TEMPIRANE BOMBE NA SRPSKIM PUTEVIMA: Klinci sve češće voze naduvani i na kokainu, a zbog njih ginu nedužni građani
Foto: Damir Dervišagić

strašno

TEMPIRANE BOMBE NA SRPSKIM PUTEVIMA: Klinci sve češće voze naduvani i na kokainu, a zbog njih ginu nedužni građani

Crna Hronika -

Pogibija učiteljice Tijane Bilić (36) i filmska jurnjava za vozačem BMW u Zemunu bile su među najudarnijim vestima protekle sedmice, a ono što ih povezuje jeste to da su haos na putu izazvali vozači pod dejstvom narkotika. Naime, Petar K. (21), koji je izazvao udes kod Kaća, kao i Dragan J. (26), koga je policija jurila, bili su pozitivni na čak po dve vrste narkotika!

Neočekivane reakcije

Ne prođe ni dan a da policija ne isključi iz saobraćaja barem jednog vozača koji je pod dejstvom nekog opijata seo u auto, a oni sve češće postaju vinovnici teških nesreća, u kojima ginu nedužni građani.

1 / 3 Foto: Printscreen/Pink TV

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji i sudski veštak, kaže da su drogirani vozači opasniji od pijanih.

Njih su ubili drogirani klinci

- Tijana Bilić, učiteljica iz Novog Sada, vraćala se iz posete rođacima kada je na njen "reno" naleteo "mercedes" za čijim volanom je bio Petar K. On je bio pozitivan na kokain i marihuanu

Tijana
Tijanafoto: Privatna Arhiva

- Bojan Perać (31), vozač gradskog autobusa, poginuo je u udesu koji je u februaru prošle godine izazvao Adam R., u čijem urinu su posle nesreće nađeni tragovi THC

vozač Bojan Perać
vozač Bojan Peraćfoto: Privatna Arhiva

- Stefan Kocić iz Niške Banje poginuo je 2019, kada je na njega kolima naleteo Dejan M., koji je bio pod dejstvom kokaina i alkohola

Stefan
Stefanfoto: Kurir/M.S.

- Narkotici daju osećaj hrabrosti, a remete osećaj za opasnost. Zbog toga vozači potcenjuju stvarnu opasnost za nesreće, što je odlična podloga da se dogodi udes. Oni ulaze u izuzetno rizične situacije jer nemaju dobru procenu - kaže Vujanić i dodaje: - Njihove reakcije su neočekivane, te ni drugi učesnici u saobraćaju ne mogu da znaju šta će se sledeće dogoditi, jer takvo ponašanje prosto ne očekuju, pa često ne stignu ni da reaguju.

Hronologija za novembar

x 12. 11 - Policija u Beogradu isključila dvojicu vozača iz saobraćaja jer su vozili pod dejstvom narkotika

x 08. 11 - Policija na Zvezdari zaustavila vozača koji je vozio pod dejstvom amfetamina

x 06. 11 - U Beogradu zaustavljena dva vozača koja su bila pod dejstvom kanabisa

x 02. 11 - Beogradski saobraćajci isključili dvojicu vozača, od kojih je jedan bio pozitivan na opijate i amfetamin, a drugi na kanabis

Kako je za Kurir ranije objasnio major Ivica Stanković iz Uprave saobraćajne policije, oni godinama vrše kontrolu vozača i primetili su da je sve više onih koji upravljaju vozilom pod dejstvom narkotika.

Mlađi od 25 godina

- To smo videli kao problem koji učestalijim kontrolama na terenu rešavamo. Prema statističkim podacima u 2020. godini, 652 vozača isključena su iz saobraćaja zbog pomenutog prekršaja, a ove godine imamo 250 vozača za samo dva meseca! Od ukupnog broja za ovu godinu polovina vozača je upravljala pod dejstvom kanabisa, dok je manje onih koji su vozili pod dejstvom amfetamina, kokaina i drugih opijata. Ono što je karakteristično jeste da trećinu isključenih vozača čine mlađi od 25 godina - rekao je ranije Stanković.

Testiranje

Iz pljuvačke i u bolnicama

Testiranje vozača na drogu radi se na dva načina: droga testom i analizom krvi i urina. - Korišćenjem uređaja na osnovu uzorka pljuvačke detektuje se prisustvo sedam vrsta narkotika: amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodiazepin. Kontrolu vrše policajci na mestu gde je vozač zaustavljen i kontrola traje oko 10 minuta ili se vozač vodi na stručni pregled u zdravstvenu ustanovu - objasnio je ranije sagovornik za Kurir i dodao da je iskusnom policajcu dovoljno da vidi vozača i da zna da li je pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Karambol u Zemunu

Naduvan bežao od policije

Dragan J. (26) iz Zemuna napravio je karambol u četvrtak, kada je patrola pokušala da ga zaustavi na Batajničkom drumu. On je dao gas i počeo da beži, pokušao da udari policajca, a jurile su ga i dve interventne patrole i nekoliko patrola iz Batajnice. Pošto je izbegavao blokade, policajci su mu pucali u gume, a on je nastavio da vozi na felnama. Mladić je bio pozitivan na amfetamin i kanabis.

Statistički podaci

x 2021. godina - 250 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom narkotika u prva dva meseca

x 2020. godina - 652 vozača isključena iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom narkotika

x 2019. godina - 400 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom narkotika

x 2018. godina - 200 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom narkotika

Kurir.rs/Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track