Auto uleteo u publiku, troje poginulo, uhapšene tri osobe

MASAKR NA TARI

Auto uleteo u publiku, troje poginulo, uhapšene tri osobe

Crna Hronika -
Trka prekinuta kada je vozač Branimir Simić izgubio kontolu i uleteo u publiku. Poginuli brat i sestra, Nikola Trišić (30) i Jovana Trišić (27), i Dragiša Jakovljević (47)

Horor na trci.Nikola Trišić (30) iz Bajine Bašte, njegova sestra Jovana (27) i Dragiša Jakovljević iz Petrovca na Mlavi stradali su juče od povreda zadobijenih tokom međunarodne auto-trke na Tari, kada je Branimir Simić iz Bijeljine, jedan od učesnika brdske trke, izleteo vozilom sa staze i pokosio publiku pored puta.Povređen je i Dragišin sin Stefan Jakovljević (17) iz Petrovca na Mlavi, a njegov život, objasnili su lekari užičke bolnice, nije ugrožen.Nesreća na Tari dogodila se juče oko 12.30 u mestu zvanom Jasikovica, nekoliko stotina metara od cilja kojim su, jedan za drugim, prolazili vozači iz Srbije, Crne Gore, BiH, Bugarske, Hrvatske i Poljske. Branimir Simić, koji je nastupio kao 23. vozač po redu, na toj deonici, na krivini gde se nekad nalazilo autobusko stajalište, iz još uvek neutvrđenih razloga izgubio je kontrolu nad svojim „micubiši lanserom“ i uleteo u publiku.- Sve se desilo u trenutku. Žuti „micubiši“ izbio je iz krivine, isklizao s puta i naleteo pravo na publiku koja se nalazila nekoliko metara od piste. Automobil se prevrnuo na krov, ljudi su zapomagali, vrištali, lelekali... Ubrzo su stigla dva saniteta u koje su ubačeni povređeni - priča jedan od svedoka nesreće u Jasikovici.

Majka branka zanemela od bola
Majka branka zanemela od bola

Jovana Trišić
Jovana Trišić

Nikola Trišić
Nikola Trišić

Živela za brata, sa njim i otišla

BAJINA BAŠTA - Bol do neba!Kuća porodice Trišić u Bajinoj Bašti bila je juče dom tuge i očaja. Mnogobrojni rođaci i prijatelji došli su da majci Branki izjave saučešće zbog pogibije Nikole i Jovane.- Zašto Jovana, zašto Nikola? Zašto mi vas je Bog uzeo u jednom danu? Kako će majka bez vas, bili ste moj ponos, moje sve - odjekivao je lelek majke Branke, koja nije mogla da dođe sebi od bola.Jovana i njen stariji brat Nikola juče su otišli na Taru da bi Nikola prisustvovao trkama, koje su mu bile velika strast.- Moj Nikola je bio slep, nije mogao da gleda trke, ali je obožavao reli! Po zvuku je znao koji automobil prolazi pored njega... Voleo je da prati auto-trke više od svega! Jovana je u subotu došla iz Beograda samo da bi ga vodila na Taru, a oboje su otišli u smrt. Jovana je živela za brata, nikada ga ni za šta nije odbila, sad je s nji i otišla - očajna je majka.Branka ne može da prihvati da će, umesto da ćerki pravi svadbu, spremati sahranu svojoj deci.- Jovana je bila divno dete. U septembru je trebalo da diplomira na Geografskom fakultetu i da se uda. Planirala sam da dovedem trubače, a sada nema trubača, nema više ničega - neutešna je Branka, čiji je suprug Marko u Rusiji, gde privremeno radi, saznao vest o pogibiji sina i ćerke.(M. I.)

Učinili smo sve da to sprečimo

Ko je odgovoran?Dragan Simić, direktor ASK Balkan Zemun, koji je organizator brdske trke Tara 2012, kaže za Kurir da su preduzeli sve kako bi garantovali bezbednost učesnicima i posmatračima trke.- Nisam bio na licu mesta kad se incident dogodio. Žao mi je što se to dogodilo. Organizator je preduzeo sve potrebne mere kako bi garantovao bezbednost svim vozačima i posetiocima trke. Radili smo u skladu sa međunarodnim pravilnicima o bezbednosti, koji su propisani za takva takmičenja - rekao nam je Simić.- Organizujem trke na Tari poslednjih 20 godina i nikad se nije desio ovako tragičan incident.Predsednik organizacionog odbora trke negira da staza nije bila očišćena.

Uhapšene tri osobePolicija je sinoć u Bajinoj Bašti privela na saslušanje tri osobe zbog jučerašnje nesreće na međunarodnoj brdskoj trci Tara 2012. Načelnica Policijske uprave u Užicu Dragica Jevtović izjavila je da su zbog neadekvatnog obezbeđenja trke i prisustva publike na nebezbednim mestima privedeni direktor trke, pomoćnik za bezbednost i predsednik sportske komisije, ne navodeći imena privedenih.

Poginuli Nikola Trišić (Bajina Bašta)Jovana Trišić (Bajina Bašta)Dragiša Jakovljević (Petrovac na Mlavi)

Nesreća i na treninguNesreća na trci usledila je samo dan pošto je na treningu na istoj stazi teško povređen vozač Miloš Spasojević. On je vozeći „jugo hibrid“ izleteo sa staze i zakucao se u bankinu. Spasojević je s višestrukim prelomom obe potkolenice prebačen u užičku bolnicu, gde je ustanovljeno da mu je potreban transport u Beograd. Nažalost, njegovo prebacivanje u Urgentni centar trajalo je punih šest sati, pa mu je uprkos velikom trudu lekara amputirana noga.Lekari koji su ga operisali juče nisu želeli da daju nikakve prognoze u vezi sa stanjem Spasojevića, budući da je zbog transporta izgubio mnogo krvi.

Krivična prijavaZbog tragedije koja se dogodila na deonici Bajina Bašta - Kaluđerske bare na Tari biće podneta krivična prijava protiv organizatora brdske trke „Tara 2012“ ASK Balkan Zemun, nezvanično saznaje Kurir. Prijava će teretiti organizatora za ugrožavanje opšte bezbednosti.

Foto: Petar Janković (Gonzaracing.com)
Foto: Petar Janković (Gonzaracing.com)

http://www.youtube.com/watch?v=WIvSXuSr20Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track