Najnovije vesti

04:02

POGLEDAJTE MEĐUNARODNU POLICIJSKU AKCIJU NA 2 KONTINENTA: Zaplenjeno 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 član krimi grupe VIDEO

u okviru Operativne radne grupe

POGLEDAJTE MEĐUNARODNU POLICIJSKU AKCIJU NA 2 KONTINENTA: Zaplenjeno 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 član krimi-grupe VIDEO

Crna Hronika
11:31h

U međunarodnoj akciji sprovedenoj u osam država na dva kontinenta, pod pokroviteljstvom Evropola, u kojoj su aktivno učešće uzeli i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal, tokom 2020. i 2021. godine zaplenjeno je 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Republike Srbije, Кraljevine Španije, Nemačke, Slovenije, Кolumbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA.

hapšenje, zaplena, druga
foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pohvalio je pripadnike Uprave kriminalističke policije koji su učestvovali u ovoj akciji i istakao da je srpska policija još jednom pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv svih vidova kriminala.

- Ponosan sam na našu policiju koja je učestvovala i dala veliki doprinos u razbijanju ovog Balkanskog kartela. Naša policija svakodnevno pokazuje snagu i odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala. Pouzdan smo i dostojan međunarodni partner. Bez obzira u kojoj zemlji se bave trgovinom narkoticima, državljani Srbije će biti na udaru MUP-a i daćemo sve od sebe da ih nađemo i uhapsimo - poručio je ministar Vulin.

1 / 19 Foto: MUP Srbije

U ovim akcijama zaplenjeno je i oko 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, luksuzna vozila i motocikli. U opsežnoj akciji, nakon uspešne saradnje na otkrivanju izvora i identifikaciji članova pripadnika organizovane kriminalne grupe u julu 2020. godine u Кaripskom moru presretnut je pokušaj krijumčarenja 1.350 kilograma kokaina koji je zaplenjen, namenjen evropskom tržištu, a čiju nabavku i krijumčarenje je sprovela navedena organizovana kriminalna grupa.

hapšenje, zaplena, druga
foto: MUP Srbije

Policija je ubrzala istragu u martu ove godine kada su vođe kartela doputovale u Španiju kako bi pripremile dolazak nove velike količine kokaina, koji je u organizaciji ove grupe transportovan iz Južne Amerike u Španiju, da bi 10. marta pripadnici Nacionalne policije Španije zaplenili 1.250 kilograma kokaina i uhapsili 13 osoba u nekoliko španskih gradova. Među uhapšenima bili su i N. P. (48), visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu, J. J. (57), državljanin Republike Srbije sa boravištem u Španiji, R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. (41) iz Ćuprije.

U ovoj akciji pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srbije boravili su na teritoriji Španije i učestvovali u pomenutom hapšenju i pretresima objekata koje su koristili uhapšeni.

Takođe, nakon zajedničkog istražnog rada, u maju ove godine slovenačka i španska policija identifikovala je i uhapsila još 48 drugih članova ove organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i distribucijom velikih količina kokaina i marihuane širom Evrope.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja