01:30

VOZAČ AUDIA SMRTI OSUĐEN NA 7 GODINA ZATVORA: Porodice nastradalih nezadovoljne presudom

Viši sud u nišu

OSUĐEN VOZAČ AUDIJA SMRTI: Stamenković za ubistvo dečaka Andreja i oca troje dece Dejana osuđen na 7 godina robije

Crna Hronika -

Nemanji Stamenkoviću (20) koji je 4. januara usmrtio na Bulevaru Medijana u Nišu svojim "audijem kvatro" Andreja Prenkljušaja (12) i Dejana Ilića (48) izrečena je danas kazna od sedam godina!

Sud mu je takođe izrekao i meru bezbednosti - zabranu upravljanja motornim vozilom od pet godina koja će se primeniti nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

Stamenković je na izricanje kazne doveden zavezanih ruku, a suđenje je izazvalo veliku pažnju jer se ispred sudnice stvorila gužva.

- Jako mi je žao što se sve ovo dogodilo. Voleo bih da vratim vreme i da su svi živi i zdravi - rekao je Stamenković danas u Višem sudu u Nišu.

Prethodno je zamenik javnog tužioca Vladimir Stanojević rekao da nikakve druge okolnosti nisu uticale na nesreću sem neprilagođene brzine kretanja "audija" te večeri. Naglasio je da je Stamenković bio bahat i da nije iskazao ni malo obzira prema bezbednosti u saobraćaju.

- On je pokazao delimično priznanje krivice gde je za nesreću okrivio i oca koji mu je dao auto. Zato tužilaštvo traži osam godina zatvora za Stamenkovića - rekao je Stanojević.

Oliver Injac, advokat porodice žrtava, naveo je da iz sudnice "mora da se pošalje poruka" da svi roditelji pripaze kad daju deci kola od bezmalo dve tone.

- Moja bol nikada neće da nestane. Često pomislim da je u školi ili da je kod drugarice. Trudila sam se da budem dobra majka jer je mi je suprug preminuo pre tri godine. Moj sin je bio odgovoran i znam da nije ništa pogrešio. Oduzeti su nam radosni trenuci i lepi momenti. Izgubila sam nepovratno dečaka koji je bio na takmičenjima, programirao, pred mojim anđelom je bio život, a sad ga nema. Znam da me čeka gore - rekla je majka nastradalog dečaka Aleksandra Kostadinović.

1 / 2 Foto: Kurir/M.S.

Sonja Ilić, supruga poginulog Dejana, rekla je da je njen suprug "ubijen s leđa".

- Njegov život je nestao dok smo ga ja i deca kući čekali. Moj Teodor ima šest godina i kako da mu objasnim da mu tata neće nikad više doći kući? Svake večeri čeka da vidi zvezdu padalicu. A znate li koja mu je želja? Da mu se tata vrati - rekla je Sonja.

Stamenkovićev branilac Saša Knežević je rekao da uz svo uvažavanje porodica žrtava mora da kaže da je od početka slučaja "izrečeno i napisano u medijima more laži".

- Odmah su krenule priče da se on bahatio prethodnih dana što je policija demantovala. Onda da mu je otac policajac i da je neki strašni baja koji je rušio Savamalu. Čovek nikada nije radio u policiji - naveo je Knežević.

Dodao je da je Stamenković ipak iskazao saosećanje prema porodicama i da je plakao sve vreme kao i da nije bio u stanju da priča nakon nesreće. Advokat je rekao i da se Stamenković selektivno sećao nesreće.

Stamenković, koji je inače iz Beograda, kobne večeri, podsetimo, vozio je najmanje 131 kilometar na sat iako je na Bulevaru dozvoljeno samo 60 km/h. Obišao je kružni tok kod "Stop šopa"i krenuo prema naselju Durlan.

Tu je po klizavom kolovozu "nagazio gas" i to verovatno da bi se pokazao pred devojčicama koje je vozio. U jednom trenutku mu je zadnji deo automobila proklizao tako da je bočnim delom počeo da klizi prema trotoaru, a ivičnjak ga je odbacio u vazduh. Nakon toga je usmrtio dečaka i Ilića.

Stamenković se ranije izjasnio da nije kriv jer je neki auto, kome ne pamti ni boju ni marku, hteo da udari u njegov "audi" pa ga je to destabilizovalo u vožnji kad je "čuo šištanje" u ušima.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja