SRBI ŠVERCOVALI 2 TONE KOKAINA U KAFI: Filmska akcija peruanske policije, zaplenjena droga visoke čistoće
Foto: peruansko tužilaštvo

ogromna zaplena

SRBI ŠVERCOVALI 2 TONE KOKAINA U KAFI: Filmska akcija peruanske policije, zaplenjena droga visoke čistoće

Crna Hronika -

Peruanska policija zaplenila je više od dve tone kokaina izuzetno visoke čistoće, vrednog 90 miliona dolara, koji je trebalo da iz luke Kalau, skriven u kafi, krene za Belgiju, a kako prenosi portal TV Amerika, sumnja se da iza pošiljke stoji srpska mafija.

U saopštenju peruanske policije navodi se da je droga zaplenjena u utorak rano ujutru, ali da niko nije uhapšen u ovoj akciji.

Visok kvalitet

- Droga se nalazila u izvoznom kontejneru među puno organske kafe, spakovana u 71 paket pravougaonog i kockastog oblika s nekoliko različitih natpisa - Peru, 07, kruna, templarski krst, smajli - saopštila je policija:

kokain kafa
kokain kafafoto: peruansko tužilaštvo

Osim što su otkrili kome pripadaju, logoi su pokazali i čistoću droge. - Njihova uloga nije da identifikuju samo organizaciju već i da pokažu koliko je kvalitetna droga koja stiže iz Vraema - navode zvaničnici. Kako su saopštili iz peruanske policije i tužilaštva, traga se za organizatorom šverca. - Operativci su već imali informacije o spornom kontejneru, a kad je otvoren jedan džak kafe, unutra je pronađena kesa s belim prahom - navodi tužilaštvo: - U vrećici koja se nalazila preko paketa pronađeni su sigurnosni pečati koje je trebalo da pokažu pri prolasku kroz terminal, sa istim znakom - naveli su mediji i dodali da je služba za suzbijanje narkotika preuzela pakete s drogom, koji će biti analizirani.

Balkanska mafija

Da podsetimo, srpske narko-bande godinama su prisutne u Peruu i tesno sarađuju s lokalnim organizacijama. - Prema izveštaju službi bezbednosti, balkanska mafija, sastavljena od srpskih, hrvatskih, bosanskih i crnogorskih kriminalaca, sve više je uključena u trgovinu kokainom. Pojedini mafijaši drogu nabavljaju direktno iz proizvodnog područja regije Anda. Oni su ti koji sada kontrolišu transport narkotika od Južne Amerike do Evrope - pisao je ranije Kurir.

Najveći bosovi u Peruu

Jakšić i Bane Kolorado

Zoran Jakšić, vođa grupe Amerika, osuđen je u Peruu na 20 godina zatvora zbog šverca kokaina, a trenutno se nalazi u jednom od najčuvanijih zatvora. Jakšićev boravak iza rešetaka obeležio je i spektakularan pokušaj bekstva kroz tunel koji su njegovi saradnici kopali. Zanimljivo je da su mediji krajem prošlog meseca objavili da je najtraženiji begunac u Peruu narko-bos Bane Kolorado - Branko Dragićević, koga su označili kao Jakšićevog saradnika.

Kurir.rs/ Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track