APELACIONI SUD U BEOGRADU: Ukinuta odluka da se niški hakeri izruče Americi
Foto: Shutterstock

nema izručenja

APELACIONI SUD U BEOGRADU: Ukinuta odluka da se niški hakeri izruče Americi

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu odluku i naložio ponovno odlucivanje o molbi Sjedinjenih Američkih Država za izručenje desetoro osumnjičenih iz Srbije koji su se protivili izručenju, a koje ta država traži zbog računarske prevare u Teksasu putem lažnih investicionih platformi.

Jedan osumnjičeni, Antonije Stojiljković (32) iz Niša, bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara. Portparokla Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je za Tanjug da je odlukom tog suda ukinuto rešenje prvostepenog suda od 23. oktobra prošle godine kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje osumnjičenih SAD.

- Apelacioni sud smatra da su "izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, dok su ostali nejasni razlozi koji su dati, pri čemu je i činjenicno stanje ostalo nepotpuno utvrđeno" - navela je Piljić.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstevnih državljana, a izručenje Stojikljivića bila je prva, njegova realizacija. Sedmoro okrivljenih iz Niša konačnu odluku o izručenju SAD čekaju u kućnom pritvoru, tok su trojica okrivljenih još uvek u pritvoru, a to su prvookrivljeni Kristijan Krstić, M. P. i B. R.

Podsetimo, prema optužnici koju je saopštila nedavno ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca. Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning. Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da "investiraju" u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajućise kao "lider na svetskom tržištu binarnih opcija", hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track