JOCA AMSTERDAM NA SLOBODI! Jocić prvi put posle 12 godina izašao iz zatvora! OVAKO IZGLEDA bivši kralj srpskog podzemlja (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

iZVAN ZIDINA

JOCA AMSTERDAM NA SLOBODI! Jocić prvi put posle 12 godina izašao iz zatvora! OVAKO IZGLEDA bivši kralj srpskog podzemlja (FOTO)

Crna Hronika -

Nekadašnji kralj srpskog podzemlja proveo slobodan vikend van zidina požarevačke Zabele, a nakon toga ponovo vraćen iza rešetaka

Sreten Jocić (59), poznatiji kao Joca Amsterdam, koji u požarevačkom zatvoru Zabela služi kaznu od trinaest i po godina, proteklog vikenda izašao je na slobodu, ali samo nakratko.

Kako saznajemo, Jocić je ostvario pravo na slobodan vikend i posle 12 godina prvi put je proveo nekoliko dana izvan zatvorskih zidina.

U krugu porodice

- Njega su ispred Zabele dočekali članovi porodice, supruga Vera i sinovi. Nisu se zadržavali u prestonici, već su otišli van grada - kaže izvor Kurira blizak porodici Jocić. U prilog tome svedoči i fotografija u čiji posed je došla redakcija Kurira, na kojoj je Joca Amsterdam, koji je važio za kralja srpskog podzemlja. Sudeći po fotografiji, boravak u zatvoru nije mnogo promenio Jocićev fizički izgled.

On i dalje ima prepoznatljivu frizuru, a primećuje se da je blago osedeo. Kontaktirali smo sa njegovom suprugom Verom, koja je za Kurir rekla da su uživali u porodičnim trenucima. - Mogu samo da kažem da je sve u redu. Joca je srećan što je bio sa svojom decom, evo ekskluzivno mogu da vam otkrijem da se posebno raznežio kada je video unuka Andreja, koji ima godinu i po dana. Od njega se nije odvajao - bilo je sve što je Vera rekla za Kurir. Nakon što je vikend proveo u krugu porodice, van zidina kazamata, Sreten Jocić je vraćen u zatvor.

Podsetimo, Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića. Međutim, na kraju sudskog postupka on je pravosnažno oslobođen, a umesto da bude pušten iz pritvora, koji mu je ukinut 28. decembra 2012, on je prebačen iz Centralnog zatvora u Zabelu, na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine.

Aleksandar Rodić, pretnje smrću, pretnje, Kurir, Nebojša Stefanović, Joca Amsterdam, ubistvo
foto: Dado Đilas

Uslovni otpust

- Zakonom o amnestiji kazna mu je smanjena na trinaest i po godina. Inače, on je stekao pravo na uslovni otpust. Iako je pisao molbe da bude pušten na uslovnu slobodu, to mu još uvek nije dozvoljeno - kaže naš izvor i dodaje da je Joca Amsterdam nedavno ponovo pisao istu molbu.

- Ukoliko mu to bude odobreno, mogao bi da se u septembru nađe na slobodi - kaže izvor Kurira.

Neosnovani pritvor

Tuži državu, traži milione

Sreten Jocić tužio je državu Srbiju zbog toga što je bio neosnovano uhapšen i držan skoro 1.300 dana u pritvoru u postupku za ubistvo Ive Pukanića, na kraju kog je pravosnažno oslobođen. On u tužbi na ime odštete zahteva naknadu štete od 60 miliona dinara. Inače, Jociću, odnosno njegovim advokatima, Specijalni sud u Beogradu, koji je vodio postupak za ubistvo Pukanića, već je isplatio 11 miliona dinara. Ovaj iznos isplaćen im je za Jocićevo zastupanje pred sudom, pred kojim je pravosnažno oslobođen.

stampano izdanje 31.05.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

POKLON ZA NAJMLAĐE U KURIRU: Danas poklanjamo igračku za decu - LJIGAVAC

poklon
foto: Kurir

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti poklon za najmlađe, igračku za decu - LJIGAVAC.

Deca obožavaju ljigavca, jer im je u isto vreme zabavan i omogućava im da izraze svoju kreativnost. Ujedno je idealan za uklanjanje stresa kod odraslih, probajte i uverićete se.

Dostupan je u raznim bojama, samo izaberite svoj primerak Kurira sa onom koju želite.

Čitajte KURIR!

Kurir.rs - Ljiljana Stanišić - Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja