeka da mu donese novac. - Ja se od svog pištolja 765 nikada ne odvajam. Dok sam polako ustajao iz fotelje, praveći se da sam teško pokretan, iz čarape pored gležnja izvukao sam pištolj i, pošto moje ubeđivanje nije uspelo i pošto sam video da ima nameru da me ubije, pucao sam u njega. Ciljao sam nogu, tog momenta on se srušio na pod, a ja sam odmah pozvao policiju - rekao je on za Jugmediju i objasnio da novac nema, jer mu je penzija svega 30.000 dinara: - Smirivao sam ženu jer se uplašila kako od razbojnika, tako i od pucnja i krvi. Mislio sam da sam ga ranio u nogu, ali mi je kasnije rečeno da sam ga izgleda ranio malo više iznad noge - u stomak.

Milutinova supruga kaže da je bila u velikom strahu:

Bojala se za muža

- Bojala sam i za svog supruga i za tog ludog momka, bojala sam se da li će preživeti pošto se savijao od bolova.

Porodica Cvetković bila je prijatno iznenađena kada se juče pre podne Milutin pojavio na kućnom pragu. - Nadležni su se u pritvoru prema njemu ponašali više nego korektno - rekla je Milutinova ćerka Slavica za Kurir i dodala da je na oslobađanju njenog oca lično insistirao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. - Zahvaljujemo gospodinu Vulinu. On je lično jutros zvao i raspitivao se da li su mog oca pustili iz pritvora.

Aleksandar Vulin
foto: Beta/MUP Srbije

Podsetimo, u subotu uveče reagovao je i ministar policije Vulin, koji je je najavio „da će ministarki pravde predložiti da se povede rasprava o mogućoj definiciji nužne odbrane“.

Podrška sa svih strana

- Čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru. Ako je zločin pucanje u provalnika, i još uz to mlađeg, fizički snažnijeg od penzionera koji brani svoj život, onda moram da pitam zakonodavca šta bi svako od nas, kada mu bude ugrožen život i čast u sopstvenom domu, trebalo da uradi - istakao je ministar.

Građani Srbije, ali i meštani i komšije hrabrog penzionera, na društvenom mrežama stali su u njegovu odbranu. - Opravdavamo njegov postupak i tražimo pravdu za Milutina. Tražimo promenu Zakona o zaštiti privatne svojine - samo su neke od poruka na društvenim mrežama.

Lebančani hvale Milutina i daju mu podršku: - On je najpošteniji čovek u varoši, šta je drugo trebalo da uradi!

Kako je za Kurir rečeno u Opštoj bolnici Leskovac, upucani Dalibor je operisan. - Njemu je metak prošao kroz dvanaestopalačno crevo i bubreg. Bubreg mu je odstranjen i još je u kritičnom stanju - kaže direktor bolnice Nebojša Dimitrijević.

Advokat Nebojša Milosavljević Nužna odbrana je specifična

U zakonu se navodi „da je nužna odbrana osnov koji isključuje postojanje krivičnog dela. Ako se utvrdi da je postojala nužna odbrana, ali da je prekoračena, kazna se može ublažiti, a može doći i do oslobađanja usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom“. Advokat Nebojša Milosavljević kaže da je nužna odbrana, kao i prekoračenje iste, specifično i različito od slučaja do slučaja: - U Americi je, na primer, posed neprikosnoven, a ovlašćenja ljudi koji postupaju u nužnoj odbrani su veća. Ipak, smatram da je ljudski život najvažniji, vredniji od svake materijalne stvari. Ovde treba voditi računa da je reč o čoveku koji ima 87 godina, kao i o njegovoj sposobnosti da shvati u kakvoj se situaciji nalazi i proceni samu situaciju.

Nebojša Milosavljević
foto: Printscreen

Saško Bogeski za Kurir I ja sam isto prošao, podržavam Milutina!

Saško Bogeski, koji je oslobođen zbog prekoračenja nužne odbrane, kaže za Kurir da ga je ova situacija podsetila na ono što je prošao. - Drago mi je da čovek neće morati da bude u pritvoru. To ne bi bilo pravedno, on je samo branio svoj dom. Posledice jesu teške, ali svako bira kako će postupiti - rekao je Bogeski i podržao Milutina. Podsetimo, Bogeski je 2013. ubio provalnika Vladimira Manića, koji ga je napao šrafcigerom. Nakon četiri i po godine suđenja, delo je iz ubistva prekvalifikovano u prekoračenje nužne odbrane, a on je 2018. oslobođen.

Sasko Bogeski
foto: Vladimir Šporčić

Sličan Slučaj Dražen Požar ubio dvoje, pa oslobođen

Podsetimo, još jedan slučaj nužne odbrane svojevremeno je izazvao veliku pažnju javnosti. Apelacioni sud u Beogradu 2016. godine oslobodio je majora Vojske Srbije Dražena Požara optužbi za ubistvo Pavla Stanišića (23) i Zdravka Lukića (21) 2010. godine u Batajnici i presudio da je pucao u nužnoj samoodbrani.

Drazen Pozar
foto: Printscreen

Majka provalnika Maltretirao je i nas

Majka ranjenog Dalibora ispričala je da se njen sin lečio od alkoholizma. - Nastavio je da pije lekove i alkohol, a pre nekoliko dana nam je polomio sve po kući i maltretirao nas. Ne znamo zašto se tako poneo i ne opravdavamo ga - rekla je majka.

štampano izdanje, 15.3.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

OBELEŽITE POČETAK VASKRŠNJEG POSTA UZ KURIR! Danas poklon ikona Sveti Teodot Kirinejski sa zlatotiskom i molitvom

poklon
foto: Kurir

Povodom početka vaskršnjeg posta, dnevne novine Kurir svim čitaocima poklanjaju ikone sa zlatotiskom i molitvom.

Danas ćete dobiti ikonu Sveti Teodot Kirinejski. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 2. marta po julijanskom, a 15. marta po gregorijanskom kalendaru.

Bio je izabran je za episkopa u Kirineji zahvaljujući svojoj mudrosti i dobrodetelji. Ali kada je počelo gonjenje hrišćana u vreme cara Likinija, Teodot je izveden na sud i stavljen na muke, gde su mu tražili da se odrekne Hrista i pokloni idolima neznabožačkim.

Teodot je odvratio: „Kad bi ti znao dobrotu Boga mojega, na koga se ja nadam, da će me zbog ovih kratkovremenih muka udostojiti večnoga života, i ti bi poželeo da za njega postradaš ovako kao ja.“ Udarali su mu klince u telo, a on se molio Bogu s blagodarnošću.

Misleći da mu je kraj blizu, zahvalan Bogu što ga je udostojio mučeničkog venca, on podučavaše hrišćane koji su bili oko njega. Ali promislom Božjim, car Konstantin objavi slobodu hrišćanima i naredi da se puste svi zatočenici Hrista radi. Onako izmučen, Sveti Teodot se vratio na svoj tron i živeo još dve godine. Svoj zemni život skončao je 302. godine.

Sutra poklanjamo ikonu Prepodobni Jefrem Sirin, u sredu, 17. marta, Sveti Andrej Kritski, u četvrtak, 18. Marta, Prepodobni Isihije Posnik, u petak, 19. marta, Sveti velikomučenik Teodor Tiron, a u nedelju, 21. marta, ikonu Nedelja pravoslavlja.

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ D. Marinković - J.Ivić/ Foto Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track