Najnovije vesti

MAKA NA POTERNICI VEĆ 20 GODINA: Za njim traga pola sveta, on je uvek KORAK ISPRED POLICIJE, a priča se da ŠETA BEOGRADOM!
Foto: printscreen Facebook

POsle ubistva generala policije gubi mu se svaki trag

MAKA NA POTERNICI VEĆ 20 GODINA: Za njim traga pola sveta, on je uvek KORAK ISPRED POLICIJE, a priča se da ŠETA BEOGRADOM!

Crna Hronika

Poslednji put Makin glas čuo se u Specijalnom sudu 2003. godine na suđenu, naravno Makinoj grupi. Iako nije dokazana autentičnost tonskog zapisa, u razgovoru sa članovima klana on žestoko psuje političare.

Željko Maksimović Maka (52) srpski je rekorder sa poternice, koji već gotovo punih 20 godina zadaje glavobolje i izmiče srpskoj policiji. I mada se u gradskim krugovima i medijima neretko čuju nagađanja da je viđen na ovom ili onom mestu u gradu, da se krije u nekoj evropskoj ili zemlji Južne Amerike, nijedna od tih priča nikada nije dokumentovana.

Sredinom 2002. godine u Beogradu je ubijen general policije Boško Buha na parkingu kod hotela „Jugoslavija“. U racijama koje su potom usledile, policija je uhapsila više osoba, a za organizovanje ubistva optužen je čovek koji se od tada nalazi u bekstvu – Željko Maksimović zvani Maka, istaknuti član klana Amerika i još četvorica pripadnika klana. Osim ove likvidacije, istraga je pokazala da supripadnici Makine kriminalne grupe pripremali ubistva visokih državnih zvaničnika.

Željko Maksimović Maka, Željko Maksimović
foto: printscreen Facebook

Suđenje je počelo je 16. septembra 2003. pred Specijalnim sudom i brzo zapalo u krizu. Sudije nisu prihvatile dokaze tužilaštva i donele su oslobađajuću presudu. Članovi Makine grupe Nikola Maljković i Vladimir Jakšić pobegli su posle prvostepene oslobađajuće presude, dok je on ostao do danas nedostupan srpskoj policiji i pravosuđu.

Tužilaštvo se žalilo i postupak je vraćen na početak. Od tada proces nije započet, za 16 godina nije održano nijedno ponovljeno suđenje.

Za sve ove godine, često su se pojavljivale informacije da živi u zemljama španskog govornog područja.

- Posle ubistva generala Boška Buhe, Maksimović je pobegao u Crnu Goru. Potom se kretao na relaciji Crna Gora-Španija, gde se skrivao u Marbelji, poznatom utočištu mnogih svetskih kriminalaca. Krio se i preko Atlantika, tačnije u zemljama Južne Amerike. Tamo su, inače, utočište davno našli pojedini njegovi prijatelji, koji su prema operativnim informacijama umešani u šverc kokaina sa tog kontinenta u Evropu - rekao je 2011. za Blic izvor iz vrha MUP-a Srbije.

Plaža Kopakabana
Plaža Kopakabana foto: EPA/Antonio Lacerda

Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, krije se u Brazilu.

Insajder je u martu 2016. saznao da je postupajući sudija u ovom slučaju, još 2012. doneo odluku da se postupak prekine sve dok se osumnjičeni, koji se nalaze u bekstvu, ne pronađu.

Šetao se po Beogradu

Priča se i da je u decembru 2015. bio u Srbiji i da se raspitivao o kretanju ljudi iz državnih institucija koji su vodili istragu protiv njega i insistirali na njegovom hapšenju.

On je navodno pod lažnim identitetom došao u Beograd, gde se video i sa Vladimirom Jovanovićem Japancem, koji je tada bio u kućnom pritvoru i čekao pravosnažnu presudu za otmicu i iznudu.

Priče da je viđen u Beogradu kružile su još u dva navrata, 2019. i 2020. godine, ali zvanično kao ni prva ni pve dve posete nikad nisu potvrđene.

Ko je Maka?

Maksimović je organima reda poznat od rane mladosti, a do danas nikada nisu uspeli da mu dodakaju.

Prvi put je hapšen kada je imao samo 16 godina, jer je u mrtvačnici Medicinskog fakulteta pucao u leševe iz očevog pištolja. Otac mu je, inače, bio visoki funkcioner vojne bezbednosti.

Spekulisalo se da je devedesetih, kao i većina žestokih momaka toga doba, mada se za njega u to vreme nije znalo, radio za Državnu bezbednost. Zbog ubistva policajca i ranjavanja 1995. završio je iza rešetaka. Iako se u prvi mah branio ćutanjem, odlučio je da promeni ploču i objasnio da se nesrećni slučaj desio kada ga je ubijeni Goran Radulović video na ulici dok je Maka pokazivao drugaru oružje i da mu je prišao držeći u jednoj ruci pištolj, a u drugoj službenu legitimaciju. Rekao je da je mislio da će ga ubiti i da je zato zapucao.

Navodno, nakon što ga je ranio, prišao je i overio ga.

Slučaj je okarakterisan kao nužna odbrana i on se nakon tri meseca provedena u pritvoru našao na slobodi.

Do ubistva generala Buhe za njega se više nije čulo. Danas je u operativnim podacima označen kao blizak saradnik klana "Amerika" sa kojima je nastavio saradnju u Južnoj Americi, gde se navodno sada nalazi i on.

(Kurir.rs / Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track