POLICIJA JUŽNE AMERIKE UHAPSILA PARTNERA ZORANA JAKŠIĆA: Uhvaćen sa lažnim papirima, Srbin mu dao novac za kokain
Foto: Polizia Peru

NOVI UDARAC NARKO KLANU

POLICIJA JUŽNE AMERIKE UHAPSILA PARTNERA ZORANA JAKŠIĆA: Uhvaćen sa lažnim papirima, Srbin mu dao novac za kokain

Crna Hronika -

Mauro Algumera Vilka (48) uhapšen je u Peruu nakon višemesečne potrage zbog sumnje da je bio partner Zoranu Jakšiću, koji je finansirao međunarodnu organizaciju za trgovinu drogom, a trenutno se nalazi u zatvoru u vojnoj bazi Kalao.

Sve priznao

Zoran Jakšić, jedan od vođa takozvanog klana Amerika, koji u Peruu robija 25 godina zbog šverca 800 kilograma kokaina, trenutno se nalazi u jednom od najčuvanijih zatvora.

Kako tamošnji Kanal N izveštava, Jakšićev uhapšeni saradnik Algumera je navodno priznao da je sarađivao s njim.

- Zoran je dao novac za kupovinu kokaina hidrohlorida, a Algumara ga je u velikoj meri isporučio iz Hualage. On je uhapšen u Ventanili sa lažnim dokumentima, a sa njim su bile još dve osobe. Policija pretpostavlja da je on bio koordinator pošiljke - objašnjeno je medijima.

Njihov izvor navodi da je čitava operacija trajala šest meseci i da je počela zapravo hapšenjem Zorana Jakšića.

Zoran Jakšić
foto: Privatna arhiva

Inače, Jakšić, koga su tamošnje vlasti označile kao šefa međunarodne organizacije trgovine drogom, u aprilu ove godine prebačen je u pomorsku bazu Kalao, pošto je otkriveno da je planirao bekstvo iz zatvora Kastro Kastro. Naime, prošle godine čuvari u zatvoru su otkrili tunel koji je bio iskopan kako bi Jakšić pobegao do svog restorana.

- Kroz tunel je trebalo da pobegnu Jakšić i jedan Meksikanac, koji je iza rešetaka zbog droge. Obaveštajnim radom uspeli smo da saznamo da je kriminalna grupa Sinaloa za tunel platila više od pola miliona dolara - izjavio je ranije pukovnik specijalizovane brigade protiv kriminala Viktor Revoredo i dodao da je kartel angažovao šest osoba za kopanje tunela, među njima su bili Kolumbijci, Meksikanci i muškarci drugih nacionalnosti.

Povećana kazna

Podsetimo, vođa kriminalne grupe "Amerika" Zoran Jakšić osuđen je u februaru ove godine pred sudom u Peruu zbog šverca narkotika u slučaju zvanom "Lastavica", preneo je portal Elcomercio.pe.

Jakšić je 2017. godine bio osuđen na 20 godina zatvora, nakon što je nekoliko meseci ranije, u julu 2016, uhapšen na granici između Perua i Ekvadora. Međutim, ta presuda je nedavno ukinuta zbog proceduralnih grešaka i bilo je naloženo novo suđenje.

- Nacionalni sud je sada Jakšića osudio na 25 godina zatvora. Takođe, sud je naložio i da Jakšić posle izdržavanja kazne bude proteran iz Perua. Osim njega, zbog pošiljke kokaina, osuđeno je još osam osoba na kazne 15-35 godina zatvora - preneli su peruanski mediji. J. R.

Zoran Jakšić

Čovek sa 1.000 lica

Kako navode tamošnji mediji, Jakšiću, koji je poznat i kao čovek sa 1.000 lica jer je kod njega prilikom hapšenja nađeno 47 pasoša sa lažnim identitetima, i njegovim saučesnicima se sudilo zbog šverca 800 kilograma kokaina koji je zaplenjen 2016. godine. - U kaznu će mu biti uračunato i vreme koje je proveo u zatvoru od prve presude 2017. godine - naveli su mediji.

Kurir.rs/Ekipa Kurira/ CanalN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track