Najnovije vesti

DESNA RUKA KAŠĆELANA PALA U PORTUGALIJI: Pokušao da iznudi 30.000€, a onda otkriveno i koja je sve zaduženja imao
Foto: Shutterstock

Nacionalna policija Portugalije u saradnji sa Upravom policije CG

DESNA RUKA KAŠĆELANA PALA U PORTUGALIJI: Pokušao da iznudi 30.000€, a onda otkriveno i koja je sve zaduženja imao

Crna Hronika

Nacionalna policija Portugalije u saradnji sa Upravom policije Crne Gore i Europolom uhapsila je dva visokorangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora koje je potraživala crnogorska policija.

Crnogorska policija je pre nedelju dana, uoči današnjeg hapšenja Slobodana Kašćelana, saopštila da su - sprovodeći aktivnosti u okviru istrage i razmenom operativnih podataka sa partnerskom službom iz Portugalije - u Portugaliji u gradu Redondo locirana lišena slobode i dva međunarodna tražena lica kojepotražuje Interpol Podgorica - I.B. (56) i V.B. (30), obojica iz Kotora, saopštila je podgorička policija.

Tada je saopšteno i da I.B. se potražuje radi obezbeđenja prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, dok se V.B. traži takođe radi obezbeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško delo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Naime, I.B. se sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa nadalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S.K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i da sam vrši krivična dela.

V.B. se sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primenjuje nasilje i zastrašuje druga lica kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator.

On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi novac u iznosu od preko 30.000 evra od lica K.B., pa je nakon neuspelog plana, u julu iste godine počinio krivično delo aktiviravši eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima oštećenog K.B.

Navedena osumnjičena lica su prema operativnim podacima visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja.

Tom prilikom prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmijenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EUROPOL, saopštio je crnogorski MUP.

portugalska policija
foto: Shutterstock

U gradiću Redondo u Portugaliji, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana je kuća – vila u kojoj su boravila međunarodno tražena lica, nakon čega su oni i lišeni slobode. Prilikom pretresa lica i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...