SVEDOCI O POŽARU U BLOKU 70: Kinezima od robe bili važniji evri i spiskovi dužnika, rizikovali živote da bi spasli sefove
Ilustracija, Foto: Marko Nikolić, Espreso

potpuno uništeno

SVEDOCI O POŽARU U BLOKU 70: Kinezima od robe bili važniji evri i spiskovi dužnika, rizikovali živote da bi spasli sefove

Crna Hronika -

Kinezi čije je lokale u noći između četvrtka i petka zahvatio stravičan požar u tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, najpre su iz vatrene stihije spasavali kase sa kešom i sveske sa spiskovima dužnika!

Ovo tvrde očevici koji su u četvrtak uveče, odmah po izbijanju požara, gledali kineske trgovce kako u agoniji prebiraju po nagorelim svežnjevima novca i sveskama. Tek kad su videli šta je sa novcem i sveskama, Kinezi su pokušavali da iznesu i robu iz zapaljenih lokala i da spasu koliko se spasti može.

Blok 70, požar, Kineski tržni centar
foto: Marko Nikolić, Espreso

Teorije zavere

Vlasnik lokala koji se nalazi odmah pored potpuno uništenog kineskog tržnog centra ispričao je da su se nakon katastrofalnog požara pojavile spekulacije i teorije zavere o tome da je taj požar podmetnut, navodi Informer.

- Ova lokacija je atraktivna i priča se i među Kinezima i među stanarima okolnih solitera da je neko "bacio oko" na nju. Kineski lokali su, po toj teoriji, nekom tu smetali - kaže ovaj Beograđanin i dodaje:

- U požaru je potpuno uništen ceo tržni centar i nema nikakve šanse da se taj objekat renovira. Mislim da će na kraju bagerima samo "poravnati" zgarište i napraviti nešto drugo. E sad, videćemo, da li će možda Kina "uskočiti" sa nekim parama da pomogne svojim sunarodnicima ovde i da im sagradi novi tržni centar ili će se tu pojaviti neki naš tajkun i otkupiti lokaciju...

Pare nebitne

U jednom trenutku Kinez je odbacio svežnjeve nagorelih evra, kao da su nebitne, i u panici počeo da proverava sveske

Na drugoj strani, radnici prodavnica u delu tržnog centra koji nije izgoreo pričaju da je požar podmetnut da bi se prikrila pljačka?!?

- U većini tih lokala Kinezi su imali sefove, a u njima velike svote evra i dinara, pošto su uglavnom radili s kešom. Ne bi me začudilo da se ispostavi da je neko opljačkao neke od tih sefova, a onda podmetnuo požar da se to prikrije - napominje sagovornik i dodaje:

Blok 70, požar, Kineski tržni centar
foto: Marko Nikolić Espreso

- Kad je izbio požar u tržnom centru, video sam nekoliko Kineza kako u panici utrčavaju u svoje lokale i iznose kase i sefove. Mogli su da poginu, ali nisu se dvoumili da rizikuju živote. Kod jednog od njih video sam da je kasa već bila crna od gareži i iskrivljena. Na silu ju je otvorio, a u kasi su bili svežnjevi novca od 500 evra i neke sveske. U jednom trenutku Kinez je odbacio svežnjeve nagorelih evra, kao da su nebitne, i u panici počeo da proverava da li su sveske čitave. Grlio ih je kao malo dete, kao da mu je laknulo... Posle su mi kolege, koje poznaju te Kineze, ispričale da je reč o spiskovima dužnika...

Inače, činjenica je da veliki broj kineskih trgovaca kojima su uništeni lokali u požaru ima registrovane firme za uvoz i izvoz i oni snabdevaju veliki broj prodavnica i tezgi širom Srbije. Taj tržni centar je praktično bio nezvanični distributivni centar za snabdevanje kineskom robom.

Kuvar spalio centar

Prema prvim rezultatima istrage, stravičan požar je izbio u četvrtak oko 20 sati, najverovatnije u restoranu brze hrane na drugom spratu tržnog centra.

- Sve ukazuje na to da je u tom lokalu eksplodirala plinska boca zato što je vlasnik zaboravio da isključi roštilj. Za kratko vreme vatra se iz ovog lokala proširila na susedne radnje, a već u sledećem trenutku izgorele su 4.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Ipak, tačan uzrok požara i sve okolnosti ove nesreće biće poznate posle istrage. Najvažnije je da nije bilo žrtava - kazao je naš izvor iz istrage.

Blok 70, požar, Kineski tržni centar
foto: Marko Nikolić Espreso

Istraga teško ide zbog razmera požara

Tačan uzrok izbijanja požara biće poznat nakon svih veštačenja, ali vatrogasci i policajci, koji su juče dežurali pored zgarišta nekada krcatog tržnog centra kazali su da će se to teško utvrditi zbog razmera požara.

- Vatra je uništila ceo objekat. Dežuramo ovde da se neki "džepovi" ponovo ne upale. Povremeno se čuje iz unutrašnjosti objekta kako se urušavaju krov i delovi gornjeg sprata.

Većina robe je izgorela, a mali deo robe, koji nije potpuno uništen, vlasnici su u petak uspeli da izvuku - objasnio je jedan od dežurnih vatrogasaca.

(Kurir.rs/Informer, M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track