Najnovije vesti

DEKSTER MUČIO, SAKATIO I SNIMAO ŽRTVE U BEČU?! Austrijanci u šoku, zbog 2.000 evra, OSAKAĆEN ČOVEK U PODRUMU!
Foto: Zorana Jevtić, MUP Srbije

istraga

DEKSTER MUČIO, SAKATIO I SNIMAO ŽRTVE U BEČU?! Austrijanci u šoku, zbog 2.000 evra, OSAKAĆEN ČOVEK U PODRUMU!

Crna Hronika

Austrijski zvaničnici potvrdili su da je Belivukov saradnik Dario Đorđević, zvani Dekster, koji je uhapšen u Beču, osumnjičen za tri ubistva, kao i da je jednog člana svoje grupe oteo i iživljavao se nad njim, kao i članovi ove kriminalne grupe

Dario Đorđević, zvani Dekster, koji je uhapšen u Beču, sumnjiči se da je oteo svog saradnika i brutalno ga mučio u podrumu u tom gradu zbog duga od 2.000 evra, izjavili su austrijski zvaničnici, koji su učestvovali u velikoj akciji hapšenja u saradnji sa američkim FBI. Podsetimo, Đorđević, koji je navodno bio jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, uhapšen je 6. juna i kod njega je tada zaplenjeno 10 kilograma heroina. Prema nezvaničnim informacijama, on se skrivao pod lažnim imenom, ali je nastavio da rukovodi delom grupe posle hapšenja Belivuka i Miljkovića.

Operacija "Trojanski konj"

Pročešljali 27 miliona poruka

Jedna od najvećih akcija hapšenja na svetskom nivou imala je ime "Trojanski konj - Zeleni štit" i pripremana je 18 meseci. Kako je tek pre nekoliko dana otkriveno, FBI je preko prikrivenog agenta, koji se infiltrirao u podzemlje, prodao aplikacije za "tajnu komunikaciju" kriminalnim grupama. Na taj način, dok je mafija mislila da tajno pregovara poslove, pripremala likvidacije i prala novac, FBI je prikupljao poruke, snimke i slike i iskoristio ih kao ključne dokaze za hapšenja širom sveta. Pročešljano je, kako je saopšteno, preko 27 miliona poruka sa oko 11.800 kriptovanih telefona, među kojima su bili i oni koje su koristili Belivuk i njegovi saradnici, kao i vođe kavačkog klana.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Ritopek
foto: Zorana Jevtić, Stefan Stojanović MONDO

Neviđena tortura

- Za njim Srbija već traga zbog sumnje da je učestvovao u tri ubistva. On je jedan od vođa kriminalne grupe. Kada je uhapšen, zaplenjeno je 10 kilograma heroina. Njegovim pritvaranjem rešena je otmica muškarca iz Srbije koji je radio za grupu, ali im je ostao dužan 2.000 evra - izjavio je Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezbednost Austrije.

On je potvrdio da je praktično deo grupe u toj državi kojim je rukovodio Đorđević funkcionisao na isti način kao Belivukova grupa, čiji je deo bio, a koja je uhapšena u februaru. Austrijski zvaničnik potvrdio je da su, kao i beogradske "kolege", maltretiranje i sakaćenje žrtava snimali telefonom i snimke i slike razmenjivali sa drugim članovima grupe.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu

Četvorica u pritvoru

Tužilac za organizovani kriminal je nakon saslušanja četvorice osumnjičenih doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv Darija Đorđevića Dekstera, Stefana Runića, Petra Nikolića, Stefana Zizovića i Ognjena Trojanovića. Postoji osnovana sumnja da su ove osobe izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćene prodaje i stavljanja u promet opojnih droga. Tužilac je predložio pritvor za ove četiri osobe, dok je Dario Đorđević Dekster lišen slobode u Beču, a V. S. i M. J. su u bekstvu.

- Zadobio je teške telesne povrede, a dok su ga tukli i mučili, sve su snimali. Na snimcima se čuje kako žrtva cvili i moli za pomoć - rekao je Ruf.

Osim mučenja pripadnika svoje kriminalne grupe, istragom je otkriveno da je su Đorđević i njegovi saradnici i bratu žrtve pretili ubistvom.

- Još uvek nisu svi uhapšeni, za 12 njih se još traga, ali su osumnjičeni u inostranstvu. Uveren sam da će i oni biti pritvoreni vrlo brzo - kazao je Franc Ruf.

Akcija "Trkač"

Podsetimo, osim Đorđevića, policija je u Beču uhapsila i njegove najbliže saradnike, Aleksu Petrovića, Predraga Boćovića, Miloša Hristova, Nikolu Savatića, Luku Cara, Todora Jarčevića, Petra Selakovića, Petra Milojića, Danijela Stojanovića i Miluna Dukića.

Kako je otkriveno, oni su uhapšeni u akciji pod nazivom "Trkač", koja je bila deo velike klopke koju je FBI zajedno sa policijama drugih zemalja napravio za kriminalce širom sveta. U njoj su, kako je potvrđeno, učestvovali i srpska policija, BIA i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto Zorana Jevtić, MUP Srbije, Stefan Stojanović Mondo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track