Najnovije vesti

DEČAK (12) IZ AMERIKE NOVA ŽRTVA TIK TOK IZAZOVA: Kako roditelji da spreče nove tragedije
Foto: Profimedia

opasnost iz ekrana

DEČAK (12) IZ AMERIKE NOVA ŽRTVA TIK TOK IZAZOVA: Kako roditelji da spreče nove tragedije

Crna Hronika
20:28h

Lekari se bore za život dečaka Džošue Hejlsijusa (12) poslednje žrtve Tik Tok izazova gušenja do gubitka svesti. Nesreća se dogodila u Koloradu kada je dečak učestvovao u izazovu svoj vrat stego pertlom, 22. marta. 

Dečaka bez svesti pronašao je njegov brat blizanac, na podu kupatila, prenose američki mediji. Dečak je hitno prebačen u bolnicu a njegovo stanje je i dalje teško.

Dečakovi roditelji su rekli da je on često bio na društvenim mrežama i da ih je uglavnom koristio za korisne stvari i zainteresovao se za kuvanje, sviranje gitare i gluma. Ono što roditelji nisu znali je da je došao u dodir i sa izuzetnom opasnim stvarima, kao što su razni jezivim izazovima. Sve se završilo stravičnom nesrećom koja je zadesila porodicu. 

Ovo nije prvi put da izazov sa Tik Toka odnose žrtve, pre svega decu i adolescente širom sveta. To nije ni prva fatalna zloupotreba Interneta i kompjuterske tehnologije. sMRTNI SLUČAJEVI ZABELEŽENI SU I U rUSIJI, iTALIJI I JOŠ NEKIM ZEMLJAMA. 

Nedavno je Interpol svim zemljama sveta upozorio upozorenje da se, upravo preko društvene mreže Tik Tok, Takvo upozorenje je dobio i MUP Srbije a objavili su ga svi domaći mediji. 

U januaru ove godine u Rakovici je stradao dečak (10) čije je beživotno telo pronađeno u porodičnom stanu. On je bio sam u stanu a pronađen je obešen. Tada se pričalo da je i on žrtva Tik TOk izazova, ali su to njegovi roditelji demantovali. 

Ono što je nesumnjivo je da iz ekrana, iz bezbedne daljine vrebaju zlonamerni i kriminalni umovi, kojima je stravina zabava da čine zlo deci i mladima, koje čak i ne poznaju. Kako sprečiti ili makar smanjiti tu prenju?

"Društvene mreže same po sebi nisu štetne, ali neki njihovi sadržaji mogu biti izuzetno opasni. Prvo roditelji treba da se upoznaju sa tim društvenim mrežama, pre svega sa Tik Tokom, da vide šta to njihova deca koriste, takko da znaju o čemu da pričaju sa svojom decom. Zatim, potrebno je da sa decom pričaju otvoreno o tim stvarima i da im objasne kakva opasnost ih vreba", kaže za Kurir porodični psihoterapeutBiljana Ćulafić.

Problem je što su ogroženi deca i adolescenti koji česo nemaju potpuno i pravilno shvatanje života, pa ni smrti. 

"Deca često ne razumeju i ne shvataju pojam smrti pa čak ni opasnosti ni povreda. Oni misle da je to stanje iz kojeg se mogu povratiti., bez posledica. Zato su oni podložni i manipulacijama i sama ulaze u opasne situacije. Ona vide da se likovi u filmovima i u igricama vraćaju iz mrtvih i misle da je i takav život stvaran", kaže Biljana žulafić. 

Roditelji treba da obrate pažnju na promene u ponašanju i da što više pričaju sa decom. U slučaju opasnosti treba se konsultovati sa nadležnim institucijama, od policije do psihijatara, jer nije sramota potražiti pomoć. 

Kurir.rs/ M. Ž. L.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...