U RUSKIM ZATVORIMA POSTOJI 6 KATEGORIJA ZATVORENIKA: Dve grupe su glavne i NAJOPASNIJE! Evo ko su PACOVI, ŠESTICE I VUNENI!
Foto: Printscreen/YouTube/Gulag.net

LOPOVI PO ZAKONU

U RUSKIM ZATVORIMA POSTOJI 6 KATEGORIJA ZATVORENIKA: Dve grupe su glavne i NAJOPASNIJE! Evo ko su PACOVI, ŠESTICE I VUNENI!

Crna Hronika -

Oni koji su bili "glavne face u svetu kriminala", tako nastavljaju da se ponašaju i kada dospeju iza rešetaka, dok najgore prolaze oni koji za njih imaju zadatak da obavljaju prljave zadatke

U ruskim zatvorima zatvorenici se dele na šest kategorija i postoje "kaste" u koje je teško ući, ali i one iz kojih je apsolutno nemoguće izaći.

Oni koji su bili "glavne face u svetu kriminala", tako nastavljaju da se ponašaju i kada dospeju iza rešetaka, dok najgore prolaze oni koji za njih imaju zadatak da obavljaju prljave zadatke.

Portal Russia Beyond, navodi da su zatvorenici u ruskim zatvorima podeljeni na šest kategorija:

1. Lopovi po zakonu

"Lopovi po zakonu" su kraljevi podzemlja, i glavne face u svetu kriminala. Kada dospeju iza rešetaka, nastave da se ponašaju isto. Kako navodi ovaj portal, da bi neko ispunio kriterijum i bio primljen u krug "lopova po zakonu" mora da ispunjava nekoliko kriterijuma: da ima neprikosnoveni autoritet u banditskim krugovima, da je više puta ležao u zatvoru i da ispoljava apsolutnu mržnju prema bilo kakvoj saradnji sa državnim organima.

Oni, kako se navodi, poštuju takozvani "lopovski zakon", lojalni su svom klanu.

Ovakvi zatvorenici smeštaju se u zatvor sa jakim sigurnosnim merama. Oni taj krug u Kazneno-popravnim insititucijama, kako piše Russia Beyond, nazivaju "zona" i u njemu oni uspostavljaju i sopstvena pravila ponašanja i rešavanja konflikata sa drugim zatvorenicima u ovom krugu.

2. Privilegovani

Ova grupa kriminalaca su uglavnom, takođe, lopovi, ali je u pitanju kasta koja se, u kriminalnoj hijerarhiji nalazi odmah ispod najviše kaste. Oni navodno, kontrošli zone unutar "zone", tačnije zatvorski život u skladu sa nepisanim kriminalnim pravilima.

Ovu kastu inače čine profesionalni kriminalci i oni na sebe uglavnom preuzimaju ulogu da u zamenu za novac druge zatvorenike snadbevaju duvanom, namirnicama, pićima...

3. Obični zatvorenici

Obični zatvorenici ili "mužiki" su najbrojnija kasta u ruskom zatvorskom sistemu, za razliku od prve dve kaste, ovi zatvorenici nisu profesionalni kriminalci, niti česti gosti u zatvorima.

Ovo su, kako navodi "Russia Beyond", zatvorenici koji dospevaju iza rešetaka zbog jednog krivičnog dela i nakon odsluženja kazne planiraju da se vrate u normalan život.

0409593323, zatvor, ilustracija
foto: Sergio Barrios / Panthermedia / Profimedia

4. Aktivisti, jarci, "kučke"

Zatvorenicima četvrtog staleža, pripadnici drugih staleža daju razne nadimke. Kako se navodi, ova grupa zatvorenika, neretno pristaje na saradnju sa nadzornicima iza rešetaka i često i sami obavljaju neku administrativnu službu iza rešetaka.

Ostale kaste ih mrze. U ruskim zatvorima, gde je na snazi "lopovski zakon", ti zatvorenici mogu biti odvojeni od drugih i na taj način zaštićeni od mnogobrojnih krvavih konflikata i osvete. Dok u zatvorima gde Uprava u potpunosti kontroliše situaciju iza rešetaka, ovi "aktivisti" su prilično bezbedni i privilegovani.

Nadimak "jarac" dobijaju oni koji ispunjavaju svoje obaveze na porverenoj zatvorskoj dužnosti, dok oni zatvorenici koji sarađuju sa upravom da bi izvukli iz toga neku korist, njih vladajuće kaste, nazivaju "kučke".

5. Petlovi i srozani

Petlovi su poznati i kao "srozani", "degradirani". To je najniža zatvorska kasta u ruskim zatvorima. Oni su često izolovani od ostalih zatvorenika, imaju sopstveni escajg (često obeležen probušenom rupom" i postelje im budu pored we-ce šolje. Ostalim zatvorenicima je strogo zabranjeno da ih dodiruju ili od njih uzimaju hranu ili cigarete. Oni čak moraju i sami da se drže podalje od ostalih zatvorskih kasti i da se pribiju uza zid kad ovi prolaze. Njima se obično poverava sav prljav posao u zatvoru - čišćenje toaleta i slično...

Među "srozane" dospeva i onaj ko napravi ozbiljan prekršaj u "zoni" - ne vrati dug ili krade od drugih zatvorenika. Homoseksualci se, kako navodi ovaj portal, automatski svrstavaju u ovu kategoriju u ruskim zatvorima.

6. Šestice, vuneni, đavoli, pacovi...

Pored osnovnih kasti, ruska zatvorska hijerarhija ima i manje poznate i ne tako brojne grupe koje se mogu naći u zatvorima širom Rusije.

"Šestice" su zatvorenici koji su primorani da služe pripadnike kaste privilegovanih.

"Vuneni" imaju zadatak da koordiniraju napade na druge zatvorenike i njihovo prebijanje. Obično prema instrukcijama uprave.

"Đavoli" odrađuju prljuave poslove za druge zatvorenike i za to dobijaju novac.

"Pacovi" su doušnici.

"Đubrad" je žargonski izraz za policajca, pa toj kasti pripadaju bivši policajci koji završe iza rešetaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track