SRPSKI DRŽAVLJANIN OSUĐEN U NEMAČKOJ ZBOG UCENJIVANJA SVEŠTENIKA: Pretio mu homoseksualnim snimcima, iznudio VELIKI NOVAC OD NJEGA
Foto: Shutterstock

presuda

SRPSKI DRŽAVLJANIN OSUĐEN U NEMAČKOJ ZBOG UCENJIVANJA SVEŠTENIKA: Pretio mu homoseksualnim snimcima, iznudio VELIKI NOVAC OD NJEGA

Crna Hronika -

Srpski državljanin (30) osuđen je na godinu i deset meseci uslovnog zatvora zbog sumnje da je od katoličkog sveštenika iz okruga Dahau, u Nemačkoj, tražio novac da ne bi objavio video-snimke koji dokazuju da je homoseksualac.

Kako prenose lokalni mediji, ucenjivanje bogoslužbenika počelo je u decembru prošle godine i on je optuženom za svega tri meseca isplatio ukupno 11.705 evra.

- Ucenjivač je najpre pozvao sveštenika na mobilni telefon i počeo da mu preti da će objaviti video-zapise koji će otkriti njegovu homoseksualnu orijentaciju. Zahtevao je veliku sumu u zamenu za ćutanje. Nije ga poštedeo ni tokom praznika. Uplašen, bo- goslužbenik je plaćao - navodi izvor nemačkih medija.

Tokom glavnog pretresa pred sudom u okrugu Duhau predsedavajući sudija Tobajas Bauer prikazao je odlomke ćaskanja koji su pronađeni na zaplenjenom mobilnom telefonu optuženog Srbina.

- Ne želite da crkvenjaci upoznaju vaše prave boje! Ne želite da izgubite posao, stan i sve što uz to ide - bile su poruke koje je optuženi upućivao svešteniku.

Javno tužilaštvo je navelo da je bilo ukupno osam novčanih transfera između decembra 2020. i marta 2021. godine.

- Istorija ćaskanja pokazala je da je sveštenik upao u ozbiljne finansijske poteškoće zbog iznude, pa je napisao Srbinu:"Nećeš dobiti uplatu, mogu da platim tek za nekoliko meseci. Finansijski sam uništen."

Međutim, odgovor koji je dobio glasio je: "Ne zavaravaj se. Proslediću vide-zapise nadbiskupskom ordinarijatu."

Tek kada se sveštenik poverio određenim osobama, pretnje su prestale i započeta je istraga tužioca - objašnjava sagovornik tamošnjih medija.

Prema izjavama svedoka na suđenju, Srbin je nezaposlen, samohrani otac, koji je pokazao veliki očaj pri iznudi novca.

- Jednom je svešteniku napisao: "I moja deca žele poklon"- podvlači izvor.

Okrivljeni je na suđenju priznao krivično delo, zbog čega će, osim zatvorske kazne, morati da vrati novac koji je uzeo od oštećenog, kao i da plati odštetu od 1.000 evra za bol i patnju koje mu je naneo. Njegov branilac je na pretresu tvrdio da video-zapis sa eksplicitnim sadržajem zapravo ne postoji.

Nisu se suočili na sudu

Uprkos priznanju krivice, tužilac je na pretresu tražio dve i po godine zatvora za okrivljenog.

- Međutim, porota nije želela da ide tako daleko, pa je Srbinu smanjena kazna. Zbog svog priznanja optuženi je sveštenika poštedeo svedočenja na sudu. To je značilo da se na raspravi nije razmatrao odnos između počinioca i žrtve - rekao je izvor nemačkih medija.

Upadao u dugove zbog pokera

Kao motiv iznude novca od sveštenika Srbin je naveo kockarske dugove u koje je upao.

- Kladio sam se i učestvovao u privatnim rundama pokera gde se baratalo sa visokim sumama novca. Izgubio sam 20.000 evra. Muškarci su igrali sa mnom tražili su novac nazad - navodno je rekao na suđenju okrivljeni srpski državljanin.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track