BEZ KAJANJA! MIKA ALEKSIĆ TVRDI DA NIJE SILOVAO UČENICE: Pozvao Kostića, Bjelu, Dubravku i još 50 glumaca da ga brane u sudu!
Foto: Stefan Stojanović

viši sud u beogradu

BEZ KAJANJA! MIKA ALEKSIĆ TVRDI DA NIJE SILOVAO UČENICE: Pozvao Kostića, Bjelu, Dubravku i još 50 glumaca da ga brane u sudu!

Crna Hronika -

Vlasnik škole glume, koji je optužen za seksualno zlostavljanje više devojaka, i njegovi advokati predložili su da se sasluša na desetine njegovih kolega, a on je samo izjavio da nije kriv

Odbrana Miroslava Mike Aleksića, vlasnika škole glume optuženog za silovanja i polna uzmeniravanja učenica, predložila je juče da kao svedoci pred Višim sudom u Beogradu budu saslušani glumci Vuk Kostić, Dragan Bjelogrlić, Dubravka Mijatović i brojne druge njihove kolege.

Vuk Kostić
foto: Nemanja Nikolić

Kako Kurir nezvanično saznaje, Aleksićevi advokati predali su spisak na kom je, pored pomenutih, još pedesetak glumaca, reditelja i drugih javnih ličnosti.

Nisam kriv

- Pored predloga koje su izneli tužilaštvo i odbrana, Aleksić se juče prvi put izjasnio o optužbama tužilaštva. Kratko je rekao: "Nisam kriv, ne priznajem izvršenje krivičnih dela", a detaljnu odbranu biće u mogućnosti da iznese tek pošto se završi pripremno ročište i počne suđenje - objašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, nastavak pripremnog ročišta bio je zakazan za danas, ali je pomeren za 15. novembar kako bi tužilaštvo, ali i zastupnici oštećenih devojaka, među kojima su i poznate glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, imali priliku da se upoznaju s njima.

Miroslav Mika Aleksić
foto: Zorana Jevtić

- Potom će sud odlučiti da li će i koga od predloženih svedoka pozvati na saslušanje - objašnjava izvor.

Prvi problemi

Sudija odbio da se izuzme

Već na pripremnom ročištu pojavili su se problemi, koji po stavu zastupnika oštećenih izazivaju sumnju u to kako će teći dalji postupak.

Naime, zastupnik glumice Milene Radulović zatražio je od sudije Zorana Božovića da se samoizuzme iz predmeta i prepusti ga drugom sudiji, jer je već kao član veća odlučivao o produženju pritvora Aleksiću, što može da bude razlog da jednog dana presuda bude oborena.

- Sudija Zoran Božović se nije sam izuzeo iz predmeta, iako je svestan činjenice da je produžio pritvor Aleksiću i da u procesnom smislu čini postupak problematičnim - objasnio je Tintor.

Advokati koji zastupaju oštećene navodno su osporili ove predloge. Advokat Jugoslav Tintor rekao je za Kurir da to što je odbrana predložila 50 ili 60 svedoka očigledno pokazuje njihovu nameru da idu na odugovlačenje postupka.

Iva Ilinčić, Milena Radulović, Miroslav Mika Aleksić, Dragan Bjelogrlić
foto: Ana Paunković, Nemanja Nikolić, Vladimir Šporčić

- Sama činjenica da je u fazi glavnog pretresa predloženo ne 10, nego 50 ili 60 svedoka, znači zloupotrebu procesnih prava da bi se postupak prolongirao. Nadamo se da će sud da razdvoji bitno od nebitnog i da neće da upadne u tu zamku da izvodi sve moguće dokaze jer bi to obesmislilo postupak - rekao je Tintor.

Dug spisak svedoka

Traži pomoć i Berčeka, Đurička, Koje...

Pored Vuka Kostića, Dragana Bjelogrlića i Dubravke Mijatović, kako Kurir saznaje, na listi predloženih svedoka Miroslava MIke Aleksića našli su se i Aleksandar Berček, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, kao i Goran Sultanović. - To je tek nekoliko imena, praktično su na spisku svedoka za koje traže da budu saslušani svi poznati ljudi iz sveta glume i filma. Poslednju reč daće sud, koji taj predlog može da prihvati ili odbije - kaže izvor Kurira i dodaje da još nije odlučeno da li će suđenje biti javno.

Nikola Kojo
foto: Vladimir Šporčić

Njegov kolega Borivoje Borović otkriva da su među svedocima koje je odbrana predložila i mnogi koji su u korist Aleksića već govorili na televizijama.

Ometali istragu

- Osporili smo da se ispituju svedoci na razne okolnosti koji bi trebalo da idu u korist okrivljenog Aleksića, a koji su se već pojavljivali na televiziji, gde su komentarisali kako da se vodi postupak, ometali istragu i danas bi trebalo da očekujemo da kao nepristrasni svedoci govore u sudu? Čak i fotografije koje je odbrana predložila da budu izvedene kao dokaz su kontaminirane i više ne mogu da budu korišćene u sudu - rekao je Borović, aludirajući na fotografije koje je odbrana dostavila medijima, a na kojima Aleksić pozira sa glumicama koje su ga prijavile.

Aleksić je, podsetimo, bio uhapšen 16. januara, a 10. septembra je prebačen u kućni pritvor. U Palatu pravde je došao sa nanogicom. Njegova supruga Biljana Mašić, koja mu je bila podrška na prethodnom ročištu, juče se nije pojavila. U pauzama suđenja optuženi je opušteno šetao i pušio.

Kurir.rs/Jelena Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track