100 GODINA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Izrečena presuda za ubistvo novinara bivšim pripadnicima DB! Ubila ga nepoznata osoba
Foto: Printskrin / You Tube

specijalni sud

100 GODINA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Izrečena presuda za ubistvo novinara bivšim pripadnicima DB! Ubila ga nepoznata osoba

Crna Hronika -

Sudija je u presudi navela i da je izvršilac ubistva NN osoba, a ne Kurak i Romić, kako se navodilo u optužnici

BEOGRAD - Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu danas je na početku izricanja presude za ubisto novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999, proglasilo krivima i osudilo Radomira Markovića, nekadašnjeg načelnika Resora Državne bezbednosti na 30 godina zatvora, kao i Milana Radonjića, šefa beogradskog centra DB dok su Ratko Romić, pripadnik DB, i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu i kom se sudilo u odsustvu, osuđeni na po 20 godina zatvora.

Oni su ukupno osuđeni na 100 godina zatvora.

Radomir Marković ne prisustvuje izricanju presude, jer nije želeo da bude dovdeden iz zatvora Zabela u kom služi kaznu. Sudija Snežana Jovanović na početku izlaganja rekla je da je presuda doneta većinom glasova, a ne jednoglasno. Sudija je u presudi navela i da je izvršilac ubistva NN osoba, a ne Kurak i Romić, kako se navodilo u optužnici.

- Nepoznata osoba ispalila je pet hitaca u oštećenog - navela je sudija. Inače, ovo je ponovljeno suđenje, pošto je prvu presudu ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio novo suđenje. Presuda koja je danas izrečena, identična je onoj koja je bila ukinuta.

Sudija Snežana Jovanović u obrazloženju presude navela je da su tokom ponovljenog suđenja izvedeni isti dokazi kao tokom prvog postupka, uključujući i iskaz Branke Prpe kojoj je veće poklonilo veru. Osim iskaza Prpe, u kom je ona navela da Kurak i Romić nisu osobe koje je videla u prolazu, na odluku da za ubicu bude proglašena nepoznata osoba, prema rečim sudije, uticalo je i to što su oni u 16.38 sati obavili telefonski razgovor pa nema logike da su u tom trenutku, kako se navodi u optužnici bili zajedno. - Prema navodima tužilaštva 11. aprila 1999. ubijen je Slavko Ćuruvija, a okrivljneima je stavljeno krivično delo teško ubistvo Markoviću u podstrekavanju a ostalima u saizvršilaštvu. Sud je, po odluci Apelacionog suda, ponovo proverio navode tužilaštva. U ponovnom postupku izvedeni su isti dokazi, jer nije bilo naloga da se izvedu novi dokazi - navela je sudija Jovanović u obrazloženju odluke.

Ona je navela da su pročitani iskazi svedoka koje su dali ranije, a među kojima je i Branka Prpa koje je sa Ćuruvijom bila u haustoru u trenutku kada je on ubijen.

- Ponovnom ocenom svih dokaza, posmatrajući dokaze u sklopu odbrana optuženih, sud je našao da je utvrđeno činjenično stanje. Nije sporno da je 11.04.1999 ubijen Ćuruvija, u trenutku dok je bio u društvu Branke Prpe, da je u spronom periodu Marković bio načenlik DB, Radonjić načelnik CRDB a Romić načelnik Druge uprave, kao i da je Radonjić dao nalog da se preduzme praćenje a potom i obustavljanje praćenja na dan ubistva - navela je sudija Jovanović.

Prema njenim rečima, uvidom u pisanu dokumentaciju, sud je utvrdio da je Ćuruvija bio predmet interesovanja službe DB i da su prema njemu primenjivane mere, jer je prema izjavi svedoka, dobijena informacija da je dobio novac iz inostranstva.

- Sud je utvrdio i da je bio nosilac kritike tadašnje političke vlasti, zbog čega mu je zabranjen rad - navela je sudija.

Kurir.rs/J.Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track