RAZOTKRIVENE ILEGALNE ŠTAMPARIJE NA TZV. KOSOVU: U međunarodnoj policijskog akciji uhapšeno 46 krijumčara izbeglica
Foto: Profimedia

europol

RAZOTKRIVENE ILEGALNE ŠTAMPARIJE NA TZV. KOSOVU: U međunarodnoj policijskog akciji uhapšeno 46 krijumčara izbeglica

Crna Hronika -

U policijskoj operaciji protiv krijumčara izbeglica, u kojoj su učestvovale policije Španije, Albanije i nadležne bezbednosne službe Austrije, Francuske, Italije, Slovenije, Portugala, Velike Britanije, SAD, tzv. Kosova i Europol, uhapšeno je ukupno 46 lica koji su bili deo kriminalne mreže koja je omogućavala ilegalne ulaske izbeglica u Britaniju i SAD.

Istraga, koju je uz međunarodnu policijsku podšku i saradnju vodila španska policija, rezultirala je razbijanjem organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem ljudi i izradom lažnih ličnih i putnih isprava, saopšteno je iz Europola.

Bilans policijske operacije je: 46 uhapšenih, dva pretresa kuća, zaplena falsifikovanih ličnih isprava, finansijske dokumentacije, elektronske opreme, novca i različitih narkotika.

Istraga je započeta 2019. godine zbog velikog broja falsifikovanih ličnih isprava izbeglica sa Zapadnog Balkana.

kosovska policija
foto: Youtube Printscreen

Među uhapšenima su i kuriri koji su putovali na tzv. Kosovo i u Albaniju gde su dostavljali falsifikovane lične isprave.

Razotkrivene ilegalne štamparije na Kosovu

Na tzv. Kosovu se razotkrivene četiri štamparije za izradu falsifikovanih dokumenata. Inače, ove baze demontirane su u martu 2021. godine.

Akciju je koordinisao Europol, obezbedivši razmenu poverljivih informacija i analitičku i forenzičku podršku.

Ove kriminalne mreže olakšale su ilegalni ulazak više od 400 građana sa Zapadnog Balkana u Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Od dokaza iz ovog hapšenja zaplenjeni su falsifikovani dokumenti, finansijska dokumentacija, evidencija ilegalnih aktivnosti, elektronsi uređaji, novac i razne droge (kanabis, kokain i sintetičke droge).

(Kurir.rs/Tanjug/Gazeta Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track