NOVI DETALJI NA SUĐENJU RUKOVODSTVU VOJNE FABRIKE MILAN BLAGOJEVIĆ: Svedok tvrdi da nije bilo eksplozije već da je to bio požar!
Foto: Kurir/G.I.

nastavljen proces

NOVI DETALJI NA SUĐENJU RUKOVODSTVU VOJNE FABRIKE MILAN BLAGOJEVIĆ: Svedok tvrdi da nije bilo eksplozije već da je to bio požar!

Crna Hronika -

IVANjICA – U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje za tragediju u preduzeću “Milan Blagojević”, koja se dogodila u julu 2017. godine kada su nastradala dvojica radnika Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Na ročištu je nastavljeno saslušanje svedoka ove nesreće Marka Mitrovića, bivšeg radnika u ovoj fabrici.

Da podsetimo, optuženi za ovu tragediju su generalni direktor Radoš Milovanović, kao i rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu Tomo Stojić. Sva trojica optuženih, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

Na današnjem ročištu pitanja svedoku postavljao je i prvooptuženi Radoš Milovanović insistirajući, između ostalog, na odgovorima o obučenosti i merama opreza koje su Mitroviću predočene prvog dana kada je 2016. godine stupio na posao.

- Od prvog dana sam upoznat sa opasnim tehnologijama koje se primenjuju tokom procesa proizvodnj u fabrici. Prošao sam obuku za rad koju je sprovela služba zaštite na radu. Stupanjem na posao zadužio sam radnu opremu koja se sastojala od bluze, cipela, pantalona imajice. U trenutku kada se desio događaj bio sam u magacinu pored vage za merenje barutnih ostataka. Dok sam razmeravao, Milovan je prolazio meni iza leđa, bočno od mene. Nisu mi bili u vidokrugu, ali sam čuo da su bure spustili na beton, nisu ga ispustili - rekao je pred sudom svedok Marko Mitrović.

sudjenje, Ivanjica
foto: Kurir/G.I.

Na pitanje Milovanovića, šta je uradio kada je video bljesak, Mitrović je kazao da se nije okretao u pravcu dvojice nastradalih kolega.

- Istog momenta kada sam video bljesak istrčao sam na suprotnu stranu kroz otvorena vrata, nisam se okretao ka Milivojeviću i Ignjatoviću. Kada sam istrčao nisam osetio vodu na leđima, bio sam suv. Sistem za zaštitu od požara se nije aktivirao - kazao je Mitrović čije je današnje svedočenje trajalo više od tri sata.

Podsećamo ovu njegovu izjavu inače negira dokazni materijal, odnosno izveštaj veštaka i iskecijski nadzor MUP-a, odmah nakon nesreće. Na današnjem ročištu su se mogli čuti i novi detalji, svedok je rekao da je na elektro-vozilu bilo pet burića, od kojih za dva tvrdi da su bila puna, za ostale to nje mogao da tvrdi.

sudjenje, Ivanjica
foto: Kurir/G.I.

Tokom unakrsnog saslušanja svedok je prvi put kazao da nije bilo eksplozije, već da je u pitanju požar. U završnici Radoš Milovanović je sud upoznao sa procedurom da se na priključnom elektro-vozilu sme voziti samo jedno bure, odsnosno jedan džak baruta. On je osporio svedočenje Mitrovića tvrdeći da u brojnim izjavama nije govorio istinu.

Advokat oštećenih Vladimir Todorić rekao je da su danas utvrđene bitne činjenice, koje se odnose na procedure tokom procesa proizvodnje.

- Svedok događaja je nesporno konstatovao da su korišćeni kartonski burići, a da su nakon eksplozije zamenjeni drugima koji su imali ručke i bili od drugog materijala. U nastavku suđenja bavićemo se i time zašto se svedok obraćao ivanjičkom Tužilaštvu, tražeći zaštitu. Imaćemo još dosta pitanja za svedoka Mitrovića. Prošlo je četiri godine od nezgode, a dve od početka suđenja. Teško je prognozirati koliko će ovaj sudski spor trajati - kazao je Todorić.

sudjenje, Ivanjica
foto: Kurir/G.I.

Sa druge strane Miroljub Jovičić, advokat optuženih osporio je iskaz Mitrovića za koga tvrdi da je tokom dosadašnjeg suđenja davao različite odgovore na ista pitanja, ili ih nije davao uopšte.

- Sada je i svedok potvrdio da ih je Milovanović upoznao sa opasnostima koje se mogu dogoditi tokom procesa proizvodnje, kao i da su svi radnici posedovali radna odela. Ono što moram da naglasim, ne postoji zaštitno odelo koje može da u potpunosti zaštiti od ovakve vrste požara - kazao je Jovičić.

Inače, zaštitna odela su samozapaljiva na 400 stepeni, a temperatura koju ova vrsta baruta razvija pri požaru je 2.300 stepeni. Današnje suđenje je ponovo prekinuto, a da unakrsno ispitivanje svedoka nije završeno. Sledeće ročište je zakazano za 2.septembar.

Kurir.rs/D. Čeković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track