Veljović pustio urednika NIN na slobodu

Veljović pustio urednika NIN na slobodu

Crna Hronika -
Potrebno je utvrditi punu istinu o incidentu koji se dogodio u petak u Beogradu, a nalog za puštanje Vladimira Piacuna sam dao radi podržavanja visokog nivoa saradnje između policije i predstavnika medija, rekao direktor policije Milorad Veljović

BEOGRAD - Direktor policije Milorad Veljović je izjavio da je dao nalog da urednik NIN-a Vladimir Piacun, koji je priveden posle sukoba sa službenicima MUP-a u civilu, bude pušten iz policijskog pritvora.

Veljović je rekao da je potrebno utvrditi punu istinu o incidentu koji se dogodio u petak u Beogradu, a nalog je dao "radi podržavanja visokog nivoa saradnje između policije i predstavnika medija".

Policajci u civilu su protiv tehničkog urednika NIN-a Vladimira Piacuna upotrebili metodu "ključ na lakat", a da li je bilo prekomerne upotrebe sile utvrdiće istraga sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije u roku od osam dana, koju je naložio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, rekli su danas čelnici policije.

"Insistiraću da se sve istraži do kraja. Ovo nije potrebno ni policiji, ni medijima i interes policije je da saradnja sa medijima bude na najvišem nivou. Ovo je možda nesporazum, nesrećan slučaj", rekao je na konferenciji direktor policije Milorad Veljović.

Veljović je istakao da kao direktor policije ima obavezu da štiti policajce ako su radili po zakonu i da će sačekati izveštaj sektora unutrašnje kontrole, koji je u taj slučaj uključio Dačić.

Zamenik načelnika odeljenja za kotrolu zakonitosti u beogradskoj policiji Goran Milinković rekao je da su se policajci u civilu iz odeljenja za suzbijanje maloletničke dilinkvencije Radovan Bojović i Mmiroslav Stevanović juče kod kule Nebojša u saobraćaju verbalno sukobili sa Piacunom.

"Piacun je motor parkirao izpred zgrade u Ulici Žorža Klemansoa 19 i zatim pritrčao vozilu u kojem su bili policajci, udario nogom u vozilo, a onda udario policajca koji je sedeo na mestu suvozača", rekao je Milinković i dodao da je zatim inspektor koji je vozio auto izašao iz kola izvadio značku i pištolj, a da je Piacun onda počeo da beži.

Prema Milinkovićevim rečima, policajci su stigli Piacuna i upotrebili "fizičko sredstvo prinude ključ na lakat" i Picuna uveli u vozilo, a nisu upotrebili lisice jer tehnički urednik NIN-a nije pružao otpor.

Na konferenciji je prikazan snimak sigurnosne kamere sa zgrade u Ulici Žorža Klemansoa, u koju su smeštene redakcije NIN-a i dnevnih listova Blic, Alo i 24 sata, na kom se međutim ne vidi jasno šta se dešavalo jer je kamera bila predaleko od dešavanja.

Na pitanje glavnog urednika NIN-a Nebojše Spajića da li policija brani svog kolegu ili želi da utvrdi činjenice Veljović je odgovorio da neće tražiti da se bilo ko zaštiti.

"Kolege su u izveštaju prezentovale svoje viđenje", rekao je Veljović o izveštaju koji je pročitao Milinković.

Milinković i Veljović nisu odgovorili na pitanje zašto su novinarima prikazane fotografije peroreza pronađenih kod Piacuna, niti da li je to učinjeno samo da bi se Piacun oblatio.

"Prikazani su zato što smo pronašli sečiva kod Piacuna, dužine pet i osam centimetara", rekao je Milinković.

On nije objasnio ni zašto u izveštaju stoji da su se Bojović i Stevanović legitimisali pre nego sto su upotrebili metodu "ključ na lakat" iako svedoci tvrde suprotno, a nije objasnio ni zašto se u izveštaju koji je pročitao ne navodi da su policajci u civilu oterali sa lica mesta policijsku patrolu, kako to tvrde svedoci.

Veljović i Milinković nisu konkretno odgovorili ni zašto policija nije zadržala i odredila održavanje od 48 sati svojim kolegama Bojoviću i Stevanoviću, a jeste Piacunu koji se sumnjiči za nasilničko ponašanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track