DANIJELA ŠTANJFELD: Nemam motiv da lažem! LEČIĆEV ADVOKAT: Stvarne žrtve su ovim oštećene!
Foto: Zorana Jevtić, Beta/Teodora Milovanović

Reagovanja na obustavljen postupak protiv LEKE

DANIJELA ŠTANJFELD: Nemam motiv da lažem! LEČIĆEV ADVOKAT: Stvarne žrtve su ovim oštećene!

Crna Hronika -

Nakon odluke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da protiv glumca Branislava Lečića neće biti pokrenuta istraga povodom tvrdnji koleginice Danijele Štajnfeld da ju je silovao 2012, glumica je poručila da je ona pobednik, kao i da je ova odluka jedan od razloga zašto žrtve ne prijavljuju nasilnike.

Podsetimo, Štajnfeldova je u martu obelodanila da ju je pre devet godina silovao Branislav Lečić. Pokrenut je predistražni postupak, glumac je dao izjavu u policiji i poligrafski je testiran, a četiri meseca kasnije Više tužilaštvo odlučilo je da nema osnovane sumnje da je glumac počinio krivično delo silovanja, niti bilo koje drugo krivično delo.

Strašna trauma

Glumica je posle odbacivanja prijave pisala na društvenim mrežama i navela da se tužilaštvo boji Lečića.

- Ne sumnjam da tužilac zna da ja nemam nijedan motiv da lažem ili izmišljam priče o tako strašnoj traumi, najstrašnijem napadu na moje ljudsko biće. Tužilac mi je, u vreme kada sam dostavila gomilu dokaznog materijala, čak i poručio da mi veruje. Jedini zaključak koji mogu da donesem je da je tužilaštvo podleglo pritisku nasilnika i da ga se tužilac boji - navela je Danijela.

Danijela Štajnfeld

Institucije na razumeju žrtvu

Danijela Štajnfeld istakla je i da je tužilaštvo iniciralo postupak, a ne ona, te da smatra da naše institucije "ne razumeju žrtvu". - Na nama je da sada konačno razumemo sve razloge ćutanja žrtava koje su svuda oko nas, a koje bi, da ih upitate, negirale sve traume koje su proživele ili ih još uvek proživljavaju, lagale vas u oči samo da ne dožive ono što sam ja danas doživela - napisala je na Tviteru.

Branislav Lečić prekjuče je izjavio da odbacivanje prijave ne vidi kao svoju pobedu, jer je njemu i njegovoj porodici pričinjena nenadoknadiva šteta. - Takođe, ni meni ne može šteta biti nadoknađena. Ipak, ja se osećam kao pobednica. Usta mi više nisu zapušena. Kako god okreneš, istina će pobediti - prokomentarisala je Štajnfeldova ovu Lečićevu izjavu. Advokat Čedomir Stojković, koji zastupa Branislava Lečića, otkrio je juče na TV Prva da glumac nije mogao da siluje koleginicu u vreme kada je ona navela da se to dogodilo.

Igrao predstavu

- Važno je da se zna da je Danijela Štajnfeld izjavila u javnosti da je navodno delo izvršeno u vremenu kada nije mogao da ga izvrši Branislav Lečić, da on u tom vremenu nije mogao da bude s njom, da je glumio predstavu, a taj podatak je javno dostupan svakome ko hoće da ga proveri - rekao je Stojković i dodao: - Osim Lečiću, velika šteta naneta je stvarnim žrtvama silovanja, jer je Lečić označen lažno kao počinilac tog krivičnog dela. Umesto da se javnost bavi stvarnim pitanjima, za svaku žrtvu, bavili su se lažnim optužbama na račun Lečića.

Kurir.rs/ J. Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track