BALKANSKI NARKO KARTEL KORISTIO NADIMKE IZ FILMA "JUŽNI VETAR": Glavni bos po uzoru na Berčekov lik
Foto: youtube/Južni Vetar Najbolji Momenti

provaljena skaj aplikacija

BALKANSKI NARKO KARTEL KORISTIO NADIMKE IZ FILMA "JUŽNI VETAR": Glavni bos po uzoru na Berčekov lik

Crna Hronika -

Za istražne organe u Bosni i Hercegovini srpski film "Južni vetar" morao bi da postane obavezno štivo jer bi pažljivim sagledavanjem scenarija razotkrili preciznu raspodelu uloga u narko-grupi uhapšenoj u akciji "Transporter", koja je koristila nadimke iz tog ostvarenja. Do ovih saznanja se došlo kada su dekodirani zaštićeni skaj telefoni, koje uglavnom koriste mafijaši da im se ne bi ušlo u trag.

POVERLJIVI PAPIRI

Tužilaštvo posebno traga za kriminalcem koji je u narko-biznisu imao ulogu Maraša, poverenu Milošu Bikoviću, i koji predstavlja i te kako bitnu figuru u čitavom poslu s drogom i koji je bosansko-hercegovački klan spajao s drugim klanovima iz regiona koji su, prema osnovanim sumnjama, osim različitim narkoticima, trgovali i oružjem.

Imena kojima su se kriminalci međusobno oslovljavali na tajnoj aplikaciji razotkriće funkcionisanje grupe po hijerarhijskim nivoima, a već je jasno da je trgovinom droge rukovodio čovek koji nosi nadimak narko-bosa iz "Južnog vetra" Bojan Cvijetić, ni manje ni više nego bivši savetnik u Veću ministara Bosne i Hercegovine.

- Savetnik ministra Dragana Mektića koristio je nadimak Crveni, po uzoru na kralja podzemlja iz filma Miloša Avramovića kojeg glumi Aleksandar Berček. Titulu vođe i šefa Cvijetić je obezbedio za vreme obavljanja odgovornog posla u vladi i jasno je da je zloupotrebio položaj pribavljajući dokumente, koji su kod njega otkriveni po hapšenju. Vrlo je moguće da je trgovao i uticajem i da je u prljave poslove uvukao još neke ljude iz vrha države i policije - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Odlučio se za najmoćniju figuru

U "Južnom vetru" čovek koji nosi nadimak Crveni, a glumi ga Aleksandar Berček, najmoćnija je figura, koja kontroliše celo narko-tržište u regionu, pa nije čudo što je Cvijetić izabrao baš ovaj pseudonim.

U seriji dolazi u sukob s Petrom Marašem (Miloš Biković), koji prethodno eliminiše crnogorsku i bugarsku konkurenciju, a onda želi da otme prevlast od Crvenog. Međutim, kada pokuša da prevari svog mentora i uzme više novca nego što je ugovoreno, Crveni ga surovo kažnjava: preti da će mu pobiti sve najbliže, a kao dokaz da se ne šali, prvo će likvidirati njegovog rođenog brata Nenada.

Tokom pretresa Cvijetićevog stana i prostorija koje je koristio pronađeni su poverljivi dokumenti koji se odnose na narko-grupe i organizovani kriminal na Balkanu za koje se još ne zna odakle mu, otkrili su istražitelji, a preneli bosanski mediji.

U GARAŽI 300 KILOGRAMA TRAVE

Sedmočlanoj bandi određen je dvomesečni pritvor, a dvojica od njih već su pristala na saradnju s Tužilaštvom BiH. Jedan od njih je Mladen Milovanović, bivši policajac MUP RS koji je ranije hapšen. U okviru akcije u kojoj je slobode lišen Cvijetić, uhapšeni su i Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Ivan Jurić i Dragan Kresojević, dok se Petar Dukić naknadno predao pošto je policija u njegovoj garaži pronašla oko 300 kilograma marihuane.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, posle hapšenja ove opasne grupe rekao je da su lisice stavljene i jednom policijskom inspektoru, da on nije jedini koji šuruje s mafijom, ali da će policija "očistiti smeće ispred svog praga".

- Kriminalci ne poznaju granice. Oni su proširili svoje delovanje na čitav region i moramo sa svim policijskim agencijama u regionu da se borimo protiv organizovanog kriminala na hrabar način. Ovde se već radi o ljudima koji su stekli milione trgovinom drogom. Nisu naivni ili neki sitni igrači. Ovde je potrebno i hrabrosti policije i tužilaštava da bi se izborili s ovom pošasti - rekao je tada Lukač.

kuća zla, Veljko Belivuk, Marko Miljković
foto: Zoran Jevtić, Ana Paunković, Mondo/Stefan Stojanović

Nevolja Sopranos, Mesar Kratos

Najopasniji klan u regionu kojim su do hapšenja rukovodili Veljko Belivuk i Marko Miljković takođe su komunicirali preko tajne i šifrovane aplikacije Skaj, na kojoj nisu koristili svoj pravi identitet, već pseudonime, a inspiraciju za tajna imena pronalazili su u poznatim stranim serijama, filmovima i crtaćima.

- Tako je Nevolja u tajnoj komunikaciji bio Sopranos (prema istoimenoj kriminalističkoj seriji), a Mare Mesar je bio Kratos, desna ruka svemoćnog boga Zevsa. Svoja kodna imena kriminalci su često menjali, neki čak i na dnevnom nivou. Toliko su bili oprezni! Neka od imena na Skaju kojima su se navodno služili jesu i Betmen, Spajdermen, Supermen, ali i imena starleta, tenisera, fudbalera i glumaca - ispričao je izvor.

Željko Ražnatović Arkan
foto: EPA

Poznati kriminalci i njihovi nadimci

Radoslav Cvijović ESKOBAR

- prema najvećem narko-bosu Kolumbijcu Pablu Eskobaru

Željko Ražnatović ARKAN

- prema glavnom junaku njegovog omiljenog crtanog stripa

Dušan Knežević BUCA AL KAPONE

- u bioskopu zavoleo filmove o legendarnom vođi italijanske mafije

(Kurir.rs/Republika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track