REKORDNA ZAPLENA: Policija oduzela milion tableta ekstazija, spremnih za prodaju po klubovima!
Foto: MUP Srbije

lisice na ruke

REKORDNA ZAPLENA: Policija oduzela milion tableta ekstazija, spremnih za prodaju po klubovima!

Crna Hronika -

Lisice na ruke stavljene su dvojici državljana Srbije, jednom državljaninu Bosne i jednom Turčinu, a u njihovim automobilima bilo 121 kilogram psihoaktivne droge

Policija je uhapsila trojicu Srba, kao i državljanina Bosne i državljanina Turske, zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je prodavala narkotike i tom prilikom zaplenjeno je oko milion tebleta ekstazija!

Istražitelji su višemesečnim intezivnim radom uhapsili N. P. (42) iz Kragujevca, D. N. (35) iz Lazarevca, G. J. (48) državljanina Bosne i U. J. (46), turskog državljanina, a oduzeto im je 121 kilogram psihoaktivne supstance MDMA, poznatije kao ekstazi.

Kese i kutije

- Policijski službenici SBPOK su u Batočini, prilikom pregleda vozila marke "folksvagen pasat" kojim je upravljao uhapšeni N. P., iza suvozačevog sedišta pronašli kesu u kojoj su se nalazila četiri paketa sa više od osam kilograma MDMA u vidu tableta - stoji u saopštenju MUP:

- Nakon toga, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala su u Beogradu, u prtljažnom delu vozila marke "kia sorento" u kome su se nalazili D. N. i U. J. pronašli pet kartonskih kutija u kojima se nalazilo 56 paketa, sa oko 113 kilograma supstance MDMA, koja je kako se sumnja preuzeta u Batočini radi dalje prodaje. Uhapšenima se na teret stavlja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

- Policijski službenici SBPOK u Malom Požarevcu uhapsili su i G. J., koji se tereti da je MDMA predao trojici osumnjičenih radi dalje prodaje - navodi se u saopštenju. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

- Sumnja se da je organizovana grupa imala u planu da snadbeva veliki deo zemlje ovim psihoaktivnim tabletama. Kod njih je pronađena ogromna količina tableta u raznim bojama - žuta, zelena crvena, a one su popularne kod omladine. procenjuje se da im je oduzeto oko milion tabletica - objašnjava sagovornik i dodaje:

Uigrana šema

- Pretpostavlja se da je ekipa već napravila uigranu šemu po kojoj je harala po noćnim klubovima, kafićima, parkovima i privatnim žurkama - kaže izvor. Tokom istrage, kaže naš izvor, biće utvrđeno da li je ova droga proizvedena u nekoj od ilegalnih laboratorija u Srbiji ili su je dileri "nabavili" na neki drugi način.

Šta je MDMA?

Opasna droga za mlade

Droga MDMA je popularni ekstazi i sintetička droga koja spada u psihostimulatore. Često MDMA zovu ekstazi bombona, eks, esktazi ekser, vesela tabletica, Adam.

- Vrlo je popularna među mladima zbog relativno jednostavne nabavke, a pogrešno se smatra stimulatorom dobrog raspoloženja - kaže sagovornik i dodaje da se ova vrsta droge pojavljuje u obliku malih tableta sa različitim utisnutim znakovima po kojima ih korisnici prepoznaju, kao što su srce, smajli, golubica, likovi iz crtanih filmova.

- Najčešće se konzumira gutanjem ili ušmrkavanjem. Kada se uzme tableta korisnici osete kao zatezanje vilica, znojenje, sušenje usta, podrhtavanje i ubrzan rad srca. Krvni pritisak raste, kao i temperatura. Može se javiti i mučnina - kaže izvor.

Kralj sintetičkih droga

Zarubica proizvodio psihoaktivne tablete

Jedna od najvećih zaplena sintetičkih droga dogodila se pre nekoliko godina kada je uhapšen kontroverzni doktor Milan Zarubica, javnosti poznatiji kao kralj ekstazija.

Zarubica je, podsetimo, dva puta osuđivan u Srbiji na višegodišnje zatvorske kazne zbog proizvodnje narkotika, a poslednja kazna pred makedonskim sudom izrečena mu je na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je sklopio s tamošnjim tužilaštvom. U njegovoj ilegalnoj laboratoriji prilikom poslednjeg hapšenja nađeno je oko 300 kilograma gotovih tableta i sirovina za proizvodnju sintetičke droge kaptagon, koja je, kako je Kurir ranije pisao, posebno popularna među borcima Islamske države.

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track