Najnovije vesti

VOZAČ LASTE OTKRIO DETALJE DRAME U NEMAČKOJ: Fahrudin izvadio motocangle i besomučno počeo da tuče putnike SPECIJALCI BACALI BOMBE
Foto: screenshot bild.de, Printscreen/Facebook

užas trajao satima

VOZAČ LASTE OTKRIO DETALJE DRAME U NEMAČKOJ: Fahrudin izvadio motocangle i besomučno počeo da tuče putnike SPECIJALCI BACALI BOMBE

Crna Hronika
10:52h

Srbi iz Dortmunda i Nirnberga koji su se utorak vraćali za Srbiju redovnom autobuskom linijom "Laste" preživeli su pravi pakao nakon što ih je oteo Bošnjak iz Priboja Fahrudin K.

Uzvikivao je da mu je lično "Alah naredio" da tokom vožnje na najprometnijoj nemačkoj saobraćajnici auto-putu A9 ustane sa sedišta i izvuče velika klešta i počne besomučno da tuče dvoje putnika.

Zahvaljujući prisebnosti ostalih putnika i pre svega trojice vozača, sprečena je tragedija, nije bilo više povređenih, a otmičar je u filmskoj akciji nemačkih specijalaca posle četiri sata drame savladan i uhapšen.

Milovan Jokić, jedan od trojice vozača "Laste", zahvaljujući kojima je izbegnuta tragedija, za frankfurtske Vesti priča da je Fahrudin K. ušao u autobus u Frankfurtu na osnovu potvrde nemačke policije. Njemu je prethodno istekao pasoš pa mu je naređeno da u roku od 24 sata napusti Nemačku.

- Na početku vožnje sve je bilo potpuno normalno. U autobusu je bilo devet putnika, a u Nirnbergu je ušlo još njih četvoro. Oko 16.30 sati već smo izašli na auto-put A9 između Hipolštajna i Gredinga i približavali se Minhenu, kad je naglo ustao. Izvadio je nešto metalno kao motorcangle i bezosumno počeo da udara mladića na sedištu pored sebe koji je u tom trenutku spavao. Vikao je da mu je Alah to naredio i da mu je Gospod rekao da mora ovo da radi. Ubrzo je počeo da udara i devojku koja je sedela u blizini. Nastala je užasna panika među putnicima i ja sam zaustavio autobus u zaustavnoj traci - priča Jokić.

autobus, Lasta
foto: screenshot bild.de

Sa Jokićem su autobusu bile i njegove kolege Dragoljub Jeličić i Predrag Spasenović. Zajedno su uspeli da putnike nepovređene izvedu iz autobusa, a onda su ostali sa napadačem i sledeća četiri sata kao svojevrsni taoci pokušavali da ga smire.

Vozači su već na početku drame kontaktirali dispečerski centar. Potom su Jokića pozvali iz bavarske policije s kojom je poslednjih sati talačke krize bio na stalnoj telefonskoj vezi.

F.K., Lastin autobus
foto: Printscreen/Facebook

- Ne mogu da otkrivam detalje o čemu smo tačno pričali, ali sve se svodilo na njihova uputstva šta da uradimo kako bismo zaštiti živote putnika i kako da se mi sačuvamo u slučaju da pokuša da nas napadne. Tek posle četiri sata, negde oko 20.30 sati, rečeno nam je da izađemo iz autobusa i tada je počela policijska akcija koja je, verujte, izgledala kao iz američkih filmova. Najpre je bačeno nekoliko dimnih bombi, a onda su njihovi specijalci razbili zadnje staklo i uz šok-bombe upali u autobus i savladali napadača. Potom smo svi mi otišli u policiju kako bismo dali izjave - ispričao je Jokić za Vesti i dodao da su tek oko pet sati ujutru otišli u hotel da se odmore.

Jokić kaže da je na početku drame Fahrudin K. bio potpuno van sebe.

- Ne znam da li je bio pod uticajem nekih supstanci ili je u pitanju nešto drugo, ali je bio u takvom stanju da smo se veoma plašili da ne izađe iz autobusa i ne krene ponovo na putnike. Tek na kraju smo shvatili da bi mogao da krene i na nas, ali smo uz priču polako počeli da ga smirujemo - priča Jokić.

U jednom trenutku se primirio

Vozač objašnjava da su sva trojica počela da ga ubeđuju da se smiri i kroz razgovor to i uspeli.

- Svašta je govorio. Na početku je to sve bilo nesuvislo, a zatim se gotovo smirio. Sve vreme posmatrali smo ga spremni da reagujemo, mada u tom trenutku nismo znali da li pored tog metalnog predmeta kod sebe ima i nož, pištolj ili nešto slično. Verujte, uopšte nije svejedno kad vam neko s takvim pogledom i ponašanjem pred očima ponavlja o Alahu - kaže Jokić.

Glavni koordinator autobuskog saobraćaja sa Srbijom iz Nemačke Zdravko Mitrović objašnjava za Vesti da je neprekidno bio u kontaktu s vozačima.

- Kad je počela drama, odmah su me kontaktirali vozači, ali i putnici. Svi su bili veoma uplašeni, što je razumljivo s obzirom na situaciju. Neki od putnika su pozvali policiju, ali kako nije dolazila tražili su od mene da im pomognem. Odmah sam to učinio i potom su usledili akcija blokade auto-puta i upad specijalaca - priča Mitrović i dodaje da je bez odlaganja obezbeđen novi autobus koji je tokom jučerašnjeg dana prevezao sve putnike ka Srbiji.

Fahrudin K. je istu noć saslušan u policiji, tužilaštvo ga tereti za pokušaj ubistva i određen mu je pritvor.

(Kurir.rs/Vesti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja